top of page
Search

Over Topsportmentaliteit met Ray Klaassens

Updated: Jan 9, 2022

Denk jij mentaal en fysiek fit genoeg te zijn voor het Korps Commandotroepen? Wat is ervoor nodig? Kun je het aanleren of moet je er aanleg voor hebben? Voor deze podcast heb ik daar Ray Klaassens geïnterviewd. Je kent hem wellicht van het TV-programma Kamp van Koningsbrugge.


Bij Kamp van Koningsbrugge worden 15 ‘gewone burgers’ klaargestoomd om een van de zwaarste opleidingen van ons land aan te kunnen: die van Special Forces.


Tijdens deze podcast zoomen we in op de achtergrond van Ray zelf bij defensie, de AIVD en nu is hij ondernemer. Hij heeft het bedrijf Triangular Group (TGA) opgericht en deze is gevestigd in een 300 jaar oude boerderij in het zuiden van Nederland. Daar namen we de podcast op.


We bespraken de mindset die ervoor nodig is om te presteren op de toppen van je kunnen en hoe je deze kan trainen. Als je commando wil worden, moet je alles geven. En soms is ook dat niet genoeg. Hoe ga je om met weerstand, onzekerheid en tegenslag? Wie alleen spanning zoekt, redt het niet. Met grote spierballen, kom je ook niet ver. Tussen de oren moet het goed zitten. Je moet een ijzersterke mindset hebben.


Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen topsport en defensie? Net zoals de topsport, is het trainen voor defensie zwaar. Het grootste verschil is dat je bij de sport je op een wedstrijd kan voorbereiden en bij defensie niet. Ook is in de sport rust bijna nog belangrijker dan trainen en bij defensie ligt daar de nadruk minder op.


Een commando moet tot het uiterste en dan nog een heel stuk verder kunnen gaan. Offers maken op het gebied van herstel zoals slaap en eten. Alles behalve optimaal om individueel te presteren op de toppen van je kunnen, maar wel nodig voor het doel: de missie zo goed mogelijk laten verlopen. Welke lessen kunnen we halen uit defensie zonder dat wij een hele zware opleiding hoeven te volgen?


Geloof me, dit is een aflevering die je echt niet wil missen. Niet alleen vanwege het super interessante gesprek dat ik met Ray had maar ook omdat hij nog een hele bijzondere aankondiging doet in deze aflevering. Dus ga er goed voor zitten en luister mee!1,142 views0 comments

Σχόλια


bottom of page