Kay is fysiotherapeut en begeleidt vrouwen met het chronisch vermoeidheis- en prikkelbare darmsyndroom naar een pijnvrij en energiek lichaam. Ze kwam bij mij om haar sportieve mindset te verbeteren, want ondanks haar ervaring met voedings- en trainingscoaching, voelde ze dat ze vastliep en terugviel in oude gewoonten. Al snel ontdekte ze dat deze verbeterde mindset haar ook hielp bij het opzetten van een succesvol bedrijf. Door één aspect van haar leven te optimaliseren, merkte ze verbeteringen op meerdere vlakken. Ik ging met haar in gesprek over de impact van coaching en haar transformatie van sportvrouw naar ondernemer.
Je hebt een boek geschreven over jouw reis in de zoektocht naar gezondheid, omdat je tegen bepaalde klachten aanliep, zoals vermoeidheids- en darmklachten, maar ook huidproblemen en blessures. Wat heb je toen geprobeerd om daar vanaf te komen?
In het begin denk je: ik ben moe, dus dan ga je wat meer slapen, maar op den duur denk je: ik kan steeds minder. Elke dag, elke week leverde ik meer in en kon ik niet meer sporten terwijl dat mijn uitlaatklep was. Uit het bloedonderzoek via de huisarts kwam niet echt iets, ik werd verder gestuurd en ben de medische molen doorgegaan met onder andere een internist, dermatoloog en sportarts. Uiteindelijk ben ik in de alternatieve zorg verder gegaan: een osteopaat, homeopaat, iriscopist, ik heb echt van alles geprobeerd. Uiteindelijk moest ik simpel terug naar de basis en dat was eigenlijk voeding.
Hoe was dat voor jou dat je erachter kwam: oké, het ligt niet aan hetgeen waar ik aan heb gedacht dat het aan zou kunnen liggen en de oplossing is eigenlijk heel simpel.
De oplossing zat in voeding, in de basis en daar is totaal niet naar gekeken bij de huisarts. Ik ben wel naar de diëtiste gestuurd, maar die zei dat ik gewoon goed at en dat ze niks voor mij kon betekenen. Dus toen dacht ik: wie ben ik nou eigenlijk om daarmee aan de slag te gaan?
Naast de voeding moet natuurlijk heel de balans in orde zijn: ik kan wel 100% goed eten, maar als ik elke dag veel stress ervaar, dan gaat alleen goede voeding niet voldoende helpen. Heel de combinatie van bewegen, herstel, slaap, stress, voeding moet in balans zijn. Ik vind het heel erg dat er niet eens naar gekeken wordt, naar alleen al die voeding, zeker als je ziet hoeveel mensen chronisch ziek zijn.
Jij kwam jezelf dus ook al op jonge leeftijd tegen. Je besloot zuivel en tarwe uit je dieet te schrappen. Hoelang duurde het voordat je daar verschil in merkte?
Eigenlijk heel lang want ik vond het super moeilijk om om te schakelen. Het kwam in elke maaltijd wel naar voren en in die tijd (eind 2012/2013) had je minder alternatieven dan nu. Het had ook te maken met een stukje durven. Ik heb van huis uit meegekregen 'eet maar wat de pot schaft', dus ik vond dat ik dat ook bij andere mensen moest doen. In tegenstelling tot mijn studententijd toen, durf ik daar nu wel iets van te zeggen en help bijvoorbeeld bij het koken of neem mijn eigen eten mee.
Op een gegeven heb je besloten om een boek te gaan schrijven. Wat was de aanleiding hiervoor? Wat was bij jou de motivatie?
Ik heb nooit het gevoel gehad een boek te willen schrijven. Ik wilde eigenlijk altijd een combinatie maken van fysiotherapie, sport en voeding, maar wist nooit zo goed hoe. Op vakantie krijg ik altijd ideeën, zo ook in Kroatië tijdens een wandeling. Ik kwam op het idee een kalender te maken met elke dag een recept met tarwe- en zuivelvrije producten. Toen dacht ik: ik moet wel alles zelf verzinnen anders is het plagiaat. Mijn vriend vroeg of ik een boek zou gaan schrijven. Dat heeft me toen aan het denken gezet en uiteindelijk ben ik toch gewoon een klein opzetje gaan maken. Er kwam een redacteur op mijn pad en die had eigenlijk allerlei vragen. Toen ben ik eigenlijk steeds meer stukjes gaan opsturen en werd er zo uiteindeljk toch een boek gemaakt, waar ook die tarwe- en zuivelvrije recepten in staan.
Mijn doel was niet per se mijn leven te delen, maar aan de hand van wat ik heb meegemaakt kon ik zo wel laten zien wat voor stappen ik heb gezet die misschien voor anderen met gezondheidsklachten ook kunnen werken.
Ik zie vaak dat ondernemers het spannend vinden om hun eigen verhaal te delen. Welke gedachten zouden die ondernemers kunnen helpen?
Ik denk dat veel mensen tegen hetzelfde aanlopen en als er mensen zijn die erover durven te spreken, voelen zij zich minder eenzaam. Je kunt er anderen mee helpen en het maakt je een mooier mens door open te zijn.
Vorig jaar kwam je bij mij met de vraag je te helpen om beter te worden in sporten. Hoe is dat proces verlopen van het moment dat ik op je pad kwam tot het moment dat je dacht: oké, ik geef me over aan Isabelle, we gaan ervoor?Ik heb je eigenlijk via de 6AM Club leren kennen. Dat was mega buiten mijn comfortzone, want ik had dus echt wel een trauma aan vermoeidheid ontwikkeld. Ik dacht dat mijn lichaam dat helemaal niet aan zou kunnen. Ik heb ervaren dat ik het gewoon kan en ben die routine door gaan zetten. Tennis was uiteindelijk de aanleiding om verder met je in gesprek te gaan om iets aan mijn mindset te doen.
Door samen aan de slag te gaan met de vier pijlers body, being, balance en business en dit steeds op te schrijven met bijbehorende doelen, ging ik ook nadenken over andere doelen die ik nog wilde bereiken. Het stukje business kwam daar erg in terug. Ik dacht te komen voor mindset op de tennisbaan, maar heb zoveel meer stappen gezet. Ik was nog zoekende in het combineren van fysiotherapie met voeding en sport en nu heb ik daar mijn eigen onderneming in.
Je had al eerder in jezelf geïnvesteerd, maar mijn traject was anders, een bepaalde periode en dus ook een bepaalde investering. Wat deed dat bedrag met jou?
Ik had nog nooit zo'n investering gedaan en vond dat moeilijk, maar ik zag er wel de meerwaarde van in. Terugkijkend op die periode heb ik die investering dubbel en dwars terugverdiend. Je moet ervoor uit je comfortzone komen, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan.
Er is veel veranderd het afgelopen jaar. Wat zijn de drie dingen waar je het meeste verschil hebt gemerkt?
Dat ik grote stappen durf te zetten, zoals het verkopen van mijn fysiopraktijk om verder te gaan met mijn eigen bedrijf. Maar ook het stukje loslaten, dus niet harder werken of meer trainen, maar juist terug naar de basis. Rust, ontspanning en kijken waar het knelpunt zit.
En het uit mijn comfortzone komen, bepaalde overtuigingen waar ik in vast zat eerst te herkennen en ze vervolgens om te gaan buigen. Ik ben qua mindset en alles gewoon veel sterker dan de overtuiging die ik daarover had. Ik zie nu dat er zoveel mogelijk is zolang je er zelf maar in gelooft en het wil.
Ik zie een business meer als een middel dan een doel. Het doel is natuurlijk om je missie en visie uit te dragen, maar bij Kay zag ik het ook als middel om een bepaalde levensstijl te hebben. Zij wordt blij van reizen, van vrijheid. Een business is dan een mooi middel om dit te kunnen waarborgen. Wat betekent die vrijheid voor Kay? Hoe ziet een ideale dag of maand er voor haar uit? En waarin is ze zichzelf tegengekomen? Luister gauw het hele interview om erachter te komen.
Wil je leren hoe je stopt met uitstellen en met een topsportmentaliteit in actie komt?
Bestel dan dit boek.
Comments