top of page
Search

Topsport door de ogen van Dennis van heerden

Updated: Sep 29, 2020

Kun jij je drie weken lang verstoppen en zorgen dat je niet gevonden wordt terwijl je gezocht wordt door de speciale opsporingsdienst? In het programma Hunted slaan normale burgers op de vlucht en probeert een speciaal team van hunters ze op te sporen. Eén van de hunters is Dennis van Heerden. Vroeger zat hij bij de koninklijke landmacht met zijn zakenpartner en teamlid Jehury. Vanuit defensie heeft hij de stap gemaakt naar het ondernemen. Waarbij hij teams van bedrijven de skills leert die bij defensie eigenlijk standaard worden geteacht. Het thema "op een andere manier uit de comfortzone komen en toch het hoofd koel weten te houden" is zijn expertisegebied. Hier hebben we het uitgebreid over gehad in de podcast. Lees deze blog of luister snel de podcast om van hem te leren.



Van militair tot ondernemer Dennis van Heerden is 42 jaar en is 20 jaar als beroepsmilitair actief geweest. Vandaag de dag is hij ondernemer en heeft hij het bedrijf ‘Good-Work’ dat gespecialiseerd is in opleiden en trainen van personal development binnen organisaties en bedrijven. Hij en zijn compagnon Jehury mogen hun kennis en ervaring delen bij bedrijven met een zogenoemd ‘hoog risico’, mensen die een hoge druk (kunnen) ervaren. Ze ondersteunen deze mensen uiteindelijk bij het leveren van topprestaties.


Daarnaast doet hij mee aan het programma Hunted, waar normale burgers op de vlucht slaan en 3 weken onder de radar moeten zien te blijven. Dennis functioneert als 1 van de hunters en spoort deze mensen zo goed als kwaad mogelijk op. Het eerste seizoen zag Dennis als een soort test, of hij en Jehury geschikt waren voor het programma. Ze hebben toen een goeie teamprestatie geleverd en hij zit er dan nu ook nog steeds in met zijn partner. Ze zijn inmiddels bij het 5e seizoen aanbeland.

De dag van morgen is niet de dag van gister

Toen Dennis 18 was, begon hij zijn militaire opleiding bij defensie en in 1999 draaide hij zijn eerste missie als groepscommandant in Kosovo. Hij heeft legio aan belangrijke lessen uit defensie gehaald. Maar als een van de eerste lessen noemt hij toch wel de opmerking ‘de dag van morgen is niet de dag van gisteren’.


Daarnaast, geeft hij aan, bij het bereiken van prestaties en werken onder druk kom je er pas echt achter: je hebt elkaar keihard nodig. Vooral als leidinggevende, je kunt van alles willen bereiken maar er zijn zoveel factoren die jou en iedereen onder druk zetten en dat van dag tot dag, elke minuut. Daar moet je sensitief voor zijn.

“Je traint voor allerlei verschillende omstandigheden, maar je komt er pas echt achter hoe je daarop reageert als je in die omstandigheden bevindt. Daarnaast speelt altijd mee hoe je je voelt op die dag, wat heb je aan je hoofd." Dus 1 van de grootste lessen ziet Dennis dat er altijd factoren spelen in het moment, die jou uitdagen om toch het beste van jezelf te kunnen leveren. Wees je daar bewust van!


Willen, kunnen en durven doen

Door persoonlijke ambitie is Dennis eigenlijk defensie ontgroeit. Hij werd nieuwsgierig naar wat er nog meer was buiten defensie. Het begon tijdens de opleiding ‘opleidingskunde’, die hij na zijn uitzending in Afghanistan deed. Daar begon het te kriebelen. Raakte hij in de contact met ‘burgers’.


“Defensie is een snelkookpan. Je bent op elkaar aangewezen, komt onder druk te staan, moet leiding geven, teamverband werken, je moet sensitief zijn voor de omgeving en daar leer je zo snel, zo veel.” Op gegevens moment kwam de drive om meer te zien, meer te ontdekken. De uitdaging lag voor hem in al zijn militaire certificaten en ervaringen van die 20 jaar zinvol maken ‘aan de andere kant van het hek’, in de burgerwereld.


In 2011 heeft hij voor het eerst een bedrijf opgericht, daarmee organiseerde hij teamtrainingen zodat hij zijn ervaring kon overdragen. Ze kregen goeie referenties, het begon te rollen en voordat hij het wist had hij een aantal andere opdrachten.

Zijn compagnon en hij zijn toen allebei binnen defensie gewisseld naar een functie die beter te combineren was met het ondernemerschap (nationale reserve, mensen begeleiden, dit zat meer op avonduren en tijdens weekenduren).




En dan komt toch het moment waarop je moet gaan kiezen. Ga ik stoppen bij defensie? Dennis had een grote twijfel. Is dit wel wat ik wil? Je mist toch een stuk zekerheid. Daarnaast noemt hij ook dat er een stuk schuilt in onderkennen dat je motivatie en drive ergens anders liggen nu. Alles hangt samen met je identiteit die je opbouwt. Wie ben ik zonder defensie? Defensie is als thuiskomen. Toen Dennis eenmaal ontslag genomen had, kreeg hij veel steun vanuit defensie, mensen waren heel supportive over hun fulltime ondernemerschap.


Het vertrouwen dat hij het kon en samen met je compagnon deed, heeft uiteindelijk de doorslag gegeven.

Achtervolgen van voortvluchtigen

In het tv programma Hunted kunnen de mannen hun ‘actie-ei’ nog goed kwijt. In teamverband samenwerken en de weg op. 4 weken fulltime bezig met echt opsporen van mensen, geen acteerwerk (dat was hun voorwaarde om mee te doen). Ze gaan naar mensen thuis om te interviewen en hebben zodra het startschot gelost is, 12 voortvluchtigen. Ze vliegen dit zelf dus aan als ‘realistisch en echte situaties’, zodat ze dus niet hoeven te acteren en ze ook het beste uit zichzelf kunnen halen.


Mensen zijn niet altijd even blij- ouders of anderen die worden gevraagd om mee te werken staan er niet om te springen om hun zegje te doen. Maar dat hoeft van Dennis ook niet. Het gaat om voortvluchtigen, dus in realistische situaties zouden mensen ook niet blij zijn. Het is aan het team om alles boven water te krijgen.


“Vergelijk het met bereiken van doelen - dat is ook niet altijd leuk, sterker nog als dat altijd leuk zou zijn zou je je doelen niet behalen denk ik.”

Mensen maken tijdens het programma vaak fouten wanneer ze hun ‘echte ik’ tegenkomen wanneer er druk op komt, dus op het mentale component.

Wat zou het met je doen als je voortvluchtig zou zijn, wie is te vertrouwen, kan je alles plannen?


Mensen overschatten zichzelf in kennis en kunde en nemen onnodige risico’s.

De discipline om jezelf te houden aan aspecten die jou kunnen helpen in het bereiken van je doel, dat geldt ieder moment. Met regen, slechte slaap, weinig eten etc. Ben jij op die momenten in staat om overeind te blijven?

Grappig vindt Dennis dat juist vaak mensen zonder plan, die leven van dag tot dag het juist halen. En mensen die een strak plan en doel hebben-vaak gepakt worden, omdat die vaak afgeleid worden of negatief beïnvloed door het ‘niet behalen van hun plan of doel’.


Persoonlijke ontwikkeling als mens en ondernemer

Je ervaring als mens, als vader, als militair, als leidinggevende, als ondernemer probeert Dennis bij elkaar te brengen om zijn huidige werk te doen. Ze hebben een aantal jaren bij de politie trainingen gegeven over mentale weerbaarheid mentale kracht, hoe je daarin het verschil maakt wanneer je onder hoge druk komt te staan. Dat laatste is wel iets wat ze meenemen in alle trajecten die ze nu doen.


Je ontwikkelt zelf constant door en daardoor kom je ook telkens op het punt waarin je geconfronteerd wordt met je eigen beperkingen, aldus Dennis. Je wordt telkens uitgedaagd in een vlak of gebied waarin je nog niet eerder uitgedaagd bent, daar ontstaat je groei. De context om je heen heeft een grote invloed op de prestatie die je levert. Komt het er dan wel of niet uit? Dit proberen ze mensen in organisaties en bedrijven ook uit te leggen.


Het stresssysteem hangt heel erg samen met wat je denkt en voelt. Daar spelen Dennis en Jehury op in. Ze motiveren mensen dat punt op te zoeken, te reflecteren op wat ze dan denken en voelen. En te bekijken wat dat vervolgens doet met de situatie. Dat ‘mentale proces’ is waar ze vooral veel waarde leveren aan organisaties en mensen.


Afhankelijk van type beroepsgroep, creëren ze zo realistisch mogelijk de realiteit na. Proberen ze de druk te verhogen. Zo kan je het beste oefenen met mentale weerbaarheid. Dagen mensen daarna uit om te reflecteren.


“Enerzijds is het mentaal aan de voorkant: hoe zorg ik ervoor dat iemand goed is voorbereid op zijn taak, dat diegene in de juiste focus kan blijven en de juiste manieren kan plussen en minnen. (spanning op- en afbouwen). Anderzijds kijken we naar: hoe houden mensen die op lange termijn vast?”


Bij Good-Werk zorgen ze dat kennis, vaardigheden en het gedrag, dus het mentale aspect direct van het begin af aan aanwezig is in de training. “Op die manier zorgen je ervoor dat het er mag zijn, dat het een essentieel onderdeel van je professionaliteit en je vak, maar voornamelijk dat het vooral ook op de agenda staat.”

Corona Crisis

Uiteraard merken zij de corona crisis ook in hun bedrijf, ze werken veel voor zorginstanties en ziekenhuizen, overheden die veiligheid moeten waarborgen. Daar is de focus even af van het ‘opleiden en trainen’ en ligt hij nu uiteraard bij het stabiliseren. Dit betekent dat Dennis en Jehury goed moeten nadenken over de impact van hun organisatie.


Ze bewaren wel de rust en hebben vertrouwen in het feit dat dit uiteindelijk ook goed gaat komen.


Dennis zijn laatste tip aan jou;

Zorg dat je bewust bent van wat je denkt. Niet meegaan in massa hysterie. Zorg dat je de discipline opbrengt om de adviezen op te volgen die er worden gegeven. Het hoeft niet altijd leuk te zijn om bij je doel te komen. Hier kies je misschien niet voor, maar je zit er wel mee. Dus deal ermee.


Wil jij ook een krachtige mindset?

454 views0 comments

Comments


bottom of page