top of page
Search

Topsport mentaliteit door de ogen van Leontien van Moorsel

Updated: Sep 29, 2020

In de sport top 100 aller tijden staat Leontien van Moorsel maar liefst op een 6e plaats. Ze is voormalig wielrenster en viervoudig olympisch kampioene. Tijdens haar sportcarrière was ze zo fanatiek dat ze last kreeg van anorexia en zichzelf aan het 'kapotfietsen' was. Ze moest hiervan herstellen en kwam sterker dan ooit terug. Ze behoort tot de beste wielrensters van de wereld en werd 6 keer sportvrouw van het jaar. Leontien weet niet alleen wat er voor nodig is om kampioen te worden maar ook om kampioen te blijven.


Na haar sportcarrière vond Leontien een nieuw doel namelijk om mensen helpen die een eetstoornis hebben. Vanuit haar eigen ervaring met anorexia richtte zij eind 2013 het Leontienhuis op waar jonge mensen met een eetstoornis worden ondersteund. Ik sprak haar voordat zij een inspiratiebijeenkomst gaf voor ouders en jongeren. Ze deelde wat ervoor nodig was om een topsportmentaliteit te krijgen. Hoe je met tegenslagen omgaat en sterker terug kan komen maar misschien nog wel belangrijker: hoe je echt gelukkig kan worden met wat je hebt en oké kan zijn met wie je bent. Niet alleen Leontien, ook ik deel in dit gesprek een hele kwetsbare kant van mezelf. Luister snel mee!Kijk hoe het anders kan

Wanneer je in je eigen bubbel zit van negativiteit lijkt het alsof je er nooit meer uit gaat komen. Door je te laten inspireren door mensen die hetzelfde hebben meegemaakt - en er sterker uit zijn gekomen, zie je dat het anders kan. Je weet dat het haalbaar is. Dit is enorm krachtig.


Accepteer dat het niet altijd makkelijk is

Van de buitenkant lijkt het leven van Leontien er misschien makkelijk uit te zien maar ook zij heeft dagen dat het minder gaat. Het leven is niet altijd fantastisch! Het leven is vaak leuk voor haar - maar er zitten ook baaldagen tussen of dat er iets heftigs gebeurt. Het helpt niet om jezelf te saboteren. Wat hierbij helpt is het leren praten over emoties en dat deze emoties er mogen zijn. Je mag teleurgesteld, boos, verdrietig en onzeker zijn. Realiseer je wel dat elke dag de laatste kan zijn en dat je zoveel hebt om dankbaar voor te zijn.


Maak een verschil

Je kan topprestaties leveren die in de ogen van anderen het hoogst haalbare zijn maar dat maakt jou als persoon niet per se gelukkig. Van Moorsel benoemde dat het helpen van jongeren door middel van het Leontienhuis een hogere piek is dan welke medaille of onderscheiding dan ook in haar sportcarrière.


Doe het samen

Tijdens haar wielrencarrière was de zus van Leontien een enorme steun voor haar. In de strijd tegen de eetstoornis stond haar familie en schoonfamilie aan haar zijde en nu creëert ze een warm bad en steun door middel van het Leontienhuis. De omgeving is enorm belangrijk en daarom focust ze op gezinnen om op die manier zoveel mogelijk impact te maken. Als je zelf wil veranderen kun je keihard werken maar het gaat veel makkelijker als je omgeving je hierbij helpt.
Inspiratie alleen is niet genoeg

Inspiratie kan je helpen om in beweging te komen maar is vaak niet voldoende om in beweging te blijven. Daarom is het belangrijk dat het Leontienhuis groeit en in meerdere provincies komt. Om hieraan bij te dragen ga ik 11 april meedoen aan een Powerliftwedstrijd en kun je het Leontienhuis helpen door mij te sponseren door op de volgende link te klikken. Elke donatie, groot of klein, is enorm welkom!


Wil jij ook een krachtige mindset?

172 views0 comments

Comments


bottom of page