top of page
Search

Op wilskracht wereldkampioen worden - Interview met Sarah Debaieb

Sara Debaieb is tweevoudig wereldkampioen kickboksen. Ik ontmoette haar bij De Nieuwe Lichting waar zij een clinic gaf over hoe je je meer verbonden kan voelen met je innerlijke kracht.

Dit was voor mij de aanleiding om haar te interviewen. We spreken over in je kracht gaan staan, over mindset, over handelen vanuit intuïtie en hoe je daarmee in contact kunt komen.


Van atletiek naar kickboksen

Als je Sarah op haar 10 e had verteld dat ze jaren later wereldkampioen kickboksen zou worden, had ze je heel hard uitgelachen. Op die leeftijd deed ze aan atletiek en had ze nog nooit van kickboksen gehoord. Ze kwam ermee in aanraking toen ze een paar jaar later stopte met atletiek en naar de sportschool ging om fit te blijven. Een trainster zag haar en vroeg of ze interesse had om een keer mee te doen, maar dat leek haar niks. De trainster bleef het echte vragen en na een half jaar ging Sarah overstag om er vanaf te zijn. Maar toen ze de eerste keer die handschoenen aan had, werd ze gelijk enthousiast en was dat het begin van een topsportcarrière.


Gespierde vrouwen waren raar

“Ik vond kickboksen vooral iets voor mannen en je zag in die tijd nog maar weinig vrouwen die aan kickboksen deden. Mensen vonden het raar als je als vrouw brede schouders had en gespierd was. Inmiddels is dat wel veranderd en zie je veel meer gespierde vrouwen op social media. Gelukkig ben ik niet iemand die zich daardoor laat afleiden. Als ik iets wil, dan ga ik er ook voor en daardoor zag die trainster potentie in mij.”


Wereldkampioen worden was geen doel

“Onder leiding van haar ben ik wedstrijden gaan doen en dat vond ik ontzettend gaaf. Na een paar jaar stapte ik over naar een andere trainer, Ryan, en ging ik op steeds hoger niveau sporten. Wereldkampioen worden is zeker in het begin nooit mijn doel geweest. Ik deed gewoon wedstrijden met het idee ‘ik zie wel hoever ik kom’. Maar Ryan zag mijn talent en vertelde me dat ik ver kon komen. En hoe hoger ik kwam, hoe meer ik daar zelf ook in ging geloven.”


Op wilskracht en doorzettingsvermogen

“Zonder mijn wilskracht en doorzettingsvermogen was me dat nooit gelukt. Natuurlijk had ik ook talent, maar dat alleen is niet voldoende. Je moet er ook echt iets mee doen en door willen zetten, ook als het moeilijk is. Het gebeurde heus wel dat ik geen zin had om te trainen, maar dan ging ik toch omdat ik wist dat ik binnenkort weer een wedstrijd had. En juist dat heeft gemaakt dat ik uiteindelijk wereldkampioen werd.”


Jeugdbescherming en coaching

“Tijdens mijn topsportcarrière heb ik twee opleidingen afgerond waaronder HBO Social Work. Toen ik door een blessure moest stoppen met kickboksen werd het tijd om daar iets mee te doen. Ik werkte als jeugdbeschermer in Amsterdam en heb inmiddels ook mijn eigen coaching bedrijf. Mijn kickbokservaring neem ik mee in mijn werk. Bijvoorbeeld om vrouwen te laten ervaren wat het met ze doet als ze zo’n paar handschoenen aandoen en tegen een bokszak aan gaan slaan. Dan zie je de houding veranderen. En zulke dingen kun je vervolgens heel mooi gebruiken om met mindset en waar iemands kracht ligt aan de slag te gaan. Super leuk om te doen.”


Luister de hele podcast om te horen waar we nog meer over spraken zoals waarom vrouwen zich zo vaak klein houden en over het stoppen met hormonen. Heel interessant voor jou als vrouw als je hier mee bezig wilt. Je kan hierdoor meer in lijn leven met hoe het leven is bedoeld als vrouw. Check ‘m hier!115 views0 comments
bottom of page