top of page
Search

Topsport mentaliteit door de ogen van Demian Beenakker

Updated: Jun 5, 2020

Wat voor verschil maakt het voor je bedrijf en je leven als je leeft als een topsporter?

Demian Beenakker is ondernemer en investeerder en leeft daarnaast als een topsporter. Dit is niet iets wat hij zijn hele leven al heeft gedaan. Het inzicht kwam een aantal jaren geleden en hij besloot na een week met Wim Hof (the Iceman) te hebben doorgebracht het roer om te gooien. Hij voelde zich als herboren en wilde niet meer terug naar zijn ongezondere levensstijl.


Leven als een topsporter is niet voor iedereen weggelegd. Het vraagt behoorlijk wat discipline en doorzettingsvermogen. Daarnaast kan het behoorlijk oncomfortabel zijn.

Ademhalingsoefeningen, ijsbaden, sauna's, hard trainen en goed eten horen er allemaal bij en hebben we voorafgaand aan de podcast samen gedaan.


Over het leven en denken als topsporter hebben we het in de podcast uitgebreid over gehad: Hoe kan je de lessen uit het de topsportlevensstijl gebruiken in je eigen leven? Hoe heeft Demian zichzelf deze levensstijl aangeleerd? Welke dingen kan je doen om te leven als topsporter?

Dit en vele andere onderwerpen hebben we in het interview besproken. Luister je mee?
Ook heb ik het op beeld laten vastleggen om je een indruk te geven van onze uitdagingen. Kijk je mee?


Wat kunnen we leren van de topsportmentaliteit van Demian Beenakker?


99% is lastiger dan 100%

De dag voor de podcast was Demian later naar bed gegaan dan gewoonlijk en 2 biertjes gedronken. Niet heel extreem zou je zeggen maar de kleinste afwijkingen zorgen ervoor dat je slechter slaapt en de dag erna lager in je energie zit. Op het moment zelf merk je het nog niet maar later moet je de prijs ervoor betalen. Dan kun je twee dingen doen: of je stopt er veel werk in om jezelf weer op te peppen of je past je programma aan op basis van je energieniveau. Dit kan je van tevoren ook inplannen. Op korte termijn werkt dit goed maar als je te vaak jezelf saboteert, zit jij je progressie in de weg.


Focus

"Als je niet focust, vliegt je energie alle kanten op."


Voordat Demian begon met ondernemen, deed hij van alles en nog wat. Hij studeerde, voetbalde, werkte in de horeca, ging uit met vrienden en coachte. Daardoor was het het allemaal net niet. Toen hij een relatie kreeg met zijn huidige vrouw veranderde dit. Er kwam meer stabiliteit in zijn leven en hij besloot te gaan ondernemen. Voorheen verdeelde hij zijn energie en nu kon hij het steeds meer stoppen in zijn onderneming. Dat ging niet opeens, eerst werkte hij ernaast nog steeds in de horeca en begreep hij nog weinig van het ondernemen. Toen hij aan de slag ging met een verdienmodel kwam er steeds meer focus in zijn bedrijf en werd het schaalbaar. Na drie jaar was hij op een niveau waar hij een team kon bouwen en het bedrijf minder om hem draaide.


Ook op het gebied van levensstijl is hij steeds meer gaan focussen op regelmatig en gezond eten en alles uit zijn trainingen te halen. Nadat hij dit inzicht had gekregen, bereikte hij in 12 weken ontzettend veel resultaat. Hij maakte het commitment om te leven als een topsporter zowel op het vlak van business als op het fysieke vlak. Nu heeft hij bijvoorbeeld zijn eigen gym, eigen gym en mogelijkheden om een ijsbad te maken.


Zoek een golf waar je op kan gaan

Je kan keihard struggelen om succesvol te worden of je kan voor de gemakkelijke weg kiezen. Op die manier krijg je de wind in de zeilen en hoef je niet te ploeteren om tegen de stroom in te gaan. Dat betekent niet dat het makkelijk is maar dat je op de plek bent waar er kansen liggen. Op die manier kan je je volledige potentieel benutten. In business kan je zoeken naar bepaalde trends en waar deze elkaar kruisen. Op andere vlakken van je leven kan je kijken naar je talenten en wat je leuk vindt - en dit inzetten om je volledige potentieel te gebruiken.


Start met stoppen

"70% van het resultaat kan je bereiken door te stoppen"

Wanneer we bezig zijn met onszelf saboteren plus energie en tijd stoppen in zaken die weinig opleveren, is er geen ruimte voor groei. Door te stoppen met deze dingen, kun je al heel veel progressie boeken en ruimte creëren.


Neem serieus wat je doet

Alles wat hij doet, wil hij goed in worden. Toen hij nog in de horeca werkte, probeerde hij alles zo goed mogelijk te doen.

"Sta er niet om er maar wat te doen, maar haal het beste eruit."

Demian heeft allerlei dingen gedaan en was er door deze insteek overal goed in - en behoorde tot de top van het segment. Ook raakte hij bevangen door wat hij deed waardoor hij er ook veel tijd in stak om er alles over te leren. Binnen 2 tot 5 jaar kan je tot de top behoren als je aanleg hebt en het serieus neemt. Op dit mechanisme kan je ook vertrouwen als je iets nieuws wil gaan doen.


Zie een tegenslag niet als tegenslag

Tegenslagen maken een bepaalde energie los en deze kan je in je voordeel laten werken. Denk na hoe je in de situatie terecht gekomen bent. Zorg dat je een rationele benadering hebt en het niet op jezelf als persoon betrekt. Kijk naar de oorzaak-gevolgrelatie. Vervolgens wil je kijken of je de core oorzaak kan aanpakken en/of hoe je de situatie kan oplossen. Verwacht ook dat er tegenslagen gaan komen. Als je het groot wil spelen, zullen er eens in de zoveel tijd tegenslagen komen. Door het te verwachten, word je er niet door verrast en blijf je er niet te lang in hangen.


Wil jij ook een krachtige mindset?

591 views0 comments

Comments


bottom of page