top of page
Search

Zo Schrijf je een Bestseller met John Slabbekoorn

Al eerder met zijn vrouw in mijn podcast als gast verschenen, tweeënhalf jaar lang mijn business coaches geweest en in november 2021 besloot hij een boek te schrijven over mindset en ondernemerschap. Veel ondernemers denken na over of beginnen aan het schrijven van een boek, in tegenstelling tot de meesten maakte John het wel af en slaagde hij erin een bestseller te schrijven. Relaxed Vlammen. Het belooft je meer misbaar te maken in je bedrijf, zodat je minder mist van het leven. Inmiddels twee kinderen, een verandering van rolverdeling binnen hun bedrijf Lifestyle of Business en dus een boek verder, ging ik voor een tweede aflevering in gesprek met John.


Hoe is het proces van een boek schrijven bij jou gegaan?

Het begon met een idee: een boek schrijven, het schijnt goed te zijn voor je autoriteit status, voor je marketing, nalatenschap, ook wel een beetje een ego-dingetje. Alles kwam voorbij. De eerste sessie bestond uit twee uur lang brainstormen in een bunker. Daar bleef het echter bij. Net als bij veel mensen: het idee was er en het leek erop uit te komen dat het bij het idee en de brainstorm bleef. Zo'n auteur wilde ik niet worden, dus na driekwart jaar ging ik naar de caravan van mijn schoonvader voor een weekend en besloot er pas weer uit te komen aan het eind van dat weekend als de outline van het boek in ieder geval op papier stond. Dat is het begin geweest.


Hoe ben je vervolgens meters gaan maken?

De eerste keer in de caravan had ik de inhoudsopgave, achterflap en inleiding. Geen meters, wel kaders. Een maand niets gedaan... Vervolgens besloot ik weer die caravan in te gaan zonder afleiding met als doel er pas weer uit te gaan als ik hoofdstuk één en een deel van hoofdstuk twee af had. Dan had ik in ieder geval echt een begin. Vervolgens liet ik het weer liggen, dus ik dacht: dit is echt klaar. Toen kwam er iemand op mijn pad, een ghostwriter wat in mijn geval betekende dat ik 95% van het boek zou schrijven en hij de laatste 5% om er een vloeiend verhaal van te maken. Ik dacht best wel een boek te kunnen schrijven, maar Robert maakte er echt een verhaal met ander niveau van. Ondanks de twijfel vanwege de kosten van zo'n samenwerking, besloot ik deze aan te gaan. Ik benader namelijk alles als een topsporter en dat is niet veranderd in de afgelopen jaren. Eigenlijk ben ik met Robert als accountability partner in het ritme van schrijven gekomen. Ik moest gaan leveren, gaan produceren, iets wat ik wel een beetje had onderschat. Met een jong gezin thuis, de tijd die het kost om een hoofdstuk te schrijven en Robert die op mij zat te wachten, betekende dit dat ik een commitment moest stellen en goed moest managen met al die partijen om vervolgens het werk te doen.


Zou je wat meer willen vertellen over het watervasten wat je tijdens het schrijfproces hebt gedaan?

Ja, ik dronk alleen water en voor net die extra energieboost twee bakjes zwarte koffie - eigenlijk zoals altijd. De eerste keer in de bunker (oktober 2021) was mijn eerste keer watervasten ooit. Jeanet had het al vaker gedaan en raadde me aan het eens te doen. Ik besloot met 24 uur te beginnen. Enkel in die eerste 24 uur kreeg ik al zo'n verfrist gevoel en kon een goede brainstorm doen voor het boek. Ik wist: oké, dit heeft gewerkt. De eerste keer in de caravan breidde ik dit uit naar 40 uur alleen water. Dat begon met stemmetjes in mijn hoofd, maar ik zette die verhalen aan de kant want ik had geen tijd daarvoor en moest focussen. Met een grote kan water naast me kwam ik op een gegeven moment in een soort flow en hoefde ik niet meer bezig te zijn met eten. Ik werd super gefocust, iets wat ik al een hele tijd niet had ervaren en kon tot ideeën komen. Vier weken later deed ik hetzelfde, maar weer iets langer.

Ik heb het niet heel vaak gedaan, maar gewoon een paar keer om geen tijd te hoeven verspillen en te refreshen, het voelde namelijk zo voor mij: een verversing van binnen. Zo heb ik kunnen produceren.


Op wat voor momenten zouden ondernemers watervasten kunnen inzetten? Om te produceren of heeft het ook nog andere doelen?

Het heeft absoluut andere doelen. Ervaar gewoon eens wat het doet met de stemmen in je hoofd, dat reptielenbrein wat vanuit een soort overlevingsdrang overal wat van vindt en alles hetzelfde wil houden. Merk eens op als eerste training wat alleen de gedachte al met je doet: 24 uur niet eten. Ga het vervolgens doen en opmerken wat elke keer de gesprekken met jezelf zijn. Dat is al een mentale training. Het mechanisme is hetzelfde als een ijsbad. Ik zou adviseren het eerst als mentale training te zien en gewoon een keer te ervaren en het daarna pas iets langer doortrekken om ook de lichamelijke voordelen te kunnen ervaren. Zo heb ik ook een keer Choco Bliss getest om te kijken wat het met me doet.


Op een gegeven moment is het boek af en had je als doel om op nummer één te komen, om een bestseller te schrijven. Hoe gaat dat in zijn werking?

Voor auteurs van business boeken is managementboek.nl een beetje de heilige graal: het enige echte auteurs platform voor business boeken in Nederland. Het zou dus goed zijn voor je eigen autoriteit status en expertstatus om daar op één te komen. Ik ben competitief en wilde dus op nummer één komen. Ik wist nog niet wat dat betekende en ben overal informatie gaan inwinnen om die kans zo groot mogelijk te maken. Dat begon met het zoeken van een uitgever. Vervolgens heb ik mensen gebeld die op nummer één hebben gestaan en gevraagd hoe zij het hebben gedaan. Zo ben ik overal de winnende elementen uit gaan halen die bij mij passen en stap voor stap gaan implementeren. Dus ik heb allemaal experts ingeschakeld om niet het wiel zelf uit te hoeven vinden en praktische tips eruit gehaald en toegepast. En de ultieme tip van Arnold Schwarzenegger - een soort rolmodel voor mij: competent zijn is één als je iets wil bereiken, maar iets promoten dat is nog veel belangrijker. De les die ik zou meegeven: als je iets tot een succes wil maken moet je naast goed zijn in wat je doet ook bereid zijn jezelf te laten zien, promoten, promoten, promoten.Jullie hebben best wel een groei doorgemaakt sinds de vorige podcast, samen en jij als persoon. Wat is er binnen het bedrijf veranderd?

Drie jaar geleden waren we net de transitie ingegaan. Jeanet was zwanger, we wisten dat er dingen zouden gaan veranderen: Jeanet gaat steeds meer de vrouwelijke kant op, ze gaat ook moeder worden. Dat betekende dat ze meer uit de operatie van het bedrijf moest. Minder het gezicht zijn, minder cliënten begeleiden en ik moest meer naar voren gaan stappen. Dat was best spannend. Jeanet moest ook het gevoel hebben dat ze kon gaan leunen op mij, het vertrouwen dat het nog steeds goed komt als zij niet meer de scepter zwaait. Dat was een proces en die tijd hebben we ook genomen om ons daar emotioneel en zakelijk op voor te bereiden. Het ging op een natuurlijke manier, maar toen Jeanet haar moeder ernstig ziek werd, kwam alles in een stroomversnelling en moest ik eigenlijk verplicht als man en business owner het zakelijke gaan regelen. Dat was eigenlijk het eerste echte begin. Jeanet is een half jaar compleet uitgecheckt geweest van de business om de hartverscheurende periode te verwerken, maar we hebben wel gewoon altijd targets gehad. Ik werd dus in het diepe gegooid en moest het team runnen. Dat is in een spoedcursus gebeurd.

In elk bedrijf zijn meerdere rollen: een vakman, een manager, een leider. Ik ben minder die echte leider zoals Jeanet die sneller denkt en vooruitkijkt. Ik ben wat meer de vakman, ook als coach. Meer het managende type, meer behoudend en kan wat sneller of gemakkelijker verbanden leggen. Toen Jeanet weg was en we nog geen business manager hadden, was ik opeens de vakman als coach, de manager van het team en de leider.

Op een bepaald punt merkte ik dat we nog wel vooruitgingen, maar niet meer met de vaart die we eigenlijk zouden moeten gaan. Ik had het idee dat Jeanet alweer in staat was om wat te gaan doen en heb toen het verzoek gedaan of ze weer terug zou willen komen als leider. Dat wilde ze, maar onder één voorwaarde: dat ik me nergens meer mee zou bemoeien. Pijnlijk om te horen, maar ik snapte het wel. Ik had mezelf gecreëerd als iemand die zich overal tegenaan bemoeide. Ik was een soort controlfreak die overal een vinger in de pap wilde hebben. Dat was onwerkbaar en je medewerkers worden er ook niet krachtiger van. Op dat moment vervelend voor mijn ego, maar het was het beste wat ons kon gebeuren. Ik moest terugstappen, zodat Jeanet erin kon stappen en we weer vooruit konden met het bedrijf. Er kwam ook een business manager als rechterhand van Jeanet en ik ben bijna overal uitgestapt. Dat was denk ik de grootste zegen in de hele organisatie. We konden beide doen waar we goed in zijn. Ik heb leiderschap genomen door alles om mij heen door anderen te laten doen, waardoor ik de vakman kan zijn als coach van cliënten en het draaien van ondernemersopleiding MBA op Slippers.


In bedrijven gaat het ook vaak mis met compagnons. Laat staan als het familie of zelfs je partner is. Hoe weten jullie dat werkende te krijgen, wat maakt jullie daarin anders?

Communicatie. Dat is in de basis spreken en nog meer luisteren. Spreken, maar vooral luisteren kunnen velen niet. Wij hebben al jarenlang coaching op een zeer hoog niveau, waardoor we echt met elkaar zijn meegegroeid en in staat zijn echt naar elkaar te kunnen luisteren. We luisteren naar elkaar, laten elkaar praten, horen elkaars ideeën aan, maar geven elkaar ook eerlijke feedback zonder dit persoonlijk te nemen. Dat is de sleutel: verhalen verhalen kunnen laten zijn en het aan de kant kunnen zetten, dus dingen niet persoonlijk nemen. Dat is jarenlange training, bewustwording. Vragen stellen in plaats van aannames doen. Blijven praten, iets meer luisteren en over het algemeen minder spreken.


Naast business, mind en relaties ben je ook behoorlijk fanatiek op het gebied van body. Waar ben je momenteel mee bezig?

Eigenlijk waar ik altijd mee bezig ben: bodybuilding. Nadat we een sportschool hadden en echt zelf ook wedstrijden deden, volgden jaren waarin we reisden en trainden we om fysiek fit te blijven. Nu, sinds twee jaar word ik weer echt goed begeleid. Ook hierin zoek ik de beste mensen om me heen. Ik heb geen wedstrijdambitie, dat kost te veel waardoor ik minder kan leveren in mijn business, maar mijn doel is het doen van een fysiek bodybuilding fotoshoot.


Je bent je steeds meer gaan uitspreken tegen de coachingsbranche. Je zit zelf natuurlijk ook in die branche, hoe zie je dat?

Naar mijn mening moeten mensen überhaupt het verschil weten tussen een coach, mentor, therapeut en consultant. Een coach is simpel gezegd iemand die samen met jou kijkt naar wat je zelf niet ziet om een nieuwe toekomst te creëren. Zonder te graven in het verleden, iets wat je met een therapeut wel doet. Die neemt vooral druk af, terwijl een coach die juist toevoegt. Beide professies zijn nodig. Een mentor is iemand die het pad heeft bewandeld maar een jaar of 10, 15 of 20 ouder is. En dan is er nog een consultant, vrij vertaald een adviseur. Die geeft advies. Ik vind dat het slecht gesteld is met de coaches: mensen denken te makkelijk en noemen zich te snel een coach.


Hoe selecteer je dan een goede coach volgens John? Hoe is de verandering van rolverdeling binnen het bedrijf ook hun relatie ten goede gekomen? En wat zijn Johns doelen voor de toekomst? Luister het hele interview hieronder.

11 views0 comments

Commentaires


bottom of page