top of page
Search

Topprestaties neerzetten? Zo doe je dat.

Presteren op de toppen van je kunnen klinkt inspirerend en waarschijnlijk ben je nieuwsgierig bent naar wat dit je oplevert. Misschien klinkt het als een ver van je bed show. Iets wat alleen weggelegd is voor een klein groepje mensen. Logisch. Want wat is presteren op de toppen van je kunnen eigenlijk? Hoe kan je zakelijk winnen zonder lichamelijk en mentaal failliet te gaan? En hoe ontwikkel jij je mindset hierin? Welk verschil kan dit voor jou en je bedrijf maken?


Laten we kijken hoe dat eruit ziet. Echter doe ik dit niet alleen, maar samen met de klanten met wie we hebben samengewerkt.


Training voor een topsportmentaliteit

Om met ons te werken, bieden wij persoonlijke op maat gemaakte trajecten aan. Iedereen komt een andere hulpvraag omdat ze op een ander startpunt staan. Samen gaan we kijken waar jij heen wil en waar je nu tegenaan loopt. En juist dat is zo fundamenteel, omdat jouw mindset de basis is voor meer rust in je hoofd. Niet meer doen, maar juist minder.


Topprestaties neerzetten door hulp te vragen

Zo hebben we met Nadine een half jaar samengewerkt. Nadine is ontzettend sportief enthousiast, ambitieus en heeft haar eigen zwemschool. Ze had het gevoel dat ze vastliep in haar leven. Op alle vlakken van haar leven was het een chaos en ze had zelf het overzicht niet meer. Ze wist niet waar ze moest beginnen en hoe ze zichzelf kon verbeteren.


In het begin schaamde ze zich dat ze hulp nodig had. Dit zegt ze er zelf over: ‘’Steeds meer mensen in mijn omgeving zeiden ook dat het niet erg was om hulp te zoeken of hulp te vragen. Maar ik was natuurlijk veel te trots en wilde zoals vele mensen alles zelf oplossen. Doorzetten past bij mij en dus ook op psychisch vlak wilde ik alles zelf doen aangezien dat toch zo hoorde?’’ Toch heeft ze zich hier overheen gezet en hele mooie resultaten behaald.

Vanuit flow topprestaties neerzetten

Wanneer we kijken naar wat ze heeft bereikt, is Nadine meer voor zichzelf gaan staan. Ze kiest voor zichzelf en weet dat ze door kleine stapjes bij haar doelen gaat komen. Ze vraagt om hulp en geeft ook duidelijk haar grenzen aan. Ook ervaart ze veel meer rust in haar hoofd. Vanuit vertrouwen verbrak ze haar relatie omdat ze voelde dat er meer in haar zat. Het grootste verschil wat ze heeft gemerkt, is dat ze durft te voelen. Nadine uit haar emoties en handelt er vervolgens ook naar. Ze weet nu beter in te schatten wanneer ze vanuit haar eigen emotie handelt of vanuit een andermans emotie.

‘’Er is zoveel meer bijgekomen, meer dan alleen tips en tools over HOE je het moet doen. Aan het begin was er wel eens teleurstelling want als ik hulp zocht was mijn verwachting altijd dat iemand dan precies tot in details zou zeggen waar je moet beginnen en welke stap je eerst doet etc.. Het tegendeel is bewezen. Ik had dit zetje onder mijn kont letterlijk even nodig, om het vervolgens weer zelf te kunnen doen.’

Topprestaties neerzetten en doorzetten

Ook na ons traject samen zet Nadine haar stappen en doelen door. Ze blijft voor ogen houden wat voor haar belangrijk is en zegt ‘nee’ om zichzelf meer ruimte te geven om na te denken. Ook is ze bezig om haar zwemschool uit te breiden en in het buitenland les te gaan geven.

‘’Voor mij is het op dagelijkse basis belangrijk dat mijn grenzen van mij zijn. Door het aangeven van die grenzen, hoe klein ze ook zijn, blijf ik dichtbij mezelf en ga ik steeds meer van mezelf en mijn eigen keuzes houden.Een belangrijke is bijvoorbeeld de grens bewaken van op tijd eten, op tijd naar bed gaan, regelmatig sporten, vaste tijden aanhouden en elke dag een planning maken met wat prioriteit heeft. Als ik dit niet doe dan is het gevolg stress en dat wil je voorkomen, want ik weet nu hoe vervelend dat kan zijn.’’


Topprestaties neerzetten door verandering

Een ander mooi voorbeeld is Mirthe. Ze is een hardwerkende en ambitieuze vrouw. Ze weet wat ze wil en is bereid hier 100% voor te gaan. Waar ze tegenaan liep was haar mindset en rust. Ergens voor gaan is haar comfortzone, terwijl herstel voor spanningen zorgt. Ook met Mirthe is een persoonlijk plan gemaakt. Als feedback zei ze dat ze dit als fijn ervaarde, omdat ze er direct zelf mee aan de slag kon. De stappen worden klein gemaakt, zodat je vooruit gaat zonder dat je het doorhebt.


Mindset is ontzettend belangrijk. Het is het fundament van alle dromen en doelen die je hebt in het leven. Een topsportmentaliteit krijgen is dus geen doel maar een middel om topprestaties neer te zetten. Lees maar mee. ‘’Mijn hoofd is veel rustiger en dingen worden nu veel rationeler benaderd in plaats van dat mijn emoties de overhand hebben. Emoties waren in het begin best een uitdaging en wilde ik niet over praten. Nu mogen ze er steeds meer zijn en kunnen ze mij juist waardevolle informatie geven.’’


Opdagen als een absolute winnaar

Mirthe is een mooi voorbeeld van hoe je kunt komen opdagen. Vaak kwam ze vanuit angst opdagen. Waardoor ze frustratie ervaarde en niet haar doelen bereikte. Nu komt ze vanuit vertrouwen en heeft ze controle over haar eigen aandeel in haar succes. Geen verwachtingen over het eindresultaat, maar opdagen vanuit rust.


Tijdens onze gesprekken zijn we stil gaan staan bij haar gedachten. Welke gedachten heb je en hoe realistisch zijn de gedachten. Om vervolgens een stapje dieper te gaan op haar emoties. Wat voel je en wat doe je wanneer je een training niet haalt?


Op basis van deze inzichten heeft Mirthe voor zichzelf meer rust gecreëerd en weet ze hoe ze haar gedachten vóór haar kan laten werken, in plaats van tegen. Ze is in de race om aangenomen te worden bij defensie en alle vertrouwen is er dat dit haar gaat lukken.


Ook topprestaties neerzetten?

Ik hoop dat je door dit artikel een beeld hebt gekregen wat er kan gebeuren wanneer je gaat presteren op de toppen van je kunnen. Welke pijlers hiervoor nodig zijn en hoe je dat kan trainen. Het is de basis van waaruit je komt opdagen en doelen gaat bereiken. En daar mag jij in geloven en stappen voor gaan zetten.


Korte mindset meting doen?

Doe de gratis test om binnen twee minuten precies te weten hoe je topsportmentaliteit ervoor staat.
31 views0 comments

コメント


bottom of page