top of page
Search

Van fitgirl naar balans met Jip Isabel de Jongh

Updated: Jul 2

Van mollig naar fitgirl, maar uiteindelijk nog steeds onzeker met een eetstoornis. Dit is het

begin van het verhaal van Jip Isabel de Jongh en van haar reis naar meer in balans en meer

ruimte om echt vrouw te zijn. De afgelopen jaren leerde Jip veel over het vrouwelijk lichaam

en onze vrouwelijke essentie, en ontwikkelde ze zich tot hormoon consulente en feminine

energy mentor. Met haar bedrijf De Krachtige Vrouw coacht Jip vrouwen zodat zij meer

balans in hun leven krijgen. Ik spreek Jip over haar ontwikkeling en meer.


Hoe kwam je erbij om je te ontwikkelen tot fitgirl?

“Toen ik 21 was, kwam ik uit een toxische relatie met een narcistische man die mijn

zelfvertrouwen enorm naar beneden had gehaald. Ik voelde me dik en lelijk en ging naar de sportschool om mezelf weer mooi en fijn in mijn lijf te voelen.

En zodat anderen me mooi zouden vinden. In korte tijd viel ik 15 kilo af. Ik kreeg veel vragen over hoe ik dat had gedaan, qua eten en beweging en startte daarom met een Instagramkanaal zodat ik mijn tips en trucks makkelijk met veel mensen kon delen.”


Was je als fitgirl tevreden over jezelf?

“Nee, helemaal niet. Ik had, door die fitnessbubble waar ik in zat en de wedstrijden waar ik

aan mee had gedaan, een eetstoornis ontwikkeld en na een paar jaar was mijn lichaam

helemaal op. Al het trainen, diëten en de bijkomende stress was teveel geworden. Mijn schildklier en alles stopte ermee en ik kwam in korte tijd 14 kilo aan zonder dat ik gekke dingen at. Ik had het daar door die eetstoornis erg moeilijk mee. Maar dat was ook het moment dat ik me realiseerde dat het eigenlijk nooit goed was. Welk vetpercentage ik ook had, ik was nooit tevreden. En zo ontdekte ik dat het vooral een mentaal ding was en niets met mijn uiterlijk te maken had.”


Wat ben je gaan doen toen je ontdekte dat het vooral mentaal was?

“Ik ben helemaal in persoonlijke ontwikkeling gedoken. Ik sprak er veel over met mijn broer

en las onder andere de boeken De Alchemist van Paulo Coelho en Verslaafd aan Liefde van

Jan Geurtz. Eye-openers. Daardoor ging ik echt duiken in het stukje zelfliefde, hoe zich dat

vertaalt naar de relaties die ik heb en waar ik eigenlijk naar op zoek ben. Vervolgens ben ik

nog veel meer gaan lezen, maar omdat mijn eetstoornis een enorme blokkade vormde,

kwam ik op een gegeven moment niet verder meer.”


Je bent toen hulp gaan zoeken voor je eetstoornis. Hoe ging dat?

“Ik kwam bij Lianne Blacquière terecht en met haar ben ik aan een traject begonnen om alles naar boven te halen dat onder die eetstoornis zat. Stiekem weet je vaak zelf je blinde vlekken wel en welke vragen je aan jezelf moet stellen, maar het is makkelijker om daar met een coach aan te werken. Die laat je nergens mee wegkomen en zorgt ervoor dat je al die

pleisters die je geplakt hebt, niet zomaar laat zitten.”


Wat is er voor jou veranderd na dat coachtraject?

“Alles is veranderd. Het traject was voor mij echt de katalysator voor het hele pad dat ik heb belopen en waar ik nu sta. Wat ik met name ontdekte, is dat ik nooit geleerd heb om met emoties om te gaan en hoe ik die kon uiten op een constructieve manier. Ik stopte eerst alles weg met eetbuien. In die toxische relatie had ik geen controle over mijn leven, dus daarna pakte ik de controle terug door een strikt regime van sporten en eten om me

enigszins veilig te voelen in een nogal chaotische wereld.”


Welke overtuigingen ontdekte je daarbij?

“Ik heb een heel sterk gevoel dat ik liefde moet verdienen door te presteren. Daar zaten

natuurlijk allemaal lagen op en de afgelopen jaren ga ik daar steeds een laagje dieper in.

Dat blijft een on-going process. Steeds als je denkt dat je jezelf wel geheald hebt, kom je

weer terug op iets hardnekkigs. Bijvoorbeeld doordat een nieuwe relatie of situatie iets

anders aanraakt en bepaalde spiegels voorhoudt. Het blijft een spel dat je niet zomaar

uitspeelt.”


Wil je weten hoe Jip vervolgens haar eigen bedrijf opstartte, hoe je omgaat met de

mogelijkheden die je als vrouw in deze tijd krijgt en waar de knelpunten liggen?

Beluister dan het hele interview hieronder.102 views0 comments

Comments


bottom of page