Onlangs sprak ik met Tonny Loorbach, serie- ondernemer die meerdere ondernemingen runt waaronder de IMU, de Internet Marketing Universiteit. Tonny is expert op het gebied van psychologische marketing. Niet alleen op het gebied van ondernemen is Tonny bijzonder, maar ook op het gebied van mindset en hoe hij voor zichzelf zorgt. Zo houdt hij van bijzondere challenges. Wil je meer leren over en van zijn topsport mentaliteit? Lees dan vooral verder of luister de podcast aflevering.
Nooit geen ondernemersdroom
In 2007 bedrijf kwam Tonny in aanraking met Eelco, via een stage. Hij kreeg toen de mogelijkheid een onderneming binnen een onderneming op te bouwen, een project van Eelco. Daar kreeg Tonny de smaak te pakken en in 2010 is hij zijn eigen bedrijf begonnen. Dat is nu al 10 jaar de IMU.
Aanvankelijk wilde Tonny manager worden, want dat klonk wel cool. Maar in de praktijk bleek hij een waardeloze manager. Dus dat idee was snel van de baan. Ook is hij van nature een lange termijn denker, maar omdat hij geen idee had van wat het ondernemerschap was en hem zou brengen- kwam het simpelweg neer op ‘het gewoon proberen en doen’.
Tonny omschrijft het als “Gewoon van de ene logische stap naar de andere”. Op die manier ontstond zijn lange termijn visie weer, hij overziet nu de trendlijn- waar hij daarvoor alleen maar koffiedik kon kijken.
Dat hij in deze niche gerold is, is wel duidelijk. Tonny heeft 3 software bedrijven maar kan zelf nog geen letter code lezen. Dat hoeft ook niet, vindt hij. De onderneming draaiende houden en optimaliseren is veel belangrijker- en bovendien ook zijn rol. Hij probeert iedere maand alles net even iets beter te doen. Net een stapje extra. Net een stapje scherper.
En op de vraag of hij dit niet spannend vindt, telkens nieuwe dingen opstarten- diepe sprongen wagen, antwoord hij: “Hoe vaker je iets doet, hoe minder spannend het wordt.Ik heb inmiddels al zo vaak bij de notaris gezeten dat ik er niet meer warm of koud van word.”
Van de 3 bedrijven die hij heeft zijn opgebouwd onder de IMU, is de IMU is de kenniskant. Hier zit een groot platform achter met een grote community, blogs, videos en seminars over online marketing.
Daarnaast heeft hij een bedrijf opgezet om de klant de mogelijkheid te geven het uit handen te geven. Dus op deze manier geven ze klanten én de informatie om het zelf te doen én de mogelijkheid het uit te besteden. Tot slot is het bedrijf ontstaan om sales lead opvolging te doen. Dit geeft hun de mogelijkheid tegen klanten te zeggen: “Je hebt nu zo'n goede website staan na onze samenwerking, wij kunnen ook de mensen gaan opvolgen voor je via de telefoon.”
Loorbach Foundation
Ook heeft Tonny een investeringsmaatschappij en een stichting met zijn broer. De stichting is een ondernemers voor ondernemers principe. Een goede doelen project voor de komende 30/40 jaar. “We zijn gezegend om in Nederland geboren te worden. Dus ons project vindt plaats in kansarme gebieden. Daar willen we bijdragen en faciliteren we ondernemers om zichzelf succesvol te laten maken om op die manier voor hun directe omgeving het verschil te maken."
Tonny en zijn broer werken met Oxfam samen en daarnaast met partijen die aan micro crediten doen. Dit houdt in dat als iemand een lening aanvraagt van 50 dollar voor bijvoorbeeld tools om mee te werken, deze verstrekt wordt. Wanneer diegene een terugbetaling doet mag hij weer nieuwe lening aanvragen, etc. Het lijkt een minimaal verschil maar op grote schaal zie je toch dat dit wel degelijk wat doet en verschil maakt.
Hoe meer je weggeeft, hoe meer je terugkrijgt (soms in geld- soms in groei).
Geef je omdat je er iets voor terug wilt of geef je omdat je simpelweg genoeg hebt van iets?
Tonny en zijn broer hebben lang getwijfeld om hun eigen naam aan de stichting te verbinden i.v.m. anonimiteit (we hoeven niet ons eigen ego te strelen met wat we weggeven). Maar omdat ze meer impact kunnen maken met hun naam eraan, is er uiteindelijk toch gekozen voor ‘Loorbach foundation’.
Consistentie over alles
“Over het algemeen heb ik heel weinig ideeën”, lacht Tonny. “Maar als ik een idee heb dan ga ik daar op door.”
Je hoeft geen briljant idee te hebben, je moet gewoon slim en goed ondernemen, vindt hij. Hij legt het als volgt uit: Vaak zijn unieke ideeën niet de slimste dingen om uit te werken- als je iets doet wat niemand anders op dit moment doet, heb je best kans dat iemand dat al geprobeerd heeft en gefaald heeft (of je hebt geluk met je 0,01% kans op gat in de markt). Dus eigenlijk is het hebben van concurrentie heel goed en gezond- zo weet je dat een product of dienst verkocht wordt.
Succes zit hem hem volgens Loorbach vaak in de consistente aanpak, daarnaast elke maand kijken van ‘wat er nu staat’. Hoe kan je zorgen dat het aantal verkopen omhoog gaat en je kostprijs omlaag gaat. Iedere maand opnieuw. Iedere maand een stapje.
Challenge Passie
Dit jaar heeft Tonny een challenge gedaan, een combinatie tussen een fysiek en mentale challenge. Het was, zoals hij zelf omschrijft, een behoorlijke lifehack. Hij wilde het in eerste instantie ook helemaal niet, maar zijn personal trainer des te meer. Tonny noemde het een ‘autoriteit probleem’. "Ik hou er niet van als ik verantwoording moet afleggen, en al helemaal niet over mijn voeding. Dat is iets van mij."
Toch ging hij overstag. 6 weken lang ging de voeding op standje strak en was zijn trainingsschema on point. Het doel was om fysiek gezien een zo groot mogelijk contrast te realiseren. Daarnaast bedacht hij zelf om tijdens deze 6 weken zichzelf ook mentaal uit te dagen en binnen deze tijd ook een boek te schrijven. Dat klinkt bizar en dit was het ook. Maar beide uitdagingen zijn (meer dan) gelukt. De sport was destijds de basis - dus daarmee ook de voeding en slaap helemaal op orde. Daarnaast alle momenten wanneer je hier niet mee bezig bent; spenderen aan het schrijven van het boek. Het leverde hem een hyperfocus op.
Als challenge tip zegt Tonny: “Zorg voor een manier die dicht bij jou ligt. Dan ga je zonder teveel weerstand maar juist met energie de challenge in.” Hij is er zo enthousiast over dat hij nu wel 2 of 3 keer per jaar zo’n challenge wil gaan doen. Eigenlijk stond voord deze periode een challenge met het hele bedrijf op de planning. 6 weken fitness + ieder individu een werkproject erbij. Daarnaast heeft hij ook zijn broer weten te enthousiasmeren, daar is hij op dit moment een fitness en mentale challenge mee aangegaan. In 6 weken 30 boeken lezen + kijken wie het grootste fitness verschil kan maken.
“Ik deed quarantaine al voordat het cool was”
Maak hier gebruik van de corona situatie! Kijk naar jezelf en vraag jezelf af: Heb ik een passie project wat ik in 4, 6 of 8 weken kan gaan doen. Combineer fysiek en mentaal. Ga tijdens deze challenge offline. Zet je meldingen uit. Je hoeft geen meldingen aan te hebben om op je telefoon te kijken, want dit doe je toch automatisch wel. Zet bijvoorbeeld van 8 tot 12 ochtends je telefoon uit. Dan heb jij ieder geval 4 uur per dag focus.
Maar wees gewaarschuwd: als je eenmaal van die vrucht geproefd hebt- en je weet hoe het het is om op je top van je kunnen te zijn fysiek en mentaal, dan is het lastig om weer terug te gaan. Want je weet hoe goed je/het kan zijn. Je weet hoe die 9 of 10 voelt. Terug naar de 5 of 6 voelt vaak als een teleurstelling.
En bedenk je ook dat wanneer je 6 weken onafgebroken een nieuwe handeling toepast, wordt het een gewoonte. Discipline wordt routine. Dus wie weet hou je er wel hele fijne gezonde nieuwe gewoontes aan over ;).
Kijk daarbij wel wat je nodig bent, voordat je aan iets begint. “Ik speel vals als het me uitkomt. Ik heb geen wilskracht als het op sport aankomt.” Heb jij een externe stimulans nodig, zoals Tonny bij sommige dingen? Zoek een externe motivator. Een coach of trainer. Het is dan niet meer afhankelijk van je persoonlijke wilskracht.
Controlefreak en diepere relaties aangaan
We gaan even door op het onderwerp ‘coaching’. Tonny vindt dat je als ondernemer altijd een coach moet hebben omdat het altijd goed is om een extern iemand naast te hebben die net iets verder is dan jij.
Zo heeft hij zelf Albert Sonneveld als coach gehad, Albert is een psycholoog. Toen Tonny bij hem kwam, had hij 2 vragen. Hoe kan ik de controle leren loslaten en hoe kan ik meer in contact komen met mensen? Hij had deze vragen voor hemzelf en zijn persoonlijke leven maar wilde het ook in zijn werk toepassen uiteraard. Controle loslaten bij medewerkers en diepere relaties met de belangrijkste mensen uit het team.
Tonny noemt zichzelf een controlfreak en erg op zichzelf. Dat laatste is hij altijd geweest en vindt dat ook fijn maar voelde daardoor destijds wel dat hij ‘uit contact’ was met de meeste mensen.
Maar hoe leer je nou zoiets, in contact komen met mensen en de controle loslaten. Het was zogezegd ook een heel proces om dit in de praktijk te brengen. Geen controle hebben is een aangeboren angst bij mensen.
1 van de belangrijkste inzichten die Tonny gehad heeft uit zijn coaching met Albert was dat de definitie van vrijheid voor hem lag bij ‘alles kunnen doen wanneer, hoe vaak, waar etc ik het wil en daarvoor geen verantwoording hoeven af te leggen bij mensen of dat gevoel te hebben.’
Albert zijn reactie was juist: 100% oké zijn met het feit dat we afhankelijk van elkaar en andere mensen zijn. Zie het eten wat je eet, zie de stoel waar je op zit. Hoe meer je dat gaat accepteren, hoe makkelijker het is om je hier ook in over te geven en dus dingen uit handen te geven. Realiseer dat jij niet zonder anderen kan, maar anderen ook niet zonder jou.
Calm seas don’t produce great sailers
Tonny heeft ook zeker te kampen gehad met tegenslagen. Zo is het natuurlijk zo dat je op je social media en naar de buitenwereld natuurlijk vooral de grote successen benoemd en laat zien. Dus je ziet iemand ander mooie plaatjes, je ziet iemand anders zijn voorkant en je vergelijkt het met je eigen mindere achterkant.
In 2015 kreeg Tonny een burn out. Dit was ook een moeilijk jaar. Een jaar vol persoonlijke en zakelijke tegenslagen. De business stortte compleet in. Ze maakten 40.000 euro per maand kosten en geen inkomsten.
Maar ook dit heeft hij overleeft. De burn-out vroeg wel om een andere levenskeuze van Tonny. Hij is in contact gekomen met Michael, die op de dag van vandaag nog steeds zijn personal trainer is en 3 keer in de week bij hem thuis komt.
Naar polen zonder kolen
Ook Tonny doet wel eens wat impulsiefs. Zo leek het hem in eerste instantie helemaal niks toen vriend Demian aankwam met het idee om een Wim Hof week te doen.
Een paar biertjes later ging het appje de deur uit om de kaarten toch te bestellen (uiteraard ging dit de volgende dag gepaard met een gezonde dosis spijt, maar was het al niet meer terug te draaien).
En zo ging Tonny samen met zijn broer met Wim Hof mee naar Polen. Dit was nog helemaal in het begin van de bekendheid van Wim Hof. Met een groepje van 20 personen naar polen en in de korte broek, zonder shirt in -15 de berg op. In ijswater zwemmen. Anderhalf uur in de brandnetels op blote voeten karate oefeningen doen. En wat denk je? Het bleek een van de mooiste ervaringen uit zijn leven.
“Je zoekt in een bepaalde periode heel snel een grens op. Je zit constant in het idee van ‘ wat gaat hij doen’. Je gaat heel erg het moment waarderen dat er dus nog niks geks gebeurd. Dat je veilig en warm bent.”
Zoek dus een challenge in wat voor jouw de grootste structurele uitdaging is. Doe het idealiter samen met iemand, elkaar stimuleren kan echt key zijn.
Maar kijk vooral persoonlijk- wat heb jij nou nodig om te zorgen dat het gaat lukken?
Tonny zijn advies voor topsportmentaliteit
Ondernemen is geen topsport- dat is namelijk echt lichamelijk ver gaan, wat echt niet iedere ondernemer toepast. De manier waarop sommige ondernemers met lichaam en energie omgaan, spreekt voor zich.
Maar de mindset van een ondernemer, dat is zeker wel topsport. Een topsportmentaliteit. Je moet kiezen voor je bedrijf, prioriteiten stellen, je moet nee zeggen tegen familie en vrienden. Je moet plannen. 100% commitment geven. Iedere dag weer; alles geven. Het kan dan ook best eenzaam zijn.
Tonny geeft het zijn laatste advies de volgende woorden: “Je omgeving is als een boom, als er tegenwind komt- waaien de loshangende blaadjes van de boom. Dat is je 3egraads omgeving, je kennissen die je vrienden noemde die bij het minste of geringste eigenlijk al verdwijnen. Dan heb je de dunne takjes waaraan die blaadjes hingen, die mensen staan net iets dichterbij en blijven wat langer. Maar als het dan echt gaat stormen haken ook zij af. Dan blijft jouw stam over, jouw kern. Die mensen moet je heel bewust dichtbij je houden en ook heel bewust onderhouden. Ook al kies je voor jezelf. Ook al kies je voor je onderneming. Die stam, is ook jouw groei.
Meer weten over een topsportmentaliteit?
Download dan hier mijn gratis e-book met meer dan 50 tips.
Comments