top of page
Search

Kamp van Koningsbrugge | Dit hebben ze nog nooit gedaan

Updated: Jun 29

Kamp Van Koningsbrugge - Special Edition - Aflevering 2. Onder begeleiding van Ray Claassens en Dai Carter gaan 10 BN'ers de uitdaging van hun leven aan. Ze worden fysiek en mentaal tot het uiterste gedreven door een team experts in de Belgische Ardennen. In de vorige aflevering zijn Niels en Ruben afgevallen. Er zijn nog 8 deelnemers over.
Doelen stellen

Aan tafel spreekt Jeroen met een aantal deelnemers over hoe het met ze gaat. Natasja kan inmiddels al een beetje trots zijn op zichzelf. De groep herkent zich in haar en geven aan tegen hetzelfde aan te lopen. Tariq vertelt dat ook hij veel te hoge doelen stelt die hij niet haalt, waardoor het nooit goed genoeg is.


De schoolbanken in

Ze zijn bijna 2 dagen bezig en doodmoe, maar slapen zit er nog even niet in. Eerst krijgen ze belangrijke lessen over het gebruik van wapens en navigatie. Skills die ze die nacht direct moeten gaan toepassen. Daarna moeten ze de viertonner in voor de volgende opdracht.


Focus

Die nacht krijgen ze de opdracht om op een kaart bepaalde punten te vinden. Op die punten moeten ze tags verzamelen. Het lijkt simpel maar de deelnemers zijn doodmoe, koud, fysiek uitgeput en alleen. Bij een aantal deelnemers lukt het om hun focus te behouden en de meeste tags te vinden. Niet bij iedereen gaat het even goed af. Ray Claassens probeert Natasja moed in te praten gezien haar angsten voor het donker. Ze zegt 'ja' maar de woorden lijken niet binnen te komen. Dat is ook zichtbaar aan de hand van hoe ze de opdracht uitvoert. Ze twijfelt sterk aan zichzelf en verandert constant van route. Dit maakt het lastig om de tags te vinden en de opdracht te laten slagen.


Daphne daarentegen ziet de opdracht als uitdaging en gaat keihard aan de slag om alle tags te verzamelen en is de snelste van de groep. Ze heeft een ware winnaarsmentaliteit maar gaat dit haar op de lange termijn helpen of juist tegenwerken om een gezamenlijk doel te bereiken?


Work Out

De deelnemers krijgen een aantal uren slaap waarbij sommigen wacht moeten houden Dit is niet goed gegaan, er is te lang wacht gehouden terwijl dit niet de opdracht was. Hierdoor hebben ze minder kunnen rusten. Slaap is van essentieel belang en je wil zo veel mogelijk slaap pakken als mogelijk.


In de ochtend begint de beasting. Natasja doet niet mee aan de beasting. Het valt Ray en Dai op dat de commandotraining fysiek en mentaal voor haar te zwaar is. Het lukt haar niet om de stemmen in haar hoofd te controleren. Ze vragen haar haar badge af te doen en op te geven. Dit valt haar zwaar.


Simpelweg bewust zijn van een probleem, leidt nog niet tot een oplossing. Dat wordt wel door veel mensen gedacht. Als ik weet wat er aan de hand is, ben ik er vanaf. Was dit waas, dan waren er in Nederland niet zoveel mensen met overgewicht. We weten namelijk dat we meer moeten bewegen en minder moeten eten. Er is meer nodig dan kennis, je moet het toepassen.


Ook Celine moet de stem in haar hoofd onder controle zien te houden. Omdat dit haar niet lukt, helpt Dai haar hierbij. Hij pusht haar om het maximale uit haarzelf te halen, alleen is Celine hierdoor afhankelijk van hem. Zodra de stimulus wegvalt, neemt ze gas terug.


Vechten voor je leven

Dan is het tijd voor de deelnemers om de angst voor de dood onder ogen te zien. In een oude kasteelruïne wacht de cursisten een gevechtsarena. Ze moeten vechten met professionele vechters. Het is niet de bedoeling dat ze van hen winnen, want het gaat niet om techniek, maar om eindeloze inzet. Ze moeten gevechtsbereidheid tonen, doorzettingsvermogen en moed.


Dit is een situatie die je in het dagelijkse leven niet meemaakt. Als mensen zijn we van nature knuffeldieren en niet geneigd om elkaar te slaan, laat staan om te doden. Dit is terug te zien bij de deelnemers.


Ben je benieuwd naar mijn reactie op de aflevering? Met mijn kennis uit de psychologie en ervaring uit de topsport neem ik je mee in wat er bij de deelnemers gebeurt.


Waar kan je Kamp van Koningsbrugge terugkijken?

Kamp van Koningsbrugge terugkijken kan via de website van NPO.


Wanneer is Kamp van Koningsbrugge?

Het is elke donderdagavond om 20.35 op op AVOTROS.

6 views0 comments

Comments


bottom of page