top of page
Search

Topsportmentaliteit

Updated: Jun 5, 2020

Topsportmentaliteit; ontwikkel jouw mindset voor succes.


Hoe kan het dat sommige mensen het allemaal lijken te hebben en alleen maar beter en beter worden? Wat ze ook doen, ze zijn er goed in. Het lijkt alsof alles ze makkelijk afgaat. Ik dacht altijd dat deze mensen heel veel geluk hadden totdat ik erachter kwam dat slechts 5% van je succes bepaald wordt door toeval.


Wat is dan die andere 95% waardoor mensen succes hebben?

Wat doen zij wat ik niet doe? Wat weten zij wat ik niet weet?


Dit waren vragen die ik mijzelf stelde een aantal jaren geleden. Ik was ambitieus maar het leek me allemaal niet te lukken. Op dat moment zag mijn leven er heel anders uit. Ik was afgewezen voor de pilotenopleiding en deed een studie psychologie om geen tussenjaar te hebben. Ik werkte er parttime bij, sportte en bracht tijd door met vrienden en familie. In het weekend ging ik uit, keek op zondag vervolgens mijn favoriete serie (en doordeweeks ook) en studeerde als het echt niet anders kon #uitstelgedrag.


Ik had eigenlijk een heel erg gemiddeld leven vergeleken met leeftijdsgenoten maar ik wilde niet gemiddeld zijn. Ik voelde dat er meer inzat voor mij. Dat ik bepaalde talenten had die ik niet benutte. Ik was ambitieus maar wat ik bereikte was niet bovengemiddeld.


Totdat ik achter het geheim kwam van succesvolle mensen: mindset.

Mijn missie? Een mindset ontwikkelen voor succes. Een mindset die ervoor zou zorgen dat mijn ambitie realiteit werd. Wat voor mindset was hiervoor nodig? Topsportmentaliteit.


Ik greep dit onderwerp met beide handen aan en binnen no time was ik een expert op dit gebied en paste het ook veelvoudig in mijn eigen leven toe. Dit zorgde ervoor dat ik mijzelf binnen een half jaar gekwalificeerd had voor internationale wedstrijden binnen mijn sport en een jaar later 5 internationale medailles gewonnen had. Ook gebruikte ik deze mindset voor het snel laten groeien van mijn bedrijf en om hiernaast alles uit het leven te halen wat erin zit.


Topsportmentaliteit

Topsportmentaliteit is een mindset die ervoor zorgt dat je beter dan anderen kunt omgaan met druk, consistent bent, zelfverzekerd en het hoofd koel weet te houden in het heetst van de strijd. Deze skill is bij sommigen aangeboren maar je kan het ook aanleren. Volgens het 4C model bestaat mental toughness uit de volgende componenten:


Competitiveness

Hoe vaak ik al de quote voorbij heb zien komen: Look in the mirror, that is the real competition! Onzin. Als je bezig bent met groei, word je steeds een beetje beter. Vervolgens ga je je vergelijken met iemand (jezelf in dit geval) die minder bereikt heeft.

What’s the point? Om je ego te strelen? Van vergelijken met mensen die het slechter doen gaan we ons vaak beter voelen. Voor je gemoedstoestand is dat prettig maar voor jouw prestatie niet. Je wordt er lui van. Je bent geneigd om te blijven waar je nu bent. Je hebt immers al zoveel bereikt, toch?


Ja, je kan jezelf als competitie zien en daardoor gemotiveerd zijn maar daarmee maak je niet volledig gebruik jouw potentieel. Kijk ook naar de mensen die al verder zijn dan waar jij bent en laat hen je inspireren om hetzelfde te bereiken. Omring je met gelijkgestemden zodat je gezamenlijk aan een doel kan werken en elkaar omhoog helpt maar vergeet ook zeker niet te kijken naar de mensen die al verder zijn. ‘Ja maar dat kan ook demotiverend werken’ hoor ik je al denken. Of jij je erdoor laat motiveren of demotiverend heeft alles met de volgende component van mental toughenss te maken: zelfvertrouwen.


Confidence

Verwar zelfvertrouwen niet met arrogantie. Arrogantie betekent dat jij jezelf onterecht beter voelt dan de rest en daardoor geneigd bent jezelf te overschatten. Vaak vloeit arrogantie voort uit onzekerheid.


Zelfverzekerdheid ofwel zelfvertrouwen daarentegen is het vertrouwen in je eigen kunnen en potentie. Je weet zeker dat jij je doelen gaat bereiken, no matter what. Omdat je zelfvertrouwen hebt zie je tegenslagen of fouten niet als bewijs dat je het niet kan / niet goed genoeg bent maar als feedback. Een manier om te groeien. Je kunt objectief naar jezelf kijken en daardoor heel helder zien wat er wel en niet goed gaat.


Wanneer je niet zelfverzekerd bent, zal je spannende situaties (challenges) waarbij er een kans is op falen vermijden omdat dit een aanval is op je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je vermijdt het risico. Helaas zijn er maar weinig spannende situaties waar je helemaal geen risico loopt. Deze zijn wel nodig om mental toughness te ontwikkelen en te groeien.


Challenge

Als je het hoofd niet koel weet te houden in stressvolle situaties, dan is het lastig om aan de top te blijven staan. Ik zag hier enorm veel verschillen in tijdens mijn topsport tijd. Sommige atleten wisten heel goed met de druk om te gaan van een wedstrijd en die presteerden dan ook beter dan in hun trainingen. Helaas waren er heel veel atleten die slechter op wedstrijd presteerden dan in hun trainingen omdat de spanning hen te veel werd. Als er 1 ding mis ging dan ging dit ten koste van de rest van de wedstrijd. Zonde!


Aan de druk van uitdagingen moet je aan wennen, dit gaat niet zomaar. Dit doe je door stap voor stap uit de comfortzone te komen. Door dingen te doen die je normaal nooit deed zodat je andere resultaten krijgt. Op die manier zijn dezelfde uitdagingen in de toekomst minder groot omdat je enerzijds al aan het oncomfortabele gevoel gewend bent en anderzijds een nieuwe comfortzone gecreëerd hebt.


Commitment

Een commitment is een keiharde non negotiable dat jij gaat doen wat nodig is om het doel te bereiken. Je gaat het niet proberen om vervolgens te stoppen – maar je blijft doorgaan. Als er tegenslagen zijn, deal je hiermee en kom je (hopelijk sterker) terug. Dit vraagt een behoorlijke drive van je om door te gaan wat er ook gebeurt.


Om dit commitment te forceren heeft Hernan Cortes toen hij aankwam in de nieuwe wereld met 600 man al zijn schepen verbrand. Er was geen weg terug meer. Dit zorgde voor een 100% commitment van zijn mannen om te vechten en daardoor wonnen ze de strijd.

Burn your boats! Dat betekent niet dat je nooit van strategie kan veranderen als het niet werkt. Absoluut niet. Het betekent dat je naar het einddoel blijft toewerken en een manier vindt om er te komen.


Wil jij ook een krachtige mindset?

97 views0 comments

Comments


bottom of page