top of page
Search

Angst voor afwijzing? Zo kom je er vanaf!

'Alstublieft mevrouw, de Telegraaf. Die krijgt u vandaag gratis van mij mee.' Hoorde ik mijzelf zeggen. In de zomer van 2014 begon ik met een nieuwe bijbaan in de sales. Nadat ik in een kledingwinkel, als turnjuf en in de horeca had gewerkt besloot ik dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Leren verkopen.


Toen wist ik al dat dit een skill was waar je de rest van je leven profijt van hebt. Of je nu een ondernemer bent of in loondienst: je moet jezelf altijd verkopen. Bij een eerste date, als je gaat solliciteren, als je wil dat iemand anders iets voor je doet of als je wil dat mensen door jou geholpen willen worden. Maar om bij die 'ja' te komen moet je ook een heleboel keer 'nee' kunnen incasseren. En omdat mensen daar moeite mee hebben, geven ze vroegtijdig op. Of beginnen ze er niet aan.


Er is niets zo vervelend als je afgewezen voelen. Een afwijzing geeft een vervelend gevoel en tast je gevoel van zelfvertrouwen aan. Je denkt dat je iets niet goed genoeg hebt gedaan dus niet goed genoeg bent. Of dat we er niet bijhoren. Als mens zijn we sociale wezens dus hebben we een sterke wens om erbij te horen. Doe je dat niet, dan ging je vroeger letterlijk dood. Het was cruciaal dat je afwijzing ten alle tijden wist te vermijden.


Vandaag de dag is dat niet meer zo. Een afwijzing overleef je wel maar ons brein is nog steeds hetzelfde geprogrammeerd als vroeger. Omgaan met afwijzing vinden veel mensen dan ook erg lastig. Wil je topprestaties leveren? Dan moet je leren omgaan met afwijzing. Om te kunnen winnen in het leven, moet je bereid zijn om te verliezen. Wie niet waagt, wie niet wint.

Ik zelf ken het gevoel maar al te goed, en blijf mezelf erin trainen om met afwijzing om te gaan. Vroeger was ik enorm streng voor mezelf als ik een fout had gemaakt. Zo heb vroeger ik uren piekerend doorgebracht, terwijl ik scenes afspeelde in mijn hoofd, me afvragend 'waar het mis ging' en 'waarom ik dat had gezegd'. Ook toen ik een jaar moest blijven zitten op de middelbare school voelde ik vreselijk. Oké, ik was bijna een jaar lang niet naar school geweest omdat ik ziek was. In die tijd had ik me op mijn eigen proces gefocust en bijna geen toetsen gemaakt.Als ik net wat harder mijn best had gedaan, was het misschien wel gelukt. Maar dat blijven zitten, wat zegt dat over mij? Nu ik meer dan 10 jaar verder veel afwijzingen heb meegemaakt (en ik heb het overleefd) zie ik dat die afwijzingen niet het einde van de wereld zijn. En dat het je helpt om je mindset te veranderen.


12 keer NEE

'Ik hing mijn eerste afwijzingsbrief aan de muur in de keuken omdat ik hierdoor iets gemeen had met mijn eigen favoriete schrijvers'. Halverwege jaren negentig werd het eerste Harry Potter-manuscript door meerdere uitgeverijen afgekeurd. In totaal kreeg J.K. Rowling 12 afwijzingen van verschillende uitgeverijen in de UK voordat ze haar eerste JA kreeg. De rest is geschiedenis.


Er zijn meer dan 400 miljoen Harry Potter boeken verkocht en er zijn acht films over gemaakt.

'Ik zou pas opgeven nadat elke uitgever mijn manuscript had afgekeurd en ik ben er vaak bang voor geweest dat dit zou gebeuren' schrijft ze. En toch gaf ze niet op.


1009 keer NEE

Colonel Sanders was 65 toen hij zijn eerste AOW overmaking kreeg, een bedrag van slechts $99 in die tijd. Voor zijn pensioen had hij niet gespaard en had weinig bezittingen. Hij nam daarom het besluit dat hij moest veranderen. Maar hoe? Hij was in veel dingen niet goed maar 1 ding kon hij wel: kip maken. Hij had een uniek recept dat zijn vrienden heerlijk vonden. Met dat idee kwam hij in actie. Hij verliet zijn huis in Kentucky en reisde stad en land af om zijn idee te verkopen.


Omdat je in het leven al genoeg risico's loopt, wilde hij zijn idee zo laagdrempelig mogelijk verkopen. Zo vertelde hij restaurant eigenaren dat hij een kiprecept had dat mensen heerlijk vonden en hij wilde ze het gratis geven. Van iedere verkochte kip wilde hij een klein deel van de omzet. Hij kreeg keer op keer een afwijzing. De stemmen in zijn hoofd hadden veel redenen kunnen bedenken waarom hij geen succes zou boeken. Hij was al op leeftijd, hij was niet de meest intelligentie man, hij had weinig geld, maar gaf niet op. In totaal kreeg hij 1009 keer NEE te horen.