top of page
Search

Topsport mentaliteit door de ogen van Marcel van de Ven

Updated: Sep 29, 2020

"Het maakt niet uit jongens. Volgende keer hebben we ze!" zegt Marcel van de Ven in het tv-programma Hunted wanneer het ze nét niet gelukt is om iemand te pakken.


In het tv-programma zijn gewone Nederlanders 3 weken lang op de vlucht, waarbij een team van Hunters ze moeten zien te pakken. Marcel van de Ven is een van de mensen die het team aanstuurt en dat vereist een topsportmentaliteit. Hoe behoud je de focus om 3 weken lang zo hard te werken? Hoe ga je om met tegenslagen waarbij miljoenen Nederlanders met je meekijken? Hoe is de overgang van de politiewereld naar de mediawereld? Wat gebeurt er na die 3 weken wanneer het allemaal voorbij is? Hoe ga je om met angsten en hoe communiceer je dit met anderen? Het is een diepgaande en kwetsbare podcast geworden die mijn verwachtingen heeft overtroffen!
Wees nieuwsgierig naar de leermomenten

Marcel maakte de overstap van de politiewereld waar alles geheim moest blijven naar de mediawereld waar de hele dag een camera op hem gericht was. Het was een aparte ervaring voor hem dat hij na het programma herkend werd op straat. Miljoenen mensen bekijken het programma dus het is niet gek maar liever houdt hij werk en privé gescheiden. Gelukkig is de vooral feedback positief. Toch denken sommige mensen dat het programma in scene is gezet door de fouten die de deelnemers maken. Door de stress vallen mensen terug in oude patronen. Hier spelen de Hunters op in.


'In seizoen 1 leer je al dat je niet moet bellen, niet op je computer moet zitten en toch doen mensen het!'


Wees pro actief

Er zijn momenten dat de deelnemers dagenlang niet bewegen. Ze gaan bij wijze van spreken een ijsje eten in de bosjes en dan komt er geen nieuwe informatie binnen. Denk na over wat er zou kunnen gebeuren op zulke momenten om kansen te creëren. Je jaagt ze op en dat geeft stress waardoor de deelnemers fouten maken. Houd je doel voor ogen, zet door en blijf in beweging.


Kom in actie

Het klinkt allemaal zo mooi: Waar een wil is is een weg - maar het het maar eens om in actie. Geen woorden maar daden. Ga op pad en kijk hoe je je doel kan bereiken en laat je niet uit het veld slaan door anderen. Er zijn heel veel mogelijkheden en handvatten om te komen waar je wil zijn.


Zorg voor ontspanning

Rust nemen, daar ben ik niet zo goed in zegt Marcel. "Als je mij op de bank zet met een boek is het na drie bladzijden klaar." Stilzitten is voor hem geen ontspanning. Wel helpt het hem om na drie intensieve weken zijn gedachten te verzetten door te gaan sporten of te focussen op het coachen van bedrijven of topsporters. Het moet wel duidelijk zijn waarom je iets anders gaat doen zodat het geen afleiding is en je weer terugkomt.
Kansen moet je benutten als ze er zijn

Als je een kans krijgt om een doel te bereiken, pak hem dan! Ga er voor 100% voor. Focus je daarop. Je kunt de windrichting niet veranderen maar wel de stand van de zeilen dus je kunt altijd kijken langs welke weg je iets gaat doen.


Voel je veilig

Als je je veilig voelt durf je meer risico te nemen. Creëer dus een veilige omgeving zodat je weerbaar bent. Omdat je durft te falen, kun je gemakkelijker stappen zetten.


Zoek de grenzen op

Je kan van tevoren niet altijd bedenken wat er mogelijk is. Door steeds de grenzen op te zoeken train je niet alleen je doorzettingsvermogen maar bereik je meer dan je ooit had durven dromen. Zo had van de Ven nooit bedacht dat hij op televisie zou komen waar miljoenen mensen naar hem kijken.


Wil jij ook een krachtige mindset?

305 views0 comments

Comments


bottom of page