top of page
Search
Writer's pictureIsabelle Feteris

Topsport mentaliteit door de ogen van Allard Lindhout

Updated: Sep 29, 2020

Al eerder schreef ik twee blogs over mental toughness ofwel topsportmentaliteit: wat is het en hoe kan je het testen?


Ik weet wat voor een verschil deze mentaliteit voor je kan maken. De kans is vele malen groter dat jij je doelen gaat bereiken wanneer je deze topsportmentaliteit hebt. Dit heb ik zelf ervaren en bij anderen gezien. De laatste maand van het jaar is aangebroken en ik weet dat 1 januari voor heel veel mensen het moment is om nieuwe doelen te stellen en hieraan te werken.


Aan de andere kant zie ik ook dat veel mensen terugvallen in oude patronen. Ongeveer 90% van de mensen die een doel stelt geeft binnen twee weken al op. Ik wil je daarom helpen deze topsportmentaliteit te ontwikkelen zodat jij wél je doelen gaat halen.


De maand december staat daarom in het teken van het ontwikkelen van deze topsportmentaliteit. Ik heb hier al vele artikelen over gelezen en zelf dingen ervaren maar ik ben ook heel benieuwd hoe andere topsporters hierover denken. Daarom heb ik met meerdere experts over dit onderwerp gesproken.


We bijten de spits af met een iemand uit de voetbalwereld, Allard Lindhout. Hij is scheidsrechter in de Eredivisie en in de Keuken Kampioen Divisie. Hierbij heeft hij zijn droom werkelijkheid gemaakt.


Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om deze topsportmentaliteit te hebben om het spel in goede banen te kunnen leiden. Niet alleen fysiek, ook mentaal wordt er veel van je gevraagd. Hij is van mening dat succes niet is aangeboren maar aangeleerd en er ook een zekere geluksfactor is. Hoe kom je van het punt waar je eerst stond tot het punt waar je nu bent? Hoe blijf je jezelf ontwikkelen? Hoe ga je om met weerstand, kritiek en tegenslagen? Hoe stel je je op als leider tussen andere topsporters? Ik stelde hem deze en nog veel meer vragen. Luister je mee?





Wat kunnen we leren van de topsportmentaliteit van Allard Lindhout?


Zorg dat het vlammetje gaat branden

Allard begon met voetballen maar merkte dat hij het scheidsen leuker vond dan het voetballen zelf. Dit was zijn passie en daarom was hij bereid om te doen wat nodig was om zijn doelen op dit gebied te bereiken. Zo viel hij vele kilo's af, trainde hij net zo hard als de voetballers, volgde hij coachingstrajecten en werkte aan zijn mindset. Aan de andere kant voelt het niet alsof hij er heel veel voor moet laten omdat hij zoveel plezier heeft in zijn werk. Die passie gaat het dus een stuk gemakkelijker maken om te groeien

Als je zegt dat je iets wil moet je voelen dat je er echt voor wil gaan. Niet alleen roepen dat je iets wil doen maar het voelen om het daadwerkelijk te gaan doen.


Wees kritisch op jezelf

Als je stappen gaat maken, maak je fouten. Je gaat op je bek. Dat hoort erbij maar hier moet je tegen kunnen anders word je echt niet beter. We vinden het vaak lastig om naar onze fouten te kijken en dit betekent voor velen dat we het ook niet doen. Daardoor leren we niet van onze fouten en ontwikkelen we ons niet zo snel als we zouden kunnen.

Fouten moet je niet op jezelf als persoon betrekken maar op je prestatie. Allard kijkt daarom elke wedstrijd terug. Niet alleen kijkt hij naar de cruciale momenten waarop het mis ging maar ook naar wat eraan vooraf ging en hoe hij dit anders had kunnen doen.


Vraag om feedback

Niet alleen kijkt Allard zijn eigen wedstrijd terug, ook vraagt hij anderen om feedback. Je hebt altijd je eigen blinde vlekken. Hoe je zelf denkt dat je overkomt en hoe je daadwerkelijk overkomt kan enorm verschillen. Daarom laat hij zijn wedstrijden door coaches en experts beoordelen maar vraagt ook om feedback van bijvoorbeeld familie. Niet alleen vraagt Allard om feedback, ook krijgt hij veel ongevraagde feedback. Als scheidsrechter kijken er niet alleen 50.000 mensen mee op de tribune maar ook de mensen thuis en de media kijken mee. Het commentaar wat ze geven is niet altijd positief en ook dit gebruikt hij om zichzelf te verbeteren. Vraag je af waarom mensen een bepaalde mening hebben en kijk wat je hier mee kan.




Ga all in

Als scheidsrechter moet je beslissingen maken en anderen moeten deze van je aannemen. Het vertrouwen van anderen in je beslissingen win je onder anderen door je uitstraling. Hoe je overkomt kan heel anders zijn dan hoe jij je voelt. Juist daarom is het belangrijk om niet te luisteren naar je twijfels maar 100% te gaan staan voor de keuze die je hebt gemaakt. Niet alleen op het gebied van keuzes maken binnen de sport maar ook erbuiten is het belangrijk 100% te geven. Als je beter wil zijn dan je concurrenten is dit wat nodig is. Je komt niet weg met trainen alleen maar je hele lifestyle moet je finetunen.


Ga all out

Naast zijn werk als scheidsrechter werkt Allard ook in het onderwijs. Na een wedstrijd kijkt hij terug om van zijn fouten te leren maar soms blijft er een stukje frustratie hangen. Door met totaal iets anders bezig te zijn kan hij zijn aandacht op iets anders richten om het los te kunnen laten. Je kan niet 24/7 focussen op een doel want daardoor ga je jezelf fysiek en mentaal overbelasten. Je moet pieken op de belangrijke momenten maar je kan niet alleen maar blijven pieken. Rust in je lijf en in je hoofd is belangrijk en door met andere dingen bezig te zijn ga je juist beter presteren.


"Beter worden is je lichaam kapot maken en goed herstellen"


Wil jij ook een krachtige mindset?

141 views0 comments

Σχόλια


bottom of page