top of page
Search

Ready? Set? Rust en herstel!

Updated: Feb 3, 2022

Groeistrategie van topsporters

Yes, je hebt misschien heldere doelen en een stappenplan om daar naartoe te werken. Toch lukt je niet om dit plan uit te voeren. Je hebt geen zin, geen focus, geen energie - en noem het maar op. Zijn dit excuusjes vanuit je reptielenbrein of zit er misschien een kern van waarheid in?


Presteren op de toppen van je kunnen betekent niet dat je alleen maar door en door moet blijven beuken. Want ook in de topsport is rust en herstel erg belangrijk! Topsport is jezelf goed kapotmaken en keihard herstellen. Alles geven als het erop aankomt maar niet het hele jaar door pieken. Ik ga er even voor het gemak van uit dat ook jij, net als ik, ambitieus bent en wil groeien.


SRA model

Het SRA model staat voor Stimulus, Recovery en Adaptation Model. Als we kijken naar hoe groei tot stand komt, begint het met een trainingsprikkel (Stimulus). Je daagt jezelf uit om over je grenzen te gaan. Niet dusdanig dat jij jezelf helemaal kapotmaakt, maar wel genoeg om uitdagend te zijn. All-in te gaan. Na de inspanning is er tijdelijk een achteruitgang in je prestaties. Je hebt immers (bijna) alles gegeven.

Tijd om te herstellen (Recovery). Na een bepaalde periode ben je weer op het oude niveau, maar daar stopt het niet. Als je nog langer herstelt, vindt er adaptatie (Adaptation) plaats. Je past je aan zodat je de volgende keer beter voorbereid op een uitdaging. Je verhoogt je niveau.

Als je dan weer op tijd jezelf uitdaagt, vindt hetzelfde proces plaats. Ben je te laat, dan zak je weer terug naar je oude niveau. Wat je lichaam niet nodig heeft, laat het los. Daarom verlies je spiermassa als je niet meer traint en vergeet je informatie als je het niet structureel herhaalt.



Maar niet alleen het gebrek aan structurele uitdaging zorgt voor achteruitgang. Ook het overschot is een probleem. Train je op het moment dat er nog geen adaptatie is geweest, dan blijf je hangen op hetzelfde niveau. Maar als je traint op het moment dat je nog in de herstelfase zit, dan ga je achteruit. Doe je dit structureel, dan ben je bezig om jezelf écht kapot te maken. Vaak gebeurt dit niet expres maar op onbewust niveau. Het is een paradox: je werkt harder voor meer resultaat, maar je gaat juist achteruit.


Conclusie

het gaat niet alleen om hard werken, maar vooral om slim werken. Zo veel mogelijk halen uit de uren die je ergens in stopt. Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn, je kan het jezelf ook makkelijker maken. En nee: dat wil niet zeggen dat het simpel is, zeker niet als je het al jaren op deze manier doet. Maar het kan anders!


Ik ben zelf een van de sterkste vrouwen van de wereld geworden met slechts vier trainingen per week. Ook ik trapte in de valkuil om meer te gaan doen voor meer resultaat, maar dat zorgde voor overbelasting waardoor mijn progressie stagneerde en uiteindelijk achteruitging. In de afbeelding zie je welke impact onvoldoende herstel op je vooruitgang kan hebben.


Neem je al regelmatig rust gedurende de dag en is je mentale batterij volledig opgeladen? Super! Merk je dat je nog niet op 100% zit? Werk aan de winkel - of in dit geval: ga juist de rust in de tent creëren ;)


Korte mindset meting doen?

Doe de gratis test om binnen twee minuten precies te weten hoe je mindset ervoor staat.




167 views0 comments
bottom of page