top of page
Search

Topsport mentaliteit door de ogen van Vincent Krieger

Updated: Sep 29, 2020

Ex-professioneel basketballer Vincent Krieger kreeg op jonge leeftijd al een basketbal in zijn handen en zijn liefde voor de sport ontstond. Vanaf dag 1 hield hij van basketbal. Hij droomde groot en nog groter. Hij wilde graag naar Amerika om daar te spelen. Zijn ultieme droom was om in de MBA te komen en hoewel hem dit niet gelukt is, kwam hij heel dicht in de buurt.


Samen spraken we over de topsport: Wat levert het op en wat kost het je? Hoe is het om in een team te zitten van mensen die allemaal hetzelfde individuele doel hebben - en toch te moeten samenwerken? Hoe is het om je ultieme droom niet te bereiken maar wel in de buurt te komen?


Ook hadden we het over het leven na de topsport: Wat als alle afleiding voor je is weggehaald in het leven en ineens komt het allemaal op je bordje en moet je alles zelf doen? Wat is je volgende doel in het leven nadat je altijd maar 1 doel voor ogen hebt gehad?

Wat kunnen we leren van de topsportmentaliteit van Vincent Krieger?


Accepteer dat je de minste bent

Je begint altijd onderaan ondanks dat je misschien een voorsprong hebt door je talent. Dit kan super frustrerend zijn. Je moet namelijk een tijd keihard knokken maar uiteindelijk word je beter en gaat het je makkelijker af. Vervolgens ga je naar een volgend niveau en begint het hele proces opnieuw.


Zorg voor een goed team

Ergens bij horen was enorm belangrijk voor Vincent. Het team van Krieger zorgde goed voor hem wanneer hij kleiner was zodat hij zich prettig voelde. Zo rolden ze af en toe de bal naar hem zodat hij ook een kans kreeg - tot het moment dat ze zagen dat de ballen die ze naar hem rolden er ook vaak in gingen. In Amerika had hij ook een goed team en zij hadden een dusdanige mindset dat er gezonde concurrentie was. Zo konden ze gezellig samen lunchen en op het veld waren ze keihard aan het knokken voor een plek om speeltijd te krijgen. Om een gezond team te hebben en individueel beter te worden, is dit wat nodig was.
Een goed team bestaat niet alleen uit je medespelers maar ook mensen in je omgeving. Voor Vincent waren dit zijn ouders die onvoorwaardelijk achter hem stonden. Zijn moeder belde hem elke dag wakker in Amerika in de ochtend. Hij begon daardoor de dag met een lach op zijn gezicht. Ook zijn vader had een belangrijke rol in zijn sportcarrière. Wanneer het lastig werd en hij op wilde geven, kon zijn vader hem helpen door hem te motiveren om door te gaan.


Droom groot maar sta er niet te veel bij stil

Vincent wilde graag in Amerika spelen maar hier stond hij niet te veel bij stil. Hij keek vooral hoe hij zijn skills op korte termijn kon verbeteren en werkte hieraan. Ook pakte hij de kansen die op zijn pad kwamen. Dit zorgde ervoor dat hij uiteindelijk beter werd waardoor hij de kans kreeg om zijn droom waar te maken.


Wil jij ook een krachtige mindset?

225 views0 comments

Comments


bottom of page