top of page
Search

Je voelt je Niet goed genoeg, wat nu?

Help, ik voel me niet goed genoeg. Ik twijfel aan mezelf als ondernemer, als partner, als moeder, als werknemer, als vriend/ vriendin. Om allerlei redenen en onder verschillende omstandigheden kan jij je niet goed genoeg voelen. Wat moet je nu doen?


Goed nieuws: je bent niet 100% zeker van deze overtuiging. Je twijfelt. Dat betekent dat er een deel van jou is die wel weet dat je goed genoeg bent. Het andere deel is daar niet zo zeker van. Laten we daar eerst naar gaan kijken.


Onzekerheid is veiligheid

We hebben allemaal dat stemmetje in ons hoofd van het reptielenbrein. Je weet wel, dat oerbrein dat maar 1 functie heeft: overleven. Niet om jou te laten presteren op de toppen van je kunnen maar simpelweg om je veilig te houden. Die probeert je weg te houden bij al het ongemak.


Vroeger kon het levensgevaarlijk zijn om een fout te maken. Letterlijk het verschil tussen leven of dood. Liever voorkomt dat reptielenbrein dat jij fouten maakt op alle mogelijke manieren dan dat jij groeit.


Groei van je brein

Aan de andere kant wil je graag groeien. Je hele lijf is ingesteld op groei. Dagelijks groeien je haren, je nagels, je huidcellen vernieuwen zich en ga zo maar door. Ook je brein wil graag groeien. Stilstand is afbraak dus achteruitgang. Daarom stel jij doelen, het liefst grote doelen. Je wil dat je bedrijf groeit, je relatie verbetert, je lijf fitter wordt en je nieuwe dingen leert.


"Stilstand is afbraak dus achteruitgang."

Het is niet verkeerd om groots te dromen, sterker nog, ik moedig je aan om je dromen te vergroten. Doe het keer 2 of zelfs keer 10. Aan de andere kant wil het reptielenbrein dat je geen fouten maakt en zo snel mogelijk resultaat ziet. Zorg er daarom voor dat jij jezelf meer dan voldoende tijd geeft om je doelen te bereiken.


Wat nu....?

En hoe ga je er dan mee om als je weer de angst hebt dat je niet goed genoeg bent? Stop eerst met het identificeren van wie je bent met wat je doet. We koppelen vaak wat we doen aan wie we zijn, en wijzen onszelf af als het niet voldoet aan de hoge lat.


Als je minder resultaat hebt dan een ander betekent het niet dat je niet goed genoeg bent.

Als je een fout maakt betekent het niet dat je niet goed genoeg bent.

Als je iets nog niet kan betekent het niet dat je niet goed genoeg bent.


Trainen van fouten maken

Zoals ik al eerder zei, het reptielenbrein is pijnvermijdend. Die zal dus ten alle tijden voorkomen dat je een fout maakt. Waarschijnlijk ben je daarom oncomfortabel geworden met het maken van fouten. Dit moet je daarom oefenen, oefenen, oefenen. Trainen, trainen, trainen, Herhalen, herhalen, herhalen. Ik wil niet zeggen dat je express fouten moet maken in je relatie, bedrijf of sport. Wat wel helpt is om nieuwe dingen te leren. Daarbij ga je gegarandeerd fouten maken. En ga dan eens opmerken wat dat met je doet.


Altijd aan krachttraining gedaan? Mooi. Neem eens 10 danslessen.

Kook je meestal een simpele maaltijd met 4 ingrediënten? Daag jezelf eens uit om een dagdeel in de keuken te staan voor een uitgebreid diner. Het resultaat hoeft niet chef waardig te zijn. Ga op muziekles en leer een nieuw instrument bespelen. Schaf een nieuwe cursus aan over een onderwerp waar je niets vanaf weet.


Tot slot: ook al heb je het maken van fouten onder de knie, er zullen momenten zijn dat jij je niet goed genoeg voelt. Het laatste wat je wil is jezelf hiertegen verzetten. Vechten, vluchten of bevriezen. Boos worden op jezelf dat jij je zo voelt. Wegrennen van dit gevoel door het te verdoven. Niets meer doen omdat je deze angst hebt. Observeer wat je voelt en denkt. Kijk ernaar van een afstandje en kom in actie ondanks al je angsten.

37 views0 comments

Commentaires


bottom of page