top of page
Search

Relaties met een topsportmentaliteit door de ogen van Tibor Olgers


Voor het eerst sinds het bestaan van deze podcast heb ik een gast voor de tweede keer uitgenodigd. Dat is: Tibor Olgers. Hij gelooft in de waarheid, je shit regelen en zaken slimmer aanpakken in plaats van nog harder rennen. De vorige podcast hebben we online opgenomen. We hebben zoveel positieve reacties ontvangen dat we besloten hebben om dit te herhalen. Nu, offline, doken we de diepte in over relaties. Of je nu in een relatie zit, single bent of het is gecompliceerd, deze podcast is ongelofelijk waardevol. Ik zat met heel veel brandende vragen en het bijzondere aan Tibor is dat als je hem de juiste vragen stelt, de inzichten eruit stromen.


Fysieke Disbalans

Als ik kijk naar de gemiddelde duur van relaties die we met elkaar hebben, dan is die aan het aan het kelderen. Als je kijkt naar het aantal mensen dat überhaupt nog een relatie heeft, zijn die cijfers ook aan het dalen. We besteden daarnaast minder tijd aan onze partner. Als je dan inzoomt op alle problematiek in relaties, dan vloeit dat voort uit een disbalans. Die kan je ook daadwerkelijk meten. Laten we ten eerste kijken naar de wetenschap dus de statistieken. De progesteron levels van vrouwen zijn sinds de jaren 90 exponentieel gestegen. Niet alleen bij de vrouwen is er verandering, ook bij de mannen. Je kan bijvoorbeeld kijken naar het testosterongehalte bij de mannen van nu en dan zien we een bijna exponentiële daling vanaf de vanaf de jaren negentig. Ofwel: mannen van nu hebben dertig procent minder testosteron gemiddeld gezien - uitzonderingen zijn zijn gelukkig altijd nog van bevestigen de regel. De mannen worden vrouwelijker en andersom. Ook het IQ begint sinds het bestaan van de test weer af te nemen. Hoe kan dit?


De winnende minderheid

Statistisch gezien is het abnormaal vandaag de dag om gezond, fit en sterk te zijn. Meer dan 50% van de Nederlanders van 18+ is te zwaar. De helft van de mensen heeft minimaal 1 chronische ziekte. Het virus wat over de wereld gaat, dat zijn wij met onze hebzucht, met onze veelvraat, met ons ontrouw en daardoor komen wij de volledig vast te zitten in een systeem wat er wat er zeker weten is. Die maakt maximaal misbruik van onze hebzucht door ons continu voor te houden dat als je product X koopt, dat je leven beter is. Die maakt maximaal misbruik van onze veelvraat met behulp van de voedingsindustrie. Fastfood, suikers en de bewerkte producten worden goedkoop aangeboden, maar goed biologische eten is dan weer duur. En het maakt maximaal misbruik van onze ontrouw aan onze eigen doelen door ons continu te verleiden. Dat is ook de manier waarop we dus nu door het leven gaan door afstand van elkaar te nemen in plaats van verbinding te zoeken, door ons gezicht te bedekken en niet te spreken, door geen zware gewichten te tillen, je huis niet uit te gaan en vervolgens krijg je een maatschappij van Homer Simpsons. Wij geven voor het systeem een voorzet en zij koppen hem in. De maatregelen weerspiegelen de prioriteiten van de maatschappij. De koffieshop de mag open, maar één keer per week yogalessen volgen, dat is verboden.


Gevolg van de disbalans

Gemiddeld gezien zijn we fysiek uit balans en vervolgens gaan we relaties met elkaar aan. Dus wat je ziet in de muziek en de natuur, is dat twee dezelfde polen elkaar afstoten en dat zie je ook in de praktijk in relaties. Als mannen met enerzijds een lage testosteronspiegel en anderzijds met weinig volgroeide mannelijke energie in een relatie zitten, dan moet de vrouwen in die relatie wel meer masculiene energie brengen. Om de relatie niet te laten klappen, zal de vrouw onbewust meer richting bepalen, knopen doorhakken en dominant zijn. Je hebt dan in de relatie twee neutrale polen met dus geen plus dus geen min. In de relatie is er geen duidelijke man en geen duidelijke vrouw. Als je twee neutrale polen hebt, dan gebeurt er niks. Niks in de slaapkamer, niks in gesprekken en het vuurwerk ontbreekt.Wat dan wel?!

Zoekt juist de weerstand op! Verbindt in plaats van dat je afstand houdt. Spreek je uit in plaats van je mond te bedekken. Luister niet naar het nieuws maar zoek te stilte op. Het advies gaat dus in tegen wat onze onze leiders op dit moment voorschrijven. We zijn verslaafd en wat wordt daarmee bedoeld? Voor mij is ook de enige definitie van verslaving het gedrag dat je vertoont om niet alleen met jezelf te hoeven zijn - en dat is precies wat we continue doen. Daardoor blijven we ons onzeker over onszelf voelen. Dan zitten we te scrollen om op de korte termijn externe bevestiging te krijgen dat je goed genoeg bent, omdat het niet vanuit onszelf komt. Alle antwoorden zitten al in jezelf en die antwoorden komen als je stil bent. Zorg dus dat je elke dag - al is het maar half uurtje - de stilte opzoekt. Ga wandelen zonder afleiding, zorg dat je een minuutje bewust ademt en/of een paar minuten per dag niks doet om me te beginnen.


Als je het verder wil opbouwen, dan is de dopamine detox een volgende stap. In de podcast legt hij verder het 'probleem' uit, de gevolgen en de mogelijke oplossingen. Wil je meer weten van de kennis op het gebied van relaties, mannelijke en vrouwelijke energie en zelfzorg van Tibor Olgers? Luister dan naar de podcast!449 views0 comments

コメント


bottom of page