top of page
Search

Een boek schrijven in twee weken? Susan van Schijndel is benieuwd

Susan helpt vrouwen om spullen in huis te minimaliseren en daarmee hun leven te maximaliseren. Hierbij speelt mindset een belangrijke rol. Ze is nieuwsgierig hoe ik mijn boek in twee weken heb geschreven, want of je nu een boek wil schrijven, je huis wil opruimen, een bedrijf gaat starten of een ander doel wil bereiken: door de juiste methode toe te passen verdwijnen de beren op de weg en lijkt de berg een stuk minder hoog.


In het hele interview deel ik eerst mijn verhaal: hoe ik van een ernstige eetstoornis, balancerend op het randje van de dood, worstelend met uitstelgedrag, onzekerheden en zelfsabotage, mijn ijzersterke mindset en topsportmentaliteit heb ontwikkeld. Vervolgens duiken Susan en ik dieper in op het hebben van de juiste mindset en deze toepassen in je leven.


Waar komt uitstelgedrag eigenlijk vandaan?

Vaak denken mensen dat uitstelgedrag komt door luiheid, maar het is het gevolg van perfectionisme, gebrek aan prioriteiten stellen, geen goede planning maken of opvolgen, te veel willen doen. Daardoor ga je uitstellen: je raakt overweldigd. Het komt dus niet doordat je het niet wil, je wil het misschien wel te graag. Wat kan helpen om dit uitstelgedrag te voorkomen is door de lat op korte termijn lager te leggen. Op de lange termijn mag je de lat hoog leggen voor jezelf, maar om in beweging te komen leg je de lat op korte termijn juist laag en geef je jezelf de tijd. Stel prioriteiten: schrap 90% van je doelen en kies er een paar uit.


Dat is juist zo moeilijk: mensen willen anderen niet teleurstellen, alle ballen hooghouden, maar hoe dan? Hoe kies je hierin voor jezelf?

Ik zie meerdere dingen terug. Het begint met het stoppen met zelfsabotage. Deels willen mensen voldoen aan wat anderen van hen verwachten, maar er wordt ook veel tijd verspild door afleiding en verdoving. Denk aan Netflix, sociale media. Stop hier eens mee en ervaar hoeveel tijd je overhoudt.


Strategieën om doelen te bereiken

In mijn vakgebied zie ik dat uitstelgedrag ook voortkomt uit het feit dat mensen niet weten waar ze moeten beginnen of hoe ze het moeten doen: er ontbreekt kennis en/of skills ontbreken waardoor ze het niet doen. Uitstellen is het wel willen, maar je doet het niet en daar heb je last van.

We gebruiken vaak de verkeerde strategieën om die doelen te bereiken. Er zijn vier strategieën: twee zijn bijzonder effectief en twee totaal niet. En juist een van die laatste twee strategieën wordt het meest toegepast. 99% van de mensen die een doel stelt geeft binnen een maand op of begint er überhaupt niet aan. Zonde, want mensen hebben wel goede ideeën!

Hoe ga je dan wel die doelen bereiken?


De eerste strategie is de cirkelstrategie: op zoek gaan naar meer informatie vanuit het gevoel hier gebrek aan te hebben. Boeken lezen, podcasts luisteren, erover praten, maar uiteindelijk wordt er niets gedaan: hoe meer je leert, hoe meer je erachter komt hoe weinig je weet en dus nog meer informatie denkt nodig te hebben.

In mijn optiek komt dit vanuit onzekerheid: ik ben niet goed genoeg, ik weet niet genoeg, dus ik moet meer leren.


Dan is er de zigzag-strategie: het starten en stoppen, starten en stoppen... Vol goede moed ergens aan beginnen, maar doordat je dit op basis van discipline doet, is op een gegeven moment de energie op en het bereiken van je doelen kansloos. Bij de cirkelstrategie blijf je hangen op hetzelfde punt, maar het erge van de zigzag-strategie is dat je vaak achteruitgaat. Mensen vallen terug in oude patronen. Het magische moment komt er niet (als het maandag is dan ga ik..., 1 januari dan..., etc.). Ook dit komt weer vanuit ‘ik ben niet goed genoeg’, maar dan is de vertaalslag gemaakt naar: ik doe niet goed genoeg, ik moet meer doen.

Druk zijn is voor sukkels zeg ik altijd, druk zijn komt namelijk vanuit die slechte mindset: het is gewoon bezig zijn en dus eigenlijk verdoven. Ik ben liever productief: zoveel mogelijk doen in zo min mogelijk tijd zodat ik tijd over heb om leuke dingen te doen.


Gelukkig zijn er ook twee strategieën die wel werken: de rechte lijn strategie en exponentiële groei.


Het begint van binnen naar buiten: werk eerst aan je mindset, aan je energie en ga dan pas andere dingen doen. Dat is de topsportmentaliteit en geen winnaarsmentaliteit waarbij je meteen resultaat wil zien.


Geven en ontvangen

Veel mensen zijn een gever, maar ik vind dat eigenlijk egoïstisch: je kunt iets niet terug ontvangen en daarmee kijk je eigenlijk op iemand neer. Het is uit balans. Je kunt pas onconditioneel geven als je onconditioneel kunt ontvangen. Het kunnen geven en het uitvoeren van actie moet dus vanuit het goede fundament komen, maar daarvoor zul je eerst stapjes terug moeten doen.


Veel mensen vinden het spannend om rust te nemen of hebben het niet geleerd. Het is dus niet een kwestie van niet kunnen, zoals velen denken. De meesten zijn de hele dag hun brein aan het trainen. Denk aan al die gedachten! Je krijgt geen burn-out van te hard werken, maar van te weinig rust nemen. Ga daar dus eens op focussen.


Nieuwsgierig geworden naar de twee effectieve strategieën? Isabelle deelt hoe deze wel kunnen werken en hoe jij ze kunt toepassen in het vervolg van het interview. Daarnaast gaan Susan en Isabelle nog verder in op het oncomfortabele gevoel van rust en hoe zelfs een opgeruimd huis, ook al wil je dit graag, oncomfortabel kan voelen. Hoe ga je hiermee om? En een boek schrijven in twee weken? Zo deed ik dat. Luister gauw het hele gesprek hieronder!



17 views0 comments
bottom of page