Wil je zakelijk winnen zonder persoonlijk te verliezen? Sanne van Paassen weet hier alles van. Ze is een powervrouw die zelf in beweging is en anderen in beweging brengt. Ze is ex-topsporter, ondernemer en ze gaat dit jaar haar eerste boek lanceren: 'Het leven dat is pas topsport'. Ik ben het daar volledig mee eens. In de podcast deelt ze hoe ze in aanraking kwam met het veldrijden en hoe ze hier succesvol in werd. We schreven er ook een blog over.
Lees of luister mee en leer van de blinde vlekken die ze deelt, hoe belangrijk het is om te focussen en hoe je op een relaxte manier het maximale uit jezelf kan halen.
Boerenmeisje op de fiets
Als haar moeder Sanne de les las met ‘in het leven moet je soms dingen doen die je niet leuk vindt’ riep Sanne als klein meisje al ‘ik ga in dit leven alleen maar dingen doe ik leuk vind!’. En dit doet ze nu dan ook. Ze rijdt haar eigen koers. Sanne omschrijft zichzelf als een avonturier, buitenmens, sporter, boerenmeisje en ondernemer. Ze helpt mensen met een peakperfomance behalen. Zakelijk winnen zonder persoonlijk te verliezen.
Sanne was 17 en dus vrij ‘oud’ toen ze begon met koersen. Ze kwam al vrij snel aan de top, wat ze ook wel ‘een soort van haar valkuil’ noemt. Omdat ze altijd wil winnen en de beste wil zijn, reed ze bijvoorbeeld haar eerste wedstrijd de gehele wedstrijd aan kop, omdat ze dacht dat ze daarmee de wedstrijd won. Terwijl het natuurlijk een tactisch spel is. Dit heeft ze door de jaren heen wel geleerd. Binnen een jaar kreeg ze een profcontract bij de elite vrouwen en kwam ze bij dames als Marianne Vos in het team.
Zeven sloten tegelijk
Dat ze zo snel aan de top kwam, is zoals gezegd niet alleen maar positief geweest. Ze deed binnen tijdsbestek van een jaar onwijs veel beroep op haar lichaam. Daarnaast was het een kwestie van veel ballen tegelijk hooghouden en liep ze in 3 sloten tegelijk. Want naast haar top sportcarrière deed ze ‘gewoon’ een universitaire studie én runde ze haar eigen team. Sanne had namelijk al snel door dat je het beste team had, wanneer je met de beste mensen samenwerkte.
Haar lichaam werd steeds vermoeider. Haar weerstand werd lager. Ze stond continue onder stress. Ze kreeg daardoor last van haar longen, bovenbenen, astma en een prikkelbare darm.
Ondertussen bleef ze geforceerd met alles bezig, om maar ‘niet slechter en niet ziek’ te worden. Haar lichaam trok eigenlijk al een behoorlijke tijd aan de spreekwoordelijke bel. Maar Sanne hoorde hem niet. Waarop haar lichaam de beslissing voor haar maakte.
Ze realiseert zich nu dat ze ook geen mentale rustperiodes voor zichzelf heeft gehouden. Daarnaast had ze op dat moment ook niet scherp dat fysiek en mentaal samen één is, en dus bleef ze haar lichaam pushen. Tot het moment waarop ze letterlijk niet meer kon fietsen.
Revalideren met een wedstrijddrive
Met dezelfde wedstrijd drive waarmee ze zo ver was gekomen, ging ze hierna revalideren. Dat viel haar zwaar en bleek onmogelijk. Ze was in die drive ook constant op zoek naar ‘de oplossing’, waar haar revalidatieperiode eigenlijk gewoon om mentale en fysieke rust vroeg. Er bleek geen recept voor de oplossing, dat was zij zelf. Dus moest ze erachter komen wat haar recept was, om te herstellen.
De uitspraak ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’, bleek uiteindelijk op haar lijf geschreven en haar kantelpunt. Haar doorzet mentaliteit, die haar zo ver gebracht had, gaf haar nu juist alleen maar stress en ongemak.
Dit moest anders.
Tijd om in te tunen
Vanaf dat moment werd ook alles anders, haar mindset veranderde en ze stelde zichzelf dagelijks vragen als: hoe voel ik me, wat voel ik op dit moment, waar heb ik zin in, heeft mijn lichaam zin om te sporten, wat kan ik aan op dit moment?
Sanne begon weer in te tunen op haar lichaam. Ze voelde haar lichaam weer ‘echt’. Haar benen werden weer meer dan haar gereedschap, zoals ze ze voorheen altijd zag.
Hoe werkt dat intunen voor Sanne nou? Ze legt uit; Echt even rustig gaan zitten, ogen dicht en focussen op het lichaamsdeel dat je wilt voelen en kijken wat er gebeurd. Dat is alles- Niet meer, niet minder. Ook voor haar ging dat niet vanzelf was het wel echt een worsteling, aldus Sanne.
Richt je eens op de vraag; “wat kan ik wel? “ is haar advies. Behalve dat ze in die periode is gaan boksen en zwemmen, is Sanne zich gaan uitleven in de keuken. Koken en bakken. Ook vond ze in het bouwen van websites en bloggen een verborgen talent bij zichzelf.
Wat is werken?
Ook kwam ze er tot haar verbazing achter dat ze eigenlijk niet wist wat werken precies was. Ze had tot dusver haar geld altijd verdiend door te sporten. Maar ze hield ook van het ondernemerschap. Ze wist wel wat ze wilde doen, alleen om dit vorm te geven wilde ze eerst ervaring op doen in bedrijven. In een vak wat niet plaatsvond op de wielrenbaan of in het veld.
Dus heeft ze destijds in 2 jaar in een sneltreinvaart binnen bedrijven ervaring opgedaan om haarzelf nu goed te kunnen positioneren als coach. De belangrijkste aspecten voor Sanne in het ondernemerschap zijn focus, keuzes maken en (ontzettend) duidelijk zijn.
Op dit moment is Sanne sportwise vooral bezig met adventure racing. Dit doet ze op de moutenbike en fietst samen met haar vriend door de meest bizarre landschappen. Maar daarnaast zet ze het fietsen ook in tijdens het coachen van mensen. Ze coacht mensen sowieso altijd buiten, in de natuur.
Het leven dat is pas topsport
Uiteraard konden we het boek wat Sanne geschreven heeft en in juli gepubliceerd wordt niet onbesproken laten. Het boek zal niet gaan over haar levensverhaal- die is volgens haar niet interessant genoeg. Maar door jarenlange coaching te geven en te ontvangen heeft ze een boek geschreven waarin ze mensen meeneemt om vanuit de juiste beweging in actie te komen. Het valt dus onder de categorie persoonlijke ontwikkeling.
De titel vindt zijn oorsprong in de ervaring van Sanne die er ná haar topsport carrière pas achter kwam dat het leven eigenlijk de echte topsport is.
Naast het toeleven naar boeklancering, is Sanne haar doel vooral om een toegevoegde waarde te zijn. Voor haar vakgebied, voor de wereld, voor haarzelf. Ze wil elke dag met een lach op haar gezicht wakker worden en starten. Zoals ze nu ook doet.
Comments