top of page
Search

Waarom je geen voldoening uit je dagen haalt - en hoe je een bore-out of burn-out voorkomt

Updated: Jun 30, 2022

Alles lijkt perfect, en toch mis je voldoening. Anderen zullen over je zeggen dat je gelukkig en succesvol bent. Je hebt veel bereikt en gedaan, maar toch voelt het alsof het nooit goed genoeg is. Je haalt geen voldoening uit je dagen en bent bang voor een bore-out of burn-out. Dat zou ook betekenen dat je werk of onderneming helemaal stil komt te liggen. Help!


Je bent ambitieus en wil veel bereiken. Daarvoor stel je doelen. Soms stel je uit en soms lukt het je wel om een doel te bereiken.


Als je dan een doel hebt bereikt, gaan er twee dingen door je heen:

- Is dit het nou?

Je had gehoopt dat er een moment zou komen waarop het goed genoeg was. Een gevoel van trots. Nu je het doel hebt behaald, voel je het niet. Of het is er heel even en gaat dan weer weg. Je vraagt je af of je niet meer zou moeten voelen.

- Wat is het volgende doel?

Je kijkt al direct naar het volgende doel. Het liefst kom je dan ook in actie om het doel te gaan bereiken.


Dit heeft alles te maken met het verschil in verandering tussen je interne wereld en je externe wereld. In de externe wereld zijn dingen zoals ze zijn. Water is nat, de tafel is hard en ijs is koud. In de interne wereld vertellen we hier een bepaald verhaal bij. We geven er een bepaalde lading aan: positief, negatief of neutraal. We denken dat een verandering in de externe wereld een verandering in de interne wereld geeft. Op korte termijn kan dat kloppen. Op lange termijn klopt dit meestal niet en val je weer terug op je basis.


Stel dat je droomdoel is om een rode mustang te hebben en het is gelukt. Je rijd weg uit de garage met deze prachtige wagen. Je voelt je fantastisch. Ook de eerste weken ben je intens gelukkig als jij de auto op de oprit ziet staan.


Maar na een paar weken ben je eraan gewend. Het is niet meer zo bijzonder. Het geluksgevoel ebt langzaam weg en jij voelt je weer exact hetzelfde als voorheen.


De externe wereld is veranderd maar jijzelf niet. De interne wereld is hetzelfde. Je omstandigheden veranderen zorgt niet voor een gegarandeerd gelukkig leven. Weet je wat er gebeurt met mensen die al het succes van de wereld hebben? Die plegen zelfmoord. Die komen achter dit principe. De mensen die het niet behalen, blijven erop jagen en hopen op betere tijden. Die hoop houdt ze op de been. Nu jij dit weet, wil je stoppen met focussen op externe factoren maar juist je binnenwereld veranderen: je mindset.


Er zijn drie manieren om door het leven te gaan

1. Overleven

2. Leven

3. Geven


De meeste mensen zitten op het level van leven. Het gaat niet extreem slecht maar ook niet fantastisch. Soms lukt het je om grenzen aan te geven, soms niet. Soms heb je goede dagen, soms mindere dagen. Soms kom je in actie, soms stel je uit. Het is het net-niet-helemaal.

Je voelt dat je er meer uit kan halen dan je nu doet. Want je geeft niet alles wat je hebt. Daardoor heb je niet het niveau van geluk wat je zou willen.


Ook daarvan zijn drie niveaus

1. Plezier

2. Flow

3. Zingeving


In Nederland scoren we op het gebied van plezier heel hoog, maar op het gebied van zingeving extreem laag. 1/3 van de mensen haalt geen voldoening uit zijn werk / onderneming. We kiezen dus voor de korte termijn in plaats van de lange termijn. En presteren daarmee niet op de toppen van ons kunnen.


Hoe kun je dit veranderen?


Bepaal wanneer het goed genoeg is

Het is nooit goed genoeg als je niet weet wanneer het goed genoeg is. Dan wil je altijd meer en meer. Er zijn altijd drie soorten scenario's namelijk het best case scenario, het worst case scenario en het most likely case scenario. We willen het best case scenario maar dat is meestal niet realistisch. Daardoor hebben we het gevoel dat het nooit goed genoeg is.


Bepaal bij je doelen voor jezelf wat het worst, best en most likely case scenario is. En mik op dat laatste. Verlaag je doelen niet, verhoog ze zelfs. Maar neem op kortere termijn genoegen met minder om in beweging te blijven. Niet voldoen aan je eigen verwachtingen werkt extreem demotiverend.


Bepaal dus van tevoren: Wat is goed genoeg?

Wat is genoeg geld?

Wanneer heb je gezond genoeg gegeten?

Wanneer heb je genoeg aan persoonlijke ontwikkeling gedaan?

Wanneer heb je genoeg klanten?

Wanneer heb je genoeg uren gewerkt?Maak van het middel het doel

We draaien doel en middel vaak om en verliezen daarmee de wedstrijd van het leven. Je wil helder hebben wat je doel is en wat je middel is. Maar om deze concreet te maken, wil je mikken op het middel om het doel te bereiken. Wat ik daarmee bedoel is dat je bijvoorbeeld als doel hebt om meer energie te krijgen. Een middel hiervoor is om 3 keer per week naar de sportschool te gaan. Wat je dan vooral niet moet doen is ver over je grenzen gaan in de sportschool, omdat je doel en middel hebt omgedraaid. Wat je wel wil doen is bijhouden of het sporten gelukt is en niet constant meten of je het doel (meer energie) al behaald hebt.Sta stil bij je successen

Vier op de tien Nederlanders met een onderneming staan naar eigen zeggen te weinig stil bij prestaties die ze hebben bereikt. Dan kijken we alleen nog naar de mensen die hier bewust van zijn. Een heleboel ondernemers zijn zich niet eens bewust van het belang van het stilstaan bij succes. Vier dus die overwinningen. Je kan deze achteraf vieren of zelfs vooraf inplannen. Zo raad ik mijn klanten aan om de overwinning al in te plannen nog voordat ie is behaald. Stel dat je doel is om de komende twee maanden elke dag 5 minuten te lezen, koop dan alvast een leuk nieuw boek die je gaat lezen als jij je doel hebt behaald. Of als je doel is om elke dag te posten op sociale media voor meer zichtbaarheid, plan alvast een lunch in met een vriend / vriendin om te vieren dat het is gelukt.Start met stoppen

De meeste problemen zijn het gevolg van overvloed. Een overvloed aan mogelijkheden waardoor we niet meer kunnen kiezen. Een overvloed aan tijd waardoor we tijd gaan verspillen aan sociale media. Een overvloed aan geld waardoor we het uitgeven aan de meest onzinnige dingen. Een overvloed aan voeding waardoor we overeten. Start dus met stoppen. Je wordt het meest gelukkig van een keuze wanneer je 3 opties hebt. In een wereld met 1001 mogelijkheden worden we dus niet gelukkiger.


Wil je weten hoe jouw topsportmentaliteit ervoor staat?

Doe dan gratis deze korte test en weet binnen 2 minuten hoe jij op de 4 belangrijkste pijlers scoort.

Comentarios


bottom of page