top of page
Search

Topsport mentaliteit door de ogen van Patrick Frimpong

Updated: Sep 29, 2020

Wat als je meer dan twee meter lang bent en wil uitblinken in de sport? Deze vraag stelde Patrick Frimpong zichzelf en op 17 jarige leeftijd. Hij had al gevoetbald, judo, kong fu en atletiek gedaan maar blonk hier niet in uit. Hij bleef ook maar doorgroeien. Vanuit zijn omgeving werd al vaker de vraag gesteld of hij op basketbal zat en dit zette hem aan het denken. Hij maakte de overstap en met succes: hij speelde professioneel in Nederland en Frankrijk.


Hoewel hij fysiek een flinke voorsprong had kwam hij er ook achter dit alleen niet genoeg was. Er was meer nodig om niet alleen kampioen te worden maar dit ook te blijven. Zo kwam hij uit bij het ontwikkelen van een topsportmentaliteit. Hier hebben we het in ons interview uitgebreid over gehad: Hoe ontwikkel je deze topsportmentaliteit? Wat is er nodig om topprestaties te leveren? Hoe ga je om met tegenslagen? Wat is het belang van rust nemen? Dit en vele andere onderwerpen hebben we in het interview besproken. Luister je mee?
Wat kunnen we leren van de topsportmentaliteit van Patrick Frimpong?


Zorg dat je een streepje voor hebt op de rest

Toen Patrick begon met basketbal was hij al langer dan gemiddeld. Hij ging daarnaast naar de sportschool om fysiek sterker te worden. Hierdoor had hij een streepje voor op de rest van zijn omgeving destijds. Hoe hoger hij speelde, hoe minder voordeel hij had omdat hij niet meer de langste was en niet meer de sterkste was. Hij zocht naar een andere manier om een voordeel te hebben en deed dit door aan zijn mindset te werken. Door een streepje voor te hebben op de rest gaat het relatief gezien makkelijker zijn om succesvol te worden in wat je doet.


Heb een doel

"Als je niet weet wat je wil bereiken ga je er niet komen - hooguit bij toeval."


Wanneer je geen doel hebt, is het lastig om keuzes te maken. Om die extra keer naar sportschool te gaan en niet naar dat feestje te gaan. Dan ga je simpelweg mee met de waan van de dag en doe je de dingen die comfortabel voor je zijn. Stel niet alleen een einddoel maar ook procesdoelen zodat je tussentijds succeservaringen hebt.


Talent alleen is niet genoeg

Er zijn een heleboel ingrediënten nodig om je een topsporter te maken en te blijven. Door talent heb je een streepje voor op de rest. Dit zorgt ervoor dat je op een hoger niveau start of makkelijker vooruitgang boekt maar het is niet genoeg.


"Je kan de genetische jackpot hebben gewonnen maar het mentale vlak is ook enorm belangrijk."


Als je de andere ingrediënten mist zoals doorzettingsvermogen, discipline, veerkracht en zelfvertrouwen dan is er een grote kans dat je het überhaupt niet probeert of halverwege afvalt.
Creëer een cirkel van support om je heen

Er komen momenten dat de druk te groot wordt en je niet lekker in je vel zit en dan is het helpend om hier open over te kunnen praten. Het is belangrijk om mensen om je heen te verzamelen met wie je hier over kan praten maar het is niet altijd makkelijk om deze mensen te vinden. Patrick had bijvoorbeeld coaches om zich heen die hem in lieten zien dat het mogelijk was om succesvol te worden en dit hielp hem om uit de comfortzone te komen en het vertrouwen te krijgen. Ook kreeg hij veel steun van zijn vriendin waarmee hij de mooie maar ook de mindere momenten kon delen.


Focus op hetgeen waar je invloed op hebt

Omgaan met tegenslagen is een belangrijk ingrediënt voor het ontwikkelen van een topsportmentaliteit. Tegenslagen komen nu eenmaal op je pad en het is belangrijk om deze obstakels te overwinnen. Ook hierbij is die innercircle weer belangrijk van mensen die je hierbij kunnen helpen. Weet ook voor jezelf waarvoor je het doet en waarom je het doet. Dan is stoppen geen optie meer. Op die manier kun je makkelijker omgaan met de pijn en keuzes maken. Op die manier kun je het van de positieve kant blijven zien en het doel voor ogen blijven houden.


Wil jij ook een krachtige mindset?

353 views0 comments
bottom of page