top of page
Search

Van de paarse krokodil, de roze olifant naar de witte ijsbeer

Updated: Feb 3, 2022

Vroeger - toen ik nog TV keek - was ik gek op reclames. Vooral de reclames waar ze echt tijd in hadden gestoken om erover na te denken. Een van de reclames die me aansprak, ga ik hier uitdiepen.


De Illusie van de Paarse Krokodil

Ken je die reclame nog van de paarse krokodil? Een moeder en een dochter kwamen bij een balie met de mededeling dat ze gisteren de paarse krokodil waren vergeten. Hetgeen wat ze wilde lag binnen handbereik. Vervolgens moesten er allemaal formulieren worden ingevuld.


De dag erna kon er naar de formulieren gekeken worden waarop de moeder verbaasd zei:

“Maar hij staat daar!”


Dit was een reclame voor een verzekering.

De boodschap? Kom naar ons, wij regelen het snel!


In de mindsetwereld zie ik dit ook gebeuren.

We willen snel resultaat en de markt speelt hierop in.


😱 Download deze meditatie app, dan krijg je in no time rust.

😱 Lees dit boek, dan ontdek je alle geheimen voor geluk.

❌En ga zo maar door.


Ik ga eerlijk met je zijn.

Als topsporter weet ik dat je keihard moet trainen om resultaat te behalen.

Er is geen quick fix. Geen gouden pil.


Niet voor niets is een ijzersterke mindset voor weinig mensen weggelegd.

Omdat we niet 100% committed zijn.

Niet bereid te doen wat nodig is om next level te gaan.Roze Olifant Paradox

We kijken in de verkeerde richting. Als ik je zou vragen om niet aan een roze olifant te denken, waar denk je dan nu aan? Juist! Aan de roze olifant. Op die manier krijg je niet wat je wilt. We zoeken meer informatie of willen te snel gaan. De middelen die nodig zijn om je doel te bereiken heb je nog niet.


Herken je het dat je weet wat je wil? Je ziet het helder voor je, maar het lukt je niet om het te pakken? Ik weet uit ervaring hoe frustrerend dit is.


Het doet me denken aan hoe ze in Azië aapjes vangen. Ze nemen een kokosnoot en boren er een gat in. Het gat is net groot genoeg voor de hand van een aap. Vervolgens stoppen ze er een banaan in en binden de kokosnoot ergens aan vast. Hij steekt zijn hand door het gat in de kokosnoot, pakt de banaan in een grote vuist en … zit vast. Met zijn hand om de banaan geklemd kan hij nu niet meer door de opening. Natuurlijk kan de aap de banaan loslaten en sommigen doen dat ook. Maar de meeste apen doen dit niet. Ze verruilen hun vrijheid, iets dat veel waarde heeft op lange termijn, voor een banaan, iets wat op korte termijn plezier geeft.


Wij trappen ook in deze val. We denken dat we altijd maar bezig moeten zijn. Druk is een nieuwe status geworden in onze maatschappij. Maar als we onze hand door het gat steken van deze val, denken we dat we er niet meer uit kunnen komen. En dat terwijl de vrijheid dichterbij is dan je denkt.


Je hebt voldoende middelen om hetgeen wat je wilt, te bereiken. Dit klinkt tegenstrijdig. Ik zal uitleggen wat ik bedoel. Je mist geen informatie - daar heb je voldoende van - maar actie! Dan bedoel ik niet dat je nog harder moet werken, maar dat je de stemmen in je hoofd moet gaan trainen. En alleen in actie komen is niet voldoende, het gaat om consistentie. Het is een marathon en geen sprint.


We willen wel die rust, maar op het moment dat je het wilt, betekent dit dat je het nog niet hebt. We willen wel afvallen, maar als je zegt dat je dit wilt, betekent dit dat je nog teveel kilo's (voor je gevoel) meedraagt. Je denkt dat er een rechte lijn is van A naar B en je alleen deze lijn hoeft te volgen. Het lijkt zo simpel, het is zo simpel en toch werkt het niet zo gemakkelijk.


Die formulieren moet je echt allemaal invullen om de paarse krokodil te krijgen, hoe onzinnig dit ook lijkt. Ook ik voel me soms nutteloos als ik weer op de bank zit te niksen om mijn gedachten te trainen. Maar ik weet dat dit is wat nodig is om mijn doel te bereiken. En dan haken de meeste mensen af. Zo zag je in een vervolg reclame van de desbetreffende verzekering dat de paarse krokodil er nog steeds stond.

De weg naar meer rust

Laten we even inzoomen op het stukje rust. Als je meer rust wil krijgen, ga je dit niet bereiken door te zeggen dat je het wil. Door te hopen dat het op je pad komt. Nee. Je zal het net zoals je spieren consequent moeten trainen om er beter in te worden. Want stel dat je een tegenslag hebt en je schiet in je hoofd, dan is dat een teken van een gebrek aan training voorafgaand aan de situatie. Het feit dat jij je onrustig voelt, kan een teken zijn van een gebrek aan effectieve en consequente mentale training. Net zoals dat als je gaatjes hebt, dit een teken kan zijn dat je slecht of te weinig je tanden poetst.


Hoe train je dan om meer rust in je hoofd te krijgen? Laten we eerst inzoomen op het kip en het ei verhaal. Krijg je meer rust door meer rust te nemen of als je meer rust hebt, dan neem je meer rust? Laat ik dieper ingaan op het fundament, de basis van je mindset. Dan ga je de excuusjes die je voor jezelf bedenkt om geen rust te nemen, beter begrijpen. Je zal moeten op komen dagen alsof je iemand bent die rust al heeft. Een nieuwe identiteit creëren en je zo gedragen. Laat ik mijzelf als voorbeeld nemen. Ik ben een van de sterkste vrouwen van de wereld geworden. Dit ben ik niet geworden door op te komen dagen als een amateur. Ik ben komen opdagen als een pro, nog voordat ik een internationale medaille had gewonnen. Dat betekende dat ik keuzes moest maken zonder dat ik 100% zeker wist dat dit tot het gewenste resultaat zou leiden. Ik koos ervoor om meer te slapen, harder te trainen, beter mijn rust te pakken en gezonder te eten. Opdagen zoals de persoon die bereikt heeft wat je wil bereiken.


Als we dit projecteren op het nemen van rust, wat zou iemand doen die rust ervaart? Denk je dat diegene tegen zichzelf zegt: je mag niet nadenken? Absoluut niet! Die pakt de rustmomenten. Die wacht niet tot een magisch moment waarop er meer tijd is om rust te nemen. Niet alleen als het uitkomt maar juist als het niet uitkomt pakt zo'n persoon de rust. Een persoon die komt vanuit rust gaat er niet allemaal boeken over lezen maar die komt in actie. Begrijp me niet verkeerd: dat betekent niet dat je moet hollen, rennen en vliegen in de 3e versnelling. Dat betekent dat je vertraagt zodat je erna kan doorschakelen naar de 6e versnelling.


Ook in die actie slaan we de plank finaal mis. We denken dat we rust nemen, waar we dit helemaal niet doen. In gesprekken komt dit onderwerp vaak naar voren. Dan vraag ik hoe de ander rust pakt en komen we al snel op een blinde vlek.

Laat ik een paar voorbeelden noemen.


"Ik kom tot rust van bankhangen"

In de kern is er niks mis met bankhangen. Ook ik doe dit regelmatig maar als iemand dit tegen mij zegt, dan ben ik extra scherp, wetende wat de valkuilen zijn. Ik mis namelijk een stukje context. "Hoe ziet het bankhangen er voor jou uit?" vraag ik daarom.

Door het antwoord, snap ik direct waarom ze minder energie hebben dan ze zouden willen. Het antwoord is vaak dat ze niet alleen zitten op de bank maar vergezeld worden do