top of page
Search

Passief Inkomen Genereren met vastgoedbelegger Dennis Mulder

Dennis is vastgoed investeerder en ondernemer. Als mede eigenaar van Vrijheid Vastgoed begeleidt hij mensen in het Nederlandse vastgoed. Mijn vastgoedreis begon in 2022, ik ben benieuwd naar zijn verhaal en ging met hem in gesprek.


Waar begon jouw vastgoed avontuur?

Iets

heeft mij altijd al gefascineerd om miljonair te worden. Mijn vastgoed reis is officieel begonnen in augustus 2020. In die begintijd van Corona zag ik hoe kwetsbaar de wereld is en dat als je maar één inkomensstroom hebt dit wel eens tot problemen kan leiden. Ik had een prima job bij een IT leverancier, maar als iemand die met een breed perspectief naar de wereld kijkt vond ik mezelf kwetsbaar. Ook besefte ik hoe beperkt de tijd is die je hier op de wereld hebt. Dat triggerde mij om iets te veranderen. Vastgoed heb ik altijd interessant gevonden. Ik ben me gaan oriënteren om kennis op te doen en schafte de cursus aan van het bedrijf waar ik nu mede eigenaar van ben. Ik heb de kennis geabsorbeerd en ben toen vrij snel overgegaan tot implementatie. Toen ging het snel: in één jaar tijd heb ik zo'n zeven panden aangekocht met een stukje eigen vermogen, vermogen van anderen en van mijn ouders waar ik een mooi lening- en schenkingsconstruct tegenover kon zetten en zo renteloos kon lenen bij mijn vader. Dat heeft voor mij een mooie kickstart kunnen generen in het vastgoed. In een jaar was ik financieel vrij en hoefde ik niet meer te werken, al zat ik nog wel steeds in loondienstverband. Ik ben mensen gaan begeleiden en kwam steeds dichter bij mijn compagnon Martijn van den Berg en zijn vrouw Helena. We ontdekten dat we elkaar goed aanvullen: ik ben beter over de strategische as, wat meer concepten en bedrijfsmatig daadwerkelijk bouwen, Martijn is beter als zijnde het gezicht van het bedrijf en vindt het leuk om een podcast te maken. Nog niet eens anderhalf jaar nadat ik de cursus had aangeschaft was ik mede eigenaar. Naast de samenwerking die we zijn aangegaan zakelijk met het bedrijf als met het vastgoed, is de grootste winst misschien wel geweest dat we dit samen zijn gaan doen en een mooie vriendschap eraan hebben overgehouden.


Op welke kernwaarden matchen jullie denk je?

What you see is what you get: wij zijn een open boek en willen ook echt graag mensen helpen. Ik denk dat dit open karakter de belangrijkste component bij ons is. We zijn van geven en vermenigvuldigen, matchen op energieniveau en ik geloof in kijken naar mensen die je kunnen brengen waar je wil zijn. Omgaan met die mensen zodat je het zelf ook wordt.We accepteren elkaar en zijn ook redelijk unieke karakters. Al lijken we in bepaalde gebieden van discipline te veel op elkaar. In ons partnership mist dan ook een klein beetje dat we elkaar snoeihard accountable kunnen houden, maar deze zelfkennis - weten wat je wel en niet kunt - maakt dat we ook de hulp van buitenaf kunnen inschakelen: we werken met een ondernemerscoach. Dat wat ik niet goed kan zie ik niet als zwakheden of onvermogen, maar hoe ik als persoon ben. Voor mij werkt het om iemand in te vliegen om me op dat gebied verder te brengen in plaats van er zelf aan te werken het te verbeteren.


Veel mensen lopen tegen het mentale vlak aan bij de aankoop van het eerste pand, hoe is dat bij jou gegaan?

Ik ben een risicovermijdende investeerder, ik werk een vast stramien af. Aan de hand van een dossier doorloop ik alle stappen die nodig zijn om met zekerheid een pand aan te kunnen kopen. Als ik alle stappen groen heb afgevinkt is dat voor mij rationeel gezien ook afgevinkt. En daarbij is nee ook een belangrijk antwoord. Door nee te zeggen kom je dichter bij een ja en dat is een belangrijke reden dat ik dit risicoloos heb kunnen opbouwen.


Het emotionele stuk zorgt er ook voor dat je fouten maakt. Hoe train je die financiële discipline?

Dat heb ik deels onbewust meegekregen. Mijn vader werkt bij de AFM, dus op mijn 14e/15e keek ik naar RTLZ. Waarom? Omdat mijn vader keek, dus keken wij mee. Daarop terugkijkend, kreeg ik daardoor onbewust al veel money mindset mee. Het vormde onbewust mijn financiële mindset. Van nature ben ik van de cijfers en data en ik zorg dat ik de juiste mensen in mijn netwerk heb die dat stukje kunnen faciliteren. Ik laat experts mij ondersteunen in mijn gevoel van een bepaald pand.


Wat zijn veel gemaakte fouten die je in het vastgoed ziet?

Gebrek aan kennis, gebrek aan mogelijkheden en daarin gaan pionieren. Het in zee gaan met verkeerde personen. Dat zijn dure fouten die je moet kunnen opvangen.


Waar ligt de limiet voor jou, wat is je uiteindelijke doel?

Dat is een vraag die me de laatste tijd bezighoudt: wanneer is het genoeg? Het is natuurlijk allang genoeg, maar in mijn karakter zit ook dat streberige en continu willen ontwikkelen. Ik sta te weinig stil bij dat ik dit bereikt heb, maar het zit ook in mijn karakter dat ik het niet kan laten om toch door te bouwen. Al zoek ik nu wel naar meer rust en balans. Het heeft ook een prijs gekost en ik wil mezelf nu ontwikkelen in het creëren van balans, daar draait het uiteindelijk om: ik wil ook in gezonde conditie oud kunnen worden en niet destructief bezig zijn. Het is een confronterende spiegel waar ik ergens ook wel goed op ga, maar nu moet ik mezelf dwingen richting meer balans en zou deze manier ook zeker niet aanraden.


De afgelopen paar jaar is de vastgoedbelegger negatief in het nieuws, hoe kijk jij daar naar?

Ik krijg daar uitslag van. Het is wel belangrijk, maar wat is nu het positieve aspect van het beleggen in vastgoed los van het geld voor de beleggers? Ik vind dat onze organisatie daar nog in kan groeien bij het begeleiden van mensen. Wij moeten veel meer gaan belichten wat je met vastgoed realiseert dan de cijfers. Ik geloof erin dat als je kunt zien wat je kan realiseren, wat je aan waarde kunt toevoegen door met de gemeente in gesprek te gaan, met de buurt, dat rendement een gevolg is. Het toevoegen van waarde zorgt uiteindelijk ook voor het creëren van de gunfactor, een onderbelichte component in het vastgoed. Iets bij kunnen dragen is een geluid wat ik meer wil gaan etaleren in 2024.


Ben jij benieuwd naar Dennis zijn visie op de huidige tendens in de woningmarkt? Of zijn mening over tijd en het contact met vrienden, het maken van fouten en het huidige systeem? Luister dan het hele interview hieronder.
9 views0 comments

Comments


bottom of page