top of page
Search

Waarom je vooral niet aan je mindset moet werken

Next level gaan

Als ik één ding heb geleerd van mijn ervaring als topsporter, is dat je niet moet vissen in een vijver waar weinig vis is en veel betere vissers. Vissers die meer ervaring, meer kennis, beter materiaal en meer talent hebben en daardoor met 10-0 voorstaan. Tijdens mijn studie Psychologie, waar jaarlijks ongeveer 600 studenten per universiteit starten, wist ik al snel hoe belangrijk het was om mij te onderscheiden. Alleen focussen op de hoogste cijfers halen, is niet genoeg om uit te blinken. In de sport zie ik dat ook. Waar veel jongens als droom hebben om profvoetballer te worden, lukt dit in de praktijk maar weinigen. Dat betekent niet dat jij je dromen moet opgeven, absoluut niet! De meeste succesvolle mannen die ik heb geïnterviewd hadden als droom om profvoetballer te worden. Als je wil uitblinken, zal jij je moeten onderscheiden van de rest. Grootste doelen stellen. In bepaalde werelden is zoveel concurrentie dat skills, talent, ervaring of hard werken de standaard zijn. Als er teveel concurrentie is en kan je kijken naar wat jou onderscheidt van de rest of kiezen voor een andere vijver. Een vijver waar meer vissen dan vissers zitten.


Doelen stellen

Ik maakte om die reden de keuze om het doel te stellen om te gaan powerliften als topsport. Voordat ik begon met deze sport, had ik talloze andere sporten gedaan. Mijn sport-cv is uitgebreider dan mijn werk-cv. Andere sporten vond ik ook leuk en ik had meer aanleg dan gemiddeld, maar op wereldniveau was ik niet goed genoeg. Ik was te laat begonnen en miste de ervaring of het talent. Het powerliften als doel stellen had meerdere voordelen. Ik had veel meer talent dan gemiddeld, mijn mindset was sterker en ik schakelde de beste coaches in die mij de skills konden leren. Doordat ik al veel andere sporten gedaan had, pakte ik het snel op. Bij de eerste officiële wedstrijd waaraan ik meedeed behaalde ik al een kwalificatie voor het NK. En dat zonder specifiek trainingsschema en coach! Dat was mijn nulpunt. Vanaf daar ben ik me gaan doorontwikkelen. Ik trainde hard en herstelde nog beter. Daardoor stond ik binnen een jaar serieus trainen op het EK en WK waar ik meerdere medailles won, waaronder een gouden. Dus waarom zou je niet next level gaan? Heel veel extra tijd gaat het je niet kosten, afhankelijk van hoe je het aanpakt. Het verschil tussen amateurs en pro’s zit hem niet in de tijd die ze investeren maar vooral hoe ze deze besteden.


Geen doelen stellen

Wat is dan het grootste bezwaar om geen doelen te stellen? Om niet aan je mindset te werken? Of om te kleine doelen te stellen? Ik denk dat het angst is. De angst om te falen, maar misschien nog wel meer de angst om succes te behalen. Want wat nou als het wel lukt? Als blijkt dat alle negatieve overtuigingen die je had niet waar blijken te zijn? Wat als je ineens zichtbaar wordt en afwijkt van de groep waardoor mensen mogelijk een (negatieve) mening over je zullen hebben? Als je mindset nog niet sterk genoeg is, zal deze wankelen en val je terug in oude patronen. Werk daarom tegelijkertijd aan je mindset en aan je succes op andere vlakken van je leven. Talloze keren heb ik negatieve opmerkingen gekregen. De sport zou niet voor vrouwen zijn en de spiermassa die ik ontwikkelde was ongepast. Mijn studie moest vooropstaan en ik moest kiezen voor een veilige baan in loondienst. Wat ben ik nu blij dat ik daar niet naar heb geluisterd!


Wat heb je te verliezen?

Dus ga na voor jezelf: wat als je het niet zou doen, als doel stellen om bijvoorbeeld een sterke mindset te krijgen, wat zou dat mij kosten? Uit ervaring weet ik dat bij een mindset die net voldoende is alles oké is als het goed met je gaat. Maar op het moment dat er iets in je leven gebeurt, een omstandigheid waardoor je mindset 10% daalt, dan ga je ineens naar een onvoldoende. Als je mindset een 9 of een 10 is, dan kan je die klap gemakkelijk incasseren en ben je in no time weer terug op niveau - en zo niet, dan is een tijdelijke 8 zo slecht nog niet. Maar als je op een 5,5 zit en je zakt, dan schiet je in het rood. Je blokkades zorgen ervoor dat je achteruitgaat. Het werkt als een sneeuwbaleffect: het verzwakt steeds meer en meer. Misschien denk je: jij hebt makkelijk praten, maar je begrijpt mijn situatie niet. Dat klopt, die begrijp ik inderdaad niet. Elke situatie is anders. Wat ik wel weet is dat je slechts een paar lastige keuzes verwijderd bent van een topsportmentaliteit. Die keuzes gaan gepaard met consequenties, en daar zijn we vaak zo bang voor. Overwin jouw grootste bezwaar/die angst en durf die keuzes te maken, want het gaat je zo veel opleveren!


Korte mindset meting doen?

Doe de gratis test om binnen twee minuten precies te weten hoe je mindset ervoor staat.61 views0 comments

Comments


bottom of page