top of page
Search

Omgaan met verlies om te kunnen winnen

Veel mensen zijn bang om fouten te maken. Ze weten wel dat fouten maken menselijk is, maar vinden dat anderen dit wel mogen. Zijzelf niet. Want als je zelf een fout maakt, dan blijf je er lang over piekeren. We krijgen misschien wel op school mee dat je van proberen gaat leren - om vervolgens afgestraft te worden als je een fout maakt. Een rood kruis gaat er doorheen en je krijgt punten aftrek. Hoe kan je leren omgaan met fouten maken?


Het volgende is belangrijk om je te beseffen:

Bij de wedstrijd van het leven kan je vanuit 2 posities komen.

  1. Je doet mee

  2. Je kijkt doe


Toekijken

De meeste mensen kijken toe. Ze spelen mee om niet te verliezen in plaats van om te winnen. Ze kunnen niet omgaan met fouten maken. Als ze een fout maken, zien ze dit als teken dat ze niet goed genoeg zijn. Wat ze doen koppelen ze aan hun eigenwaarde. Iets niet goed doen = niet goed genoeg zijn. Ze zijn bang voor wat anderen ervan gaan zeggen, en wat de consequenties zullen zijn. Het gevolg is dat ze weinig fouten maken. Het gevolg daarvan is dat ze stilstaan of zelfs achteruit gaan.


Meedoen is niet belangrijker dan winnen

Meedoen is niet belangrijker dan winnen. Dan kunnen we net zo goed de medailles in de sport afschaffen. Weinig sporters zullen dan nog de offers brengen zijn en topprestaties zullen uitblijven. Sport is competitie en dat element willen we erin houden. Een hoger doel. Niet iedereen is een winnaar. Dat zul je moeten verdienen.


Maar meedoen is wel een vereiste om überhaupt kans te maken om te winnen. Meedoen kan een doel zijn, als je nu nog op de spreekwoordelijke reservebank zit. Stel jij jezelf als doel dat je bij de eerste deelname het hoogst haalbare behaalt, dan is dat een recept voor mislukking. Ofwel: stel voor jezelf niet te hoge doelen op de korte termijn. Op de lange termijn mag je nog groter dromen. Doe het keer twee of zelfs keer tien. Dat kan helpen om in beweging te komen.


Verwachtingen

Plan om te falen. Als je in actie komt, dan ga je fouten maken. Gegarandeerd. Aan de andere kant zorgt dit ervoor dat je kan leren van je fouten en gaat groeien. Het laatste wat je hierbij nodig hebt is een streng oordeel van jezelf of van anderen. Zorg dus dat je in een omgeving bent waar groei wordt gestimuleerd en het oke is om fouten te maken. Dat het niet alleen wordt gezegd maar ook geleefd. Dat je omgeving hun fouten toegeeft. Mensen die topprestaties leveren zijn niet bang om fouten te maken. Ze zien dit als onderdeel van het proces. Verlies is nodig voor winst.


Korte mindset meting doen?

Doe de gratis test om binnen twee minuten precies te weten hoe je mindset ervoor staat.



92 views0 comments

Comments


bottom of page