top of page
Search

Vergeet motivatie, discipline en doorzettingsvermogen

Een heleboel mensen zeggen dat ze meer discipline willen hebben. Lees dan dit artikel niet als je meer discipline wil. Het werkt niet. Stop met lezen. Als je mikt op deze doelen, ga je altijd missen. Ik zal je precies uitleggen waarom.


Laten we eens kijken naar hoe Max Verstappen racet, hoe Christiano Ronaldo scoort en hoe Dafne Schippers rent. Die doen dit niet op basis van discipline, doorzettingsvermogen of op wilskracht. Die gebruiken een andere tool. Daar kom ik later op terug.


Topsportmentaliteit komt neer op het hebben van een mindset van tussen de 8 en een 10. Het betekent niet dat je heel veel doorzettingsvermogen en discipline hebt. Je bezig wel een andere skill. Je durft af te wijken van de groep, komt en blijft in actie, en bent niet bang om te falen - of zelfs om succes te hebben. Als je een doel stelt, ga je all in en haal je het maximale uit jezelf.


Naast het begrip topsportmentaliteit zijn er een aantal subcategorieën die ook belangrijk zijn om te definiëren om het concept volledig te begrijpen - zodat je weet waar je op moet mikken om te scoren: motivatie, doorzettingsvermogen of discipline en gewoonte.


Motivatie

Motivatie wordt vaak verward met inspiratie. Inspiratie is het gevoel dat je kan aanzetten tot het beginnen van een taak. Motivatie is de bereidheid tot het verrichten van bepaald gedrag en/of het afmaken ervan. Er zijn verschillende soorten motivatie, namelijk interne/externe motivatie en positieve/negatieve motivatie. Bij interne motivatie komt de motivatie uit jezelf en bij externe motivatie komt het uit je omgeving. Bij positieve motivatie kom je in beweging om iets te winnen. Bij negatieve motivatie doe je het om iets niet te verliezen of om pijn te vermijden. Omdat we geprogrammeerd zijn om te overleven, zijn we gemotiveerder om pijn te vermijden dan om iets fijns te krijgen. Ook is interne motivatie op de lange termijn krachtiger dan externe motivatie.


Doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen of discipline is de struggle tussen plezier op korte termijn en resultaat op lange termijn. Doen wat je moet doen, wanneer je het moet doen, of je er nu zin in hebt of niet. Verleiding is hierbij hetgeen wat vaak in de weg staat. We spreken van verleiding wanneer het gedrag tegenstrijdig is met jouw waarden en/of doelen. Sommigen hebben discipline, anderen niet. Tenminste, zo lijkt het op het eerste gezicht. Het tegenovergestelde is waar: je kan discipline trainen. In dit boek ga ik je hiervoor allerlei handvatten geven.


Gewoonte

Een gewoonte is een vaste wijze om dingen te doen. De gewoonte om je tanden te poetsen, je haren te wassen, te werken, etc. Als iets een gewoonte is, hoef je er niet meer over na te denken. Je doet het gewoon. Daarom richt dit boek ook op het aanleren van goede gewoontes, omdat dit minder energie kost dan wanneer je alles op wilskracht en discipline moet doen. Op basis hiervan leveren mensen topprestaties. Doel dus niet op het krijgen van meer discipline, doorzettingsvermogen of motivatie. Dat zijn middelen om uiteindelijk goede gewoontes te bouwen.


Korte mindset meting doen?

Doe de gratis test om binnen twee minuten precies te weten hoe je mindset ervoor staat.275 views0 comments

Comments


bottom of page