top of page
Search

Inzicht in Cijfers met Janine van Vliet

Janine is geldstroom expert en helpt hardwerkende MKB ondernemers naar financiële rust, zodat ze in de toekomst elke tegenslag kunnen verslaan.

Ze is Profit First professional gecertificeerd sinds 2019 en heeft in 2022 de Internationale Award voor de beste Profit First professional van Nederland gewonen.


Geld is een machtig interessant spel: als je het niet hebt levert het frustratie en stress, als je het wel hebt wordt het ineens leuker. Het kromme is dat je eerst je mindset moet omgooien alsof je het wel hebt en je daarnaar gedragen en pas dan ga je het creëren.

Mee eens, het zit vooral in mindset en daarna in actie komen. Het is een illusie dat het wel beter gaat worden in de toekomst. Je moet zelf aan de slag om verandering teweeg te brengen, anders ga je het niet redden.


Had je altijd de droom om iets met geld te doen en ondernemers hierbij te helpen?

Nee, ik ben er gaandeweg ingerold. Ik had op de middelbare school een droom: de hogere hotelschool. Daarvoor moet je selectie doen, dus daar begon ik in 2000 aan. Cijfers vond ik altijd wel interessant. Boekhouden is een beetje een puzzel: alles moet kloppen, dat vond ik leuk. Toch trok de hogere hotelschool mij meer dus dat ben ik gaan doen. Na een bijzondere stage in Frankrijk in het vierde jaar had ik wel zoiets van allemaal leuk en aardig, maar ik heb meer in mijn mars dan alleen in een hotel werken. Ik zag het mezelf niet de rest van mijn leven doen en ergens zaten die cijfers toch nog wel in mijn achterhoofd.

Ik besloot bedrijfskunde aan de universiteit te gaan studeren met in gedachte ooit iets te gaan doen met de combinatie van hospitality and cijfers. Ik kwam erachter dat je dan al snel op een administratie terechtkomt van een hotelketen en daar was ik dan weer een beetje te hoog voor opgeleid. Dus ik ben in twee jaar afgestudeerd, master bedrijfswetenschappen gehaald en ben gaan werken. Een gekke afslag: de afdeling financiën van het Ministerie van Onderwijs, maar van al die cijfertjes en achter een bureau zitten werd ik niet gelukkig. Na een jaar ben ik overgestapt naar de Rabobank en daar als adviseur aan de slag gegaan, want ik kwam erachter dat ik graag iets met het adviseren van ondernemers wilde doen. Zodoende ben ik eigenlijk het ondernemers vak ingerold: in loondienst ben ik ondernemers gaan adviseren op alle vlakken. Financieringsaanvragen, rekeningen openen, verzekeringen, etc. Ook dat gaf me al snel geen voldoening. Het was een commerciële functie, alleen maar verkopen en ik wilde juist mensen helpen. Ik word als mens gelukkig van andere mensen te kunnen zien stralen. Die targets dat was niet helemaal mijn ding. Toen kwam er een franchiseorganisatie op mijn pad met een financiële functie waar ik nog steeds kon doen wat ik bij de bank deed, maar dan zonder de target gerichte rol. De functie bestond nog niet en mocht ik dus zelf vormgeven. Daar heb ik negen jaar lang ondernemers begeleid in alle facetten van financiën.


Heb je die afwisseling nodig voor jezelf om die uitdaging erin te houden?

Toen wel, maar ik kwam erachter dat ik dan alles maar een beetje kon doen. Wat me met name op een gegeven moment frustreerde was dat ik het op de een of andere manier niet voor elkaar kreeg om de moeite met geld verdienen, betalingsproblemen, niet kijken naar het dashboard (iets waar wij als bedrijf al vooruitstrevend mee waren destijds) om te draaien en dat ze bleven doen wat ze al deden.

Toen kreeg ik in 2018 het boek Profit First en ben dat gaan lezen. En precies daar stond het probleem wat ik had. Ik besefte dat de ondernemer niet naar de cijfers keek, het lastig vond deze te lezen, maar het ook moeilijk is voor zo iemand om dit tegen een hoogopgeleid iemand met alle kennis in huis te zeggen. Dat was het moment dat ik dacht hier moet ik iets mee en ben me hierin in loondienst gaan certificeren. Zo kwam ik in een wereld met collega's met wie ik kon sparren, met mensen die ook de kennis hebben en het op een andere manier ook goed willen doen.

Dat was het moment waarop ik dacht: hè die mensen zijn ondernemer en ook nog een vrouw. Als zij dat kunnen, kan ik het misschien ook wel. Die beslissing van loondienst naar ondernemerschap werd heel hard voor mij genomen door mezelf, mijn eigen lichaam. Mijn lichaam zei op een gegeven moment dat het klaar was met alle ballen hooghouden. Stop er maar mee. Ik kwam ziek thuis te zitten met een zware burn-out. Dus ja, dat was een harde leerschool.


Kwam die burn-out voor jou uit het niets of had je signalen genegeerd?

Ik had de signalen eigenlijk al een paar maanden genegeerd met de gedachte: het zal in de toekomst vast wel beter worden. Ik heb uiteindelijk een jaar ziek thuis gezeten, waarbij ik hulp heb gezocht. Ik ben twee jaar intensief met een psycholoog aan de slag gegaan tot ik een beetje het gevoel had weer aan de slag te kunnen.


Ben je toen weer gaan opbouwen richting je baan in loondienst?

Nee, toen ben ik ondernemer geworden. Ik ben uit dienst gegaan en kwam bij het UWV terecht. Daar heb ik gebruik kunnen maken van de startersregeling. Ik zou niemand aanraden om te reïntegreren in het opzetten van een eigen bedrijf, dat is wel heel intens. Na een halfjaar dacht ik ook: heb ik hier wel goed aan gedaan voor mezelf. Er komt in één keer zoveel op je af en je bent niet meer gewend om in het werkende leven te zitten. Dat is wel een harde leerschool geweest, maar het rustig aan opbouwen is uiteindelijk toch gelukt met hulp van de psycholoog.


Hoe liep dat voor jou toen je je bedrijf ging opzetten? Aan de ene kant kostte het je veel qua energie, kreeg je al snel klanten, hoe ging dat?

Ik had het geluk dat ik in de groep van Profit First zat en met mij was er nog iemand die bij een andere franchiseorganisatie werkte, dus we zaten met twee franchiseorganisaties toevallig daar. Iets wat nooit voorkomt. En zij hadden handjes nodig en vroegen dus of ik iets voor hen kon betekenen. Na een gesprek waren ze erg enthousiast en ik bracht natuurlijk een bak kennis mee van die andere organisatie, zoals met wat voor type ondernemers heb je te maken, wat zijn de uitdagingen binnen een franchiseorganisatie. Zo ben ik samen een pilot gestart. We zijn toen begonnen met een stuk of vijf ondernemers en na de eerste maanden zagen we zoveel resultaat en waren de ondernemers zo enthousiast dat we het verder zijn gaan uitbouwen binnen de franchiseorganisatie. Dat werden al snel trajecten: vanuit mijn eigen bedrijf 'Koken met Cijfers' begeleid ik ondernemers wat vanaf toen snel uitbreidde via onder andere mond-tot-mondreclame en social media.


Met wat voor modellen werk jij? Betalen ze op maandelijkse basis of verkoop je alleen pakketten?

Ik werk met jaartrajecten op maat waarin we een goede basis neerzetten. Ik ben niet van de quick fix, ik kijk voor de lange termijn. Iedereen heeft zijn eigen uitdagingen, dus we werken geen stappenplan af. Er zit wel een structuur in het jaartraject, maar de problemen pakken we individueel aan. Deze jaartrajecten kunnen dan altijd verlengd worden. Dit traject kan dan vooraf betaald worden of in maandelijkse termijnen, wat passend is op dat moment.


Het kost natuurlijk tijd voordat je een steady inkomen hebt. Ik ben zelf ook van doelgroep geswitcht: van MKB ondernemers ben ik meer met zzp-ers aan de slag gegaan, maar ik kwam er achter dat daar mijn kracht niet ligt en ben al snel weer terug geswitcht.


Wat zijn de top 3 thema's waar klanten mee komen?

Ze liggen eigenlijk allemaal 's nachts wakker van financiële stress. Dat is het allergrootste hoofdthema bij ondernemers die niet weten hoe ze de rekeningen moeten betalen en niet uit de spiraal komen. Aan de andere kant heb je ook nog een andere groep ondernemers die het in de basis best wel goed voor elkaar hebben, die wel gewoon winstgevend zijn, maar graag willen groeien op een gezonde manier zonder in te teren op winst. Ik werk samen met ondernemers eraan dat er genoeg geld in hun bedrijf zit zodat ze tegenslagen kunnen opvangen en moeiteloos altijd hun rekeningen kunnen betalen. Dat ook als de business wegvalt, ze het een paar maanden vol kunnen houden en de mogelijkheid hebben om iemand aan te nemen zonder dat het hen extra geld kost of een investering kunnen doen zonder dat ze interen op winst en daarna problemen krijgen. Hoe ga ik op een goede manier met mijn vermogen om in de toekomst? Er zijn namelijk in Nederland te veel ondernemers die hun pensioen niet goed geregeld hebben.

Ik zorg eigenlijk aan de voorkant dat er geld is om naar de toekomst toe ook nog een leuk leven te kunnen hebben.


Hoe begin je daar mee? Waar start je als je wakker ligt van de financiële lasten?

Op basis van een kennismakingstelefoongesprek beoordeel ik of ik iemand kan helpen. Ik help alleen maar ondernemers waar nog continuïteit in zit. Ik kan mensen namelijk niet uit een faillissement halen. Als ik ze kan helpen, ga ik met ze een traject aan en anders kijk ik mee wie hen wel kan helpen bij een volgende stap. Ik wil waarde bieden in het traject. Ik start met een analyse van de cijfers. Vervolgens bespreken we de doelen in een een-op-eengesprek: wat wil jij realiseren? Waar ben jij gelukkig mee over een jaar en waar wil je over vijf jaar staan? Het mooie is dan dat het bij die ondernemers vaak niet gaat over tonnen op de rekening willen hebben staan, maar over hoe fijn het zou zijn als ze gewoon de rekeningen kunnen betalen, een keer op vakantie kunnen gaan met het gezin en iets voor het pensioen kunnen opbouwen. Dat zijn de drie thema's waar de meeste ondernemers mee komen. Ik analyseer hun cijfers in jip-en-janneketaal: op één A4'tje leg ik het uit met daarop drie jaren en maximaal acht cijfers per jaar. Ik vertaal wat ze willen bereiken: ik maak een prognose voor wat ze dan moeten gaan realiseren over een jaar. En dan stippelen we een pad uit. We focussen op wat ze wel willen. En dan wordt het Profit First systeem ingezet, als middel om tot een bepaald doel te komen.


Wat is dat precies?

Profit First is een geldmanagementsysteem dat er voor zorgt dat ondernemers die hun cijfers niet lezen toch kunnen sturen op geld. Ze kijken wel naar hun bankrekeningen en nemen vaak op basis daarvan beslissingen. Dat is niet voldoende, zeker niet naar de toekomst toe. Met dit systeem kijk je niet alleen naar die ene bankrekening zodat je iets wat voorhanden is niet direct gaat uitgeven, maar we delen de doelen op in verschillende bankrekeningen en bouwen buffers op. De ondernemer moet zelf ook een fatsoenlijk salaris krijgen en daarnaast is er nog een apart doel: de belastingen. Ik help de ondernemers met het implementeren, vervolgens help ik ze op weg. Ik dus ook een psycholoog daarin, want je komt van alles tegen. Ik wil ze het zelfvertrouwen mee kunnen geven. Op het moment dat financiële zorgen weg zijn, komt er ruimte voor creativiteit en om echt te kunnen gaan ondernemen.


Wat is de reden dat ze doorzetten en blijven ondernemen en niet in loondienst gaan?

Soms hebben ze geen keuze, ze zitten vast in hun verplichting. Stoppen zou een faillissement betekenen en in Nederland wordt dat gezien als gigantisch falen. Soms is het toch beter op dat moment om het wel te doen omdat het je een vrijheid geeft weer nieuwe stappen te gaan zetten. Het is niet makkelijk, maar het is soms goed beslissingen te nemen die uiteindelijk ervoor kunnen zorgen dat je doet waar je gelukkig van wordt. Ondernemers kunnen veel leren van topsport.


Jij bent in best korte tijd gegroeid, wat maakt jou anders dan andere ondernemers die het misschien niet redden?

Ik ben nooit het ondernemerschap gestart om in vrijheid te kunnen leven, maar omdat ik een missie heb en wil dat zoveel mogelijk MKB ondernemers in Nederland winstgevend en financieel gezond zijn. Dat is waar ik elke dag mijn bed voor uitkom. Ik heb er altijd zin in, pak het serieus aan en weet heel goed waar ik naartoe wil met mijn bedrijf. Het ondernemerschap is een grote persoonlijke reis waar ik ook in investeer, ik ga het met mezelf aan. Het is niet alleen m'n bedrijf, maar ik ga ook met mezelf en mijn belemmeringen aan de slag om de volgende stap te kunnen zetten.


Ben jij benieuwd naar alle ins en outs van het gesprek? Naar Janine haar doelen voor de toekomst, zowel zakelijk als privé? Luister dan gauw het hele interview hieronder

8 views0 comments

Commenti


bottom of page