top of page
Search

topsportmentaliteit door de ogen van cynthia schultz

Updated: Sep 29, 2020

Van Miss Lipgloss naar Structuurjunkie. In deze podcast luister je naar het verhaal en de tips van Cynthia Schultz. Ze is op jonge leeftijd gaan ondernemen en weet als geen ander wat de valkuilen hiervan zijn. De valkuilen hebben er bij haar toe geleid dat ze zelfs een burn-out kreeg. In deze podcast bespreken we haar grootste successen en fuckups en leer je meer over grenzen aangeven, een planning maken en misschien nog wel belangrijker: hoe houd jij je aan deze planning? In het hele interview zat Isabelle op het puntje van haar stoel en weet ze zeker dat jij enorm veel waarde en inspiratie gaat halen uit deze podcast dus luister of lees snel mee!
Ontstaan van structuur junkie

Cynthia heeft niet altijd bedrijf gehad zoals ze nu structuurjunkie heeft. In 2018 verscheen haar eerste structuur junkie hoek. Hier heeft ze in heel 2017 aan gewerkt. Cynthia is al 10 jaar ondernemer en heeft altijd het idee gehad om planners en notities uit te brengen. Om zichzelf te onderscheiden van alle andere planners en notitieboeken, besloot ze zich volledig te richten op structuur en productiviteit. Zo ontstond het eerste werkboek van structuur junkie. Deze is niet meer te koop, maar Cynthia biedt veel van de inhoud aan in haar trainingen. Naar aanleiding van dit werkboek was het een logische stap om planners te gaan maken. Toen de planner uitkwam was dit meteen een mega succes. Toen is Cynthia masterclasses gaan geven. Maar omdat dit erg arbeidsintensief was, was dit niet voor de lange termijn.

De catering en locatie waren beide erg duur, waardoor eronder aan de streep in verhouding weinig overbleef. Het idee van online trainingen geven ontstond. Omdat Cynthia al sinds 2006 blogt, was zij al gewend om veel online te doen. Vanuit daar heeft Cynthia haar eigen online academie opgezet. Ze begon met tweemaal het geven van een laagdrempelige training via Instagram. Daarna heeft ze alles naar haar eigen academie overgeheveld. Dit doet ze nu een jaar en dit gaat waanzinnig goed.

Cynthia heeft inmiddels twee bedrijven. Ze heeft een eigen blog via cynthia.nl. Dit is al 10 jaar haar bedrijf en hier heeft ze vele jaren fulltime van geleefd. Sinds 2017 heeft ze structuur junkie erbij, inmiddels ligt hier de focus en is dit 80% van haar inkomen en 20% vanuit het bloggen (waar het daarvoor andersom was).

Aangeleerd of mee geboren?

Op de vraag of Cynthia altijd al gestructureerd was of dat dit aangeleerd is, verschijnt er een lach op haar gezicht. “Ja ik was altijd al dat gestructureerde meisje, ik liep op de basisschool al rond met een agendaatje met daarin alle afspraakjes met vriendinnetjes.” Op de middelbare school toen je eindelijk een agenda ‘moest’ kon Cynthia haar geluk niet op als ze weer naar de winkel mocht om een nieuwe agenda aan te schaffen. Voordat ze op zomervakantie ging kocht ze het nieuwe exemplaar al zodat ze deze tijdens haar vakantie al eens goed kon gaan invullen, opvullen en versieren.

Cynthia heeft altijd haar zaakjes op orde gehad. Goed voorbereid voor examens, toetsen en belangrijke presentaties. Dossiers altijd op tijd ingeleverd. Dus het gestructureerde zat er altijd al in. Maar, geeft ze aan, toen ze begon met ondernemen heeft ze zichzelf wel gedwongen dit ‘nog meer’ te doen. Door te bloggen als onderneming, moest Cynthia erg zoeken naar ‘hoe werk ik nou goed voor mezelf, vanuit huis?’.

De grootste valkuilen waar Cynthia ingetrapt is, is dat ze het ondernemerschap zo ontzettend leuk vond. Dit klinkt natuurlijk tegenstrijdig. Maar daardoor greep ze alle kansen aan die langskwamen. Ze ging naar super veel events, nam alle aanbiedingen aan, had een webwinkel, schreef 2 blogs per dag, schreef een boek, had een pagina in de cosmo girl, was expert bij Koffietijd.. Om nog maar te zwijgen over de vraag of er nog genoeg tijd over was voor een privé leven..

Cynthia belandde door deze dingen zo’n 7 jaar geleden in een burn-out, waarna de knop omging om echt te kijken hoe ze ervoor ging zorgen dat ze werk/privé goed ging scheiden. Hoe ben ik productief en hoe ben ik gefocust, wat werkt en wat werkt niet?

Beauty

Toen het boek van Cynthia (Beauty) verscheen, kwam ook het moment dat ze voor haar gevoel instortte.

Het werk wat voorafging aan de boeklancering was enorm. Uiteraard het schrijven van het boek, maar ook alle fotoshoots, de organisaties, de boeklancering, de goodiebags inpakken- Cynthia wilde alles zelf doen, zodat ze wist dat het goed zou gebeuren. Dit heeft hij haar uiteindelijk de das om gedaan. Toen Cynthia de dag naar haar boeklancering gebeld werd dat ze naar de studio in Hilversum moest voor een interview met radio 1 (en dat ze hier eigenlijk geen keuze in had), ging de ‘aan-stand’ opeens op uit.

Vanaf dat moment kostte alles moeite. Naar de supermarkt, het idee van de mailbox openen, de simpelste dingen waren te moeilijk om over na te denken.

Na haar burn-out heeft Cynthia besloten alleen nog de dingen te doen die ze echt heel leuk vindt om te doen. Ze is kort daarna gestopt met beauty bloggen omdat dit iets was wat haar niet meer genoeg geluk opleverde. Ze heeft haar blog omgezet naar persoonlijke blog in plaats van een beauty blog.

Omdat de rust in haar leven kwam en ze zich enkel focuste op bloggen, ontstond het idee voor structuurjunkie. Ineens ontstond er ruimte voor haar eigen regels, voor ideeën en voor haar eigen weg. Het vinden van geluk en ontspanning voert de boventoon.


Waar wil je dan nu naartoe, Cynthia?

Haar focus ligt echt bij structuurjunkie, daar heeft ze grootse plannen mee. Zo veel mensen hebben baat bij structuur, focus en je grenzen aangeven. Dat gaat veel verder dan alleen je planner gebruiken. Het gaat ook over mindset. Hoe ga je om met tegenslagen?

Het liefst gaat ze internationaal met haar planner en ze wil dat iedereen structuurjunkie straks kent. Op nationaal vlak hoopt ze haar trainingen verder uit te bouwen zodat de academie een breed scala aan onderwerpen en gastlessen kan aanbieden.

Het maken EN houden aan een planning

Iedereen heeft een superpower waar je je vaak niet bewust van bent. Dat was voor Cynthia blijkbaar haar notitieboekjes, productiviteit en planners. In de tijd van miss lipgloss plaatste ze élke dag om 15:00 uur en 18:00 uur een blog, geen dag overgeslagen. Ook gaf ze al tips aan haar volgers over productiviteit en planning. Maar het ‘structuurjunkie lampje’ was nog niet gaan branden. Haar uitgever kwam eigenlijk met de eerste voorzet voor het herkennen van haar super power.

Tijdens het geven van haar masterclasses in het begin kwam Cynthia erachter dat het zeker niet vanzelfsprekend was om productief, gefocust te zijn. Om je aan je planning te houden. Om overzicht te creëren. En zo ontstond Cynthia haar SuperPower :) .

Wanneer ben je dan expert? Cynthia haar ervaring is dat je superpower er vaak al is. Dat je die al leeft. Dat het vanzelf gaat en je er dus al zoveel vanaf weet. Vraag eens aan andere mensen waar zij denken dat jij heel goed in bent, die zien vaak nog weer veel meer. En bedenk je dan eens of het normaal is, of anderen hier ook zo goed in zijn. Het hoeft niet perfect te zijn. Juist niet. Juist omdat Cynthia zelf ook niet perfect is, tegen de struggles aanloopt, kan ze haar klanten beter helpen.

Het is belangrijk dat je jezelf profileert als dat wat je wilt zijn. Als jij zelf niet gelooft dat jij structuurexpert bent, waarom zouden andere mensen dat dan wel geloven? Je mag jezelf neerzetten als de expert. Mensen hebben daar ook behoefte aan.

Valkuilen bij planning

Cynthia benoemt als eerste ‘fout’, dat veel mensen geen planning maken maar een mega takenlijst. Elke dag weer word je geconfronteerd met alle taken die er te doen zijn, maar er wordt niet gepland wanneer je dingen gaat doen. Op deze manier ben je nooit klaar.

Begin bij het invullen van je planner bij jezelf. Je begint met het invullen van wandelen, pauze, sporten, ontspanning. Die vergeten mensen vaak omdat ze hun dagen zo ongelofelijk vol plannen.

De hele dag afleidingen is ook een groot probleem bij het houden aan je planning. Alle notificaties aan staan, mail de hele dag open staan en dus nooit echt volle focus op 1 ding. Daarnaast is het ook een valkuil om ‘nee’ te kunnen zeggen. Kan ik mijn grenzen aangeven? Weet ik überhaupt wat mijn grenzen zijn? Wat is mijn max, waar ligt mijn grens wat betreft mijn weekplanning? Hoe kan en wil ik werken? Door dit inzichtelijk te maken sta je vaak al met 1-0 voor!

Wees bewust van hoe jij je tijd besteed.

Cynthia gaat graag alleen op vakantie. Het liefste gaat ze naar Terschelling. Daar kan ze zich volledig focussen op het maken een training, een boek of een product. Ze gaat het liefst alleen omdat ze dan met niks en niemand rekening hoeft te houden.

Uitstelgedrag

Op dit moment is Cynthia bezig met een training over uitstelgedrag. “Uitstel gedrag is iets wat meteen beloont. Mocht je ergens tegenop zien en je besluit het toch niet vandaag, maar morgen te doen- geeft dit een directe beloning. Want je hoeft het niet NU te doen.”

Uitstel gedrag komt veelal gepaard met smoesjes, excuses voor je eigen gedrag. Het houdt je veilig en dicht bij wat je makkelijk vindt en het liefst wil.

Cynthia is de training aan het uitwerken en krijgt hierdoor zelf prachtige inzichten. Bijvoorbeeld het onderwerp ‘vergeven’, is een belangrijk onderdeel van het starten met stoppen van uitstellen. Vergeef jezelf voor al het uitstelgedrag wat je altijd vertoond hebt, wees niet meer boos op jezelf.

Zowel voor Cynthia als voor mij werkt het heel goed om de DERK oftewel Eat That Frog methode toe te passen. Direct ‘s ochtends vroeg beginnen met hetgeen waar je het meest tegenop ziet. Of begin eens met een koude douche, dan is alles daarna makkelijk en stelt het in vergelijking met de koude douche niks voor. Of sta om 5 uur op en begin met werken, wat een overwinning is dat! Om 12 uur al een hele werkdag erop zitten! Dat is toch geweldig? Op deze manieren maak je onder andere korte mette met uitstelgedrag.


Op de laatste vraag waar Cynthia echt trots op is geeft ze toe dat dat toch wel is dat ze haar eigen pad heeft bewandeld. "Je kan nooit iedereen tevreden houden, mensen hebben wel een mening en er is altijd wel iets of iemand verkeerd, dan kan je maar beter je eigen ding gedaan hebben dat dáár iemand wat over vindt, dan dat je ook nog eens niet je eigen keuzes hebt gemaakt."


Als laatste tip heeft Cynthia voor iedereen: Zorg dat je eens heel goed kijkt naar hoe jij je dag vult. Hoe bewust ben jij van je invulling van je tijd? Je leven is een aaneenschakeling van momenten, van dagen. Daar moet je je echt bewust van worden of zijn! Wordt jij echt blij van wat je doet? Zo ja; super. Zo nee; dan is dat je beginpunt!Wil jij ook een krachtige mindset?

126 views0 comments

Comments


bottom of page