top of page
Search

Topsport mentaliteit door de ogen van Farhanna Farid

Updated: Sep 29, 2020

Een maand geleden besloot ik om weer alleen op reis te gaan. In augustus deed ik mijn eerste langere soloreis naar Thailand en dat beviel me zo goed dat ik het vaker doe. Ik werk, train en doe veel leuke dingen. Deze reizen maken een mega impact op mij. Wat het me oplevert zijn veel inzichten, goede vibes en ik ben een stuk creatiever. Als ik dan op reis werk ben ik vele malen productiever en thuis kan ik alle ideeën uitwerken - en die kan ik met jullie delen!


Daarnaast heb ik besloten om mezelf extra uit te dagen door na mijn reis een fitness fotoshoot te doen - en een powerliftwedstrijd.

I know, het is niet niks en het vraagt veel van me maar door uit de comfortzone te stappen blijf ik groeien (en die comfortzone wordt dus steeds groter met een topsportmentaliteit)


Voordat ik op reis ging, zocht ik een paar geschikte sportscholen op voor als ik op reis ben. Voorbereiding en planning is het halve werk als het gaat om je doelen bereiken. In mijn zoektocht belandde ik op het profiel van Farhanna Farid. Ze is een 26-jarige powerlifter die op haar eerste internationale wedstrijd al goud won niet alleen in haar klasse maar ook overall. Ze is de eerste vrouw hier die maar liefst 3x haar lichaamsgewicht kan tillen.


Ik besloot haar een bericht te sturen en te vertellen over mijn reis met als doel om wat adviezen te vragen voor geschikte sportscholen. Ze stelde voor om samen te gaan trainen en vooraf te brunchen en dat leek mij een geweldig idee! Vandaag ontmoette ik haar in een bakkerij in het centrum van Singapore. De klik was er meteen en we hebben bijna non stop gepraat (ook tijdens het trainen).


Ik wil je graag wat inzichten geven op het gebied van haar topsportmentaliteit zodat wat jij ook doet, je progressie gaat boeken en topprestaties gaat leveren.


Maak een plan en voer het uit

Regelmatig zijn er mensen die Farhanna om tips vragen maar volgens haar zijn er geen gouden tips. Het kan je helpen om de strategie die je hebt te finetunen maar uiteindelijk komt het neer op een goed programma en actie. In de kern is het heel simpel - en dat maakt het voor de meesten vaak lastig. Hoe meer ruimte iets krijgt, hoe meer ruimte er is om jezelf te blokkeren door te denken dat je het niet kan, je te laten beïnvloeden door de mening van anderen of je door tegenslagen te laten stoppen.


Er bestaat geen succesformule

De techniek die Farhanna gebruikt voor haar oefeningen wijkt af van wat de meesten doen. Elke lifter is anders door eerdere sporten die ze hebben gedaan en lichaamsverhoudingen. Zo is zij klein en heeft in het verleden aan hardlopen gedaan. Haar hamstrings en enkels zijn hierdoor minder mobiel. Ook is ze niet groot en heeft ze een relatief klein torso. Hier heeft ze haar techniek op aangepast zodat het voor haar werkt. Andere lifters begrijpen dit maar mensen die er weinig verstand van hebben, willen nog wel eens commentaar geven. "Dat doet me niet veel" - zegt ze, "ik luister alleen naar de feedback van mijn coach."
Maak een keuze en sta erachter

Vanuit haar omgeving was er een heleboel onbegrip voor haar keuze om te gaan powerliften. Ze is er per toeval ingerold omdat ze meetrainde met haar vriend en ontzettend sterk bleek te zijn. Toen ging ze aan de slag met een coach en is het heel snel gegaan. In het begin hield ze haar sport verborgen voor haar werk, vrienden en familie. Helemaal in Azië bestaan er veel vooroordelen over vrouwen en spieren. Toen ze meer deelde over het powerliften was er veel onbegrip en raakte ze veel vrienden kwijt. Gelukkig wist ze zich te herpakken door nieuwe vrienden te maken met dezelfde mindset. Een paar van haar vrienden heb ik mogen ontmoeten in de sportschool! Ze delen dezelfde passie en begrijpen haar.


Zie een tegenslag als kans

Vanwege het Cororna virus en haar werk in de gezondheidssector mag Farhanna het land niet verlaten. Dat betekent dat ze niet naar het Wereldkampioenschap dit jaar kan en de recordpoging die ze wilde doen moet uitstellen tot 2021. Aan de ene kant baalt ze hiervan en aan de andere kant geeft het haar meer ruimte om door te trainen en nog sterker te worden.


Bereik meer door minder te doen

Met slechts 3 keer per week trainen (en richting een wedstrijd 4 keer) weet ze bij de sterkste vrouwen van Azië te horen. Als ze traint, traint ze hard. Ze doet wat nodig is en gaat er geen extra dingen bij halen. Vroeger trainde ze nog door de pijn van blessures heen maar inmiddels is ze een stuk voorzichtiger geworden. Doortrainen voelt op de korte termijn productief maar het is vanuit een verkeerde motivatie. Je doet het uit angst om achteruit te gaan - en gaat daardoor juist achteruit omdat de blessure erger wordt. Je creëert je eigen neerwaartse spiraal. "Ik heb het op de harde manier moeten leren" zegt ze lachend.


Wil jij ook een krachtige mindset?

237 views0 comments

Comments


bottom of page