Dé reden waarom je moet stoppen met spelen om niet te verliezen en moet starten om te winnen.
Op uw plaatsen? Af!
Afgelopen zomer was het ein-de-lijk zover. De Olympische Spelen. Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik gek ben op alles wat met sport te maken heeft. Ik wilde zeggen: ‘ik leef om te sporten’. Maar eigenlijk mag deze zin omgedraaid worden naar: ‘ik sport om te leven’.
Terug naar de Olympische Spelen. Wat ik gaaf vind is dat iemand alles opzij zet om dag in dag uit te trainen voor een doel. Een lijf wat klaargestoomd is om te winnen, is niet te koop. Je kan het alleen maar krijgen door te doen wat nodig is. Alles, maar dan ook werkelijk alles wordt in het teken gesteld van de sport. Denk hierbij aan voeding, herstel, werk, studie, privéleven, etc.
Toen ik op internationaal niveau aan powerliften deed, was dit bij mij ook het geval. Bij elke keuze die ik maakte vroeg ik mijzelf af: ga ik hier meer of minder kilo's door tillen? Nog een voorbeeld. Ik neem je even mee naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Femke Heemskerk, je kent haar vast wel, was hier aanwezig om een aantal zwemtitels te veroveren. In de tijd voor de spelen had ze alles opzij gezet voor de sport.
✔️ Ze nam een nieuwe coach aan en verhuisde hiervoor naar een ander land
✔️ Ze durfde voor zichzelf te kiezen door minder vaak met het Nederlands team te trainen
✔️ Zwemmen was voor haar prioriteit, waardoor de rest van haar leven op een lager pitje stond
Alles voor maar één doel. Niet verliezen. Koste wat het kost.
Je kent het vast wel. Je hebt ergens zóveel tijd in gestopt dat je zó graag wilt dat het een succes wordt. Je hebt er alles voor over en komt in zo’n flow state terecht, dat je haast oogkleppen op hebt en alle externe prikkels negeert. Verliezen is namelijk geen optie. Oh en naast tijd, heb je er ook moeite en energie in gestopt. Net zo belangrijk.
De prestatie van Femke waren tegenvallend. Kort gezegd was ze gefrustreerd en concludeerde ze dat er in de laatste fase van haar voorbereiding te veel stressfactoren aanwezig waren. Grote kans dat dit haar in haar hoofd bracht. Wat deed ze? Nog harder werken. In combinatie met te weinig herstel leverde dit nu een tegenvallende prestatie op.
Tja, topsport is hard. En wat ook vaak voorkomt is dat de focus ligt op het verkeerde eindresultaat. Soms vergeten we wat we ervoor gedaan hebben. Welke dingen we hebben overwonnen, welke (spannende) keuzes en stappen we gemaakt hebben.
Speel dus om te winnen. Wat bedoel ik daarmee? Ga doen wat nodig is om te winnen. En maak daar je doel van. Het resultaat volgt vanzelf, daar hoef je niet op te focussen. Grote kans dat rust nemen je ineens een stuk gemakkelijker af gaat. Als we Femke even als voorbeeld nemen, heeft zij ontzettend veel overwinningen al gemaakt voordat de wedstrijd begonnen was. Zo nam ze een nieuwe coach, sprong ze volledig in het diepe èn liet ze haar familie en vrienden in Nederland achter.
Maar oh, wat is het makkelijk om dit te vergeten. De kleine overwinningen. Wat ergens ook heel logisch is. ‘Huh’, hoezo is dit logisch zul je denken. Nou: wanneer we een negatieve ervaring hebben neemt dit veel ruimte in beslag in ons brein. Meer dan een positieve ervaring doet. Het is zelfs zo dat je voor één negatieve ervaring, drie positieve ervaringen moet hebben om het in balans te hebben.
Nu je dit weet daag ik je uit om vandaag vijf wins op te schrijven die jij in de afgelopen twee weken hebt gehaald. Dit mag van alles zijn en zo groot of zo klein zoals jij wilt. We zijn geneigd om altijd maar grote stappen te nemen, maar juist in de kleine stappen zitten de wins.
Wil je stoppen met uitstellen?
Wil je leren hoe je stopt met uitstellen en met een topsportmentaliteit in actie komt?
Bestel dan dit boek.
Comments