top of page
Search

Topsportmentaliteit: ben jij een amateur of pro?


Boost je mindset?

Hoe word je gelukkig? In de wereld van persoonlijke ontwikkeling, stellen een heleboel mensen als doel om gelukkig en succesvol te worden. Aan de andere kant lukt het een heleboel mensen niet om dit te bereiken. Waar je eigenlijk op zou moeten mikken is een ijzersterke mindset, een topsportmentaliteit. Op die manier krijg je de resultaten die hierbij passen.


Om te begrijpen wat een topsportmentaliteit inhoudt, zal ik eerst wat toelichting geven. Er zijn twee stromen van input, namelijk interne factoren (gedachtes) en externe factoren (gebeurtenissen). Vervolgens bepaalt je mindset welke uitkomst je krijgt. Hierbij zijn er drie mogelijke manieren om door het leven te gaan: overleven, leven en geven. Het verschil in de uitkomst zit hem dus niet in de dingen die je meemaakt, maar met name welke mentale instellingen je hebt.


Overleven

Als je overleeft, is je mindset een onvoldoende. Je hebt te weinig energie en voelt je vermoeid. Je zegt ‘ja’ tegen alle dingen die op je pad komen, ook al wil je het niet. De dingen die moeten gebeuren, stel je uit. Alles voelt als te veel. Je hebt weinig focus en zit constant in je hoofd. De verbinding met het nu en met je lijf ben je kwijtgeraakt. Eenzaamheid komt vaak om de hoek kijken, ook al ben je niet alleen. Je voelt je niet gelukkig of misschien zelfs ongelukkig.


Leven

Je mindset is een voldoende, tussen de 5,5 en 8. Het lukt je om dingen gedaan te krijgen, maar het voelt nooit goed genoeg. Je bent niet gelukkig maar ook niet ongelukkig. Hier en daar stel je dingen uit, omdat je er geen zin in hebt of wacht op een beter moment. Je hebt op zich wel energie maar merkt ook vaak dipjes. De mensen in je omgeving zijn op zich wel oké, maar je voelt niet 100% een match met iedereen met wie jij je tijd spendeert. Andere dingen zoals je relatie, je lijf en je mindset zijn ook wel oké. Het is daarom lastig om te veranderen, omdat je comfortabel bent. Aan de andere kant weet je dat je meer uit het leven kan halen dan je nu doet.


Geven

Je mindset is een ruime voldoende, tussen de 8 en een 10. Je bent niet bezig met hoe je gelukkig kan worden, je bent het al. Je stelt (bijna) niks meer uit en krijgt meer gedaan in minder tijd waardoor je tijd overhoudt. Je kan hierdoor anderen helpen zonder dat het ten koste gaat van jezelf. Je hebt een gevoel van overvloed en rust, heerlijk! Je zorgt goed voor jezelf. Welk doel je ook stelt, je weet dat je met deze instelling de meeste kans hebt om het doel te bereiken.


Als we kijken naar de cijfers, doen we het als land best aardig op het gebied van geluk. Van de Nederlanders die ouder zijn dan 18 jaar scoren de meeste mensen tussen een 7 en een 8. We zijn dus vooral aan het leven, de tweede manier. We zijn niet ongelukkig, maar ook niet extreem gelukkig. Dat komt omdat we op het gebied van voldoening extreem laag scoren. We kiezen ervoor om dingen te doen die ons op korte termijn een goed gevoel geven. Daarmee kiezen we indirect voor een moeilijker leven. Mensen die topprestaties leveren, weten dat ze offers moeten maken.


Korte mindset meting doen?

Doe de gratis test om binnen twee minuten precies te weten hoe je mindset ervoor staat.11 views0 comments

Comments


bottom of page