top of page
Search

Interview met de Cosmopolitan over Mentale Gezondheid bij een (semi)Lockdown

Updated: Feb 3, 2022

Waarom het héél belangrijk is om tijdens het thuiswerken regelmatig naar buiten te gaan.

Een psycholoog legt uit wat er met je gebeurt als je de hele dag binnen zit.

Geschreven door Marlies Kikkert


Time flies when you're ha....in lockdown. We zitten alweer sinds maart thuis. Het begint nu écht lang te duren en dat grauwe weer helpt ook niet echt mee. Merk jij dat je het lastig vindt om thuis te werken nu het zo koud en donker buiten is en dat je veel minder naar buiten gaat dan eerder dit jaar? Begrijpelijk. Wij spraken met psycholoog en mindsetcoach Isabelle Feteris over hoe jij deze tweede (gedeeltelijke) lockdown zo goed mogelijk doorkomt.

We zitten in een (gedeeltelijke) tweede lockdown. Eerder mochten we juist langzaamaan weer naar kantoor en weer meer dingen doen. Hoe zet je die knop weer om?

“We hebben het vaak over een knop die om moet, maar ik heb al best veel mensen geholpen en ik heb gemerkt dat die knop er eigenlijk niet is. We worden gemotiveerd door het vermijden van pijn of het willen van iets fijns, maar heel vaak zitten we er tussenin. We hebben niet voldoende pijn om in beweging te komen en we hebben ook niet voldoende uitzicht op iets fijns om actie te ondernemen. Je ziet vaak dat als mensen verslaafd zijn en echt rock bottom zijn, ze wel in beweging komen, omdat die pijn groot genoeg is. Op dit moment is de pijn bij veel mensen niet groot genoeg om in actie te komen. Eigenlijk moet je het andersom doen: niet wachten tot die knop omgaat, maar eerst actie ondernemen zodat die knop omgaat op het moment dat je merkt wat het je oplevert.”


En wat zou je dan kunnen doen?

“Mijn advies is vaak om in ieder geval iets te doen, je hoeft niet alles in één keer op te pakken. Kijk naar de goede gewoontes die je hebt en hou die vast. Wat ik zag tijdens de eerste lockdown, en nu ook, is dat mensen langer in hun bed blijven liggen, meer tijd doorbrengen op social media en minder in beweging komen. Ging je voor de coronacrisis met het OV naar je werk en wandelde je elke ochtend naar de bus? Kijk dan of je nu op datzelfde tijdstip een wandelingetje kunt maken. Of zet je wekker op dezelfde tijd als tijdens de pre-lockdown.”


Het is nu minder aantrekkelijk om naar buiten te gaan dan in de zomer. Wat voor invloed heeft het op je als je de hele dag binnen zit?

“De hele dag binnen zitten heeft heel veel invloed op je. Je komt in een soort isolatie terecht. Je ziet minder mensen en je krijgt veel minder zonlicht. Zonlicht is heel belangrijk voor je en voor je hormonen. Vitamine D zorgt ervoor dat het testosteron in je lichaam omhoog gaat, maar ook dat er een gelukshormoon wordt aangemaakt. Naar buiten gaan is dus letterlijk een manier om gelukkiger te worden. Zelf zorg ik ervoor dat ik elke dag minimaal een uur buiten kom. In de winter het liefst tussen elf en twee uur, omdat je dan het meeste vitamine D oppikt. Ik doe dat dan maar zonder dat ik er zin in heb. Ik weet hoe belangrijk het is om buiten te zijn, dat is al voldoende. Geen zin om te wandelen? Doe een belletje voor je werk buiten, dat kan al helpen.”


Hoe kun je jezelf motiveren om naar buiten te gaan als het zo koud en donker is?

“We denken vaak dat we gemotiveerd moeten zijn om iets te doen. Maar heel veel dingen die we moeten doen voor een goed of leuk resultaat zijn vaak helemaal niet zo leuk. Naar buiten gaan in de kou, naar de sportschool gaan, vroeg opstaan. Dus ik denk dat we onze verwachtingen moeten managen en niet moeten wachten op die motivatie en verwachten dat het leuk gaat zijn. Naar buiten gaan in tijden van thuiswerken is gewoon nodig om je uiteindelijk beter te voelen.”


Hoe kun je een goede pauze houden, zodat je daarna weer fris en fruitig aan de slag kunt in de middag?

“Zelf doe ik dat door echt helemaal niks te doen. Pauze houden, niet alleen tijdens de lockdown, is een onderbreking van datgene wat je aan het doen bent. Als je met je hoofd aan het werk bent, ben je vaak in de pauze nog steeds met je hoofd met dingen bezig. Praten met elkaar, door social media scrollen. Wat je eigenlijk wil doen als je echt goed pauze wil houden, is dat wat je doet in je werk niet doen in je pauze. Als je met je hoofd werkt, zorg dan dat je hoofd uit staat in de pauze. Ga een rondje wandelen of ga lekker ergens zitten, maar hou die belletjes en social media achterwege en zorg ervoor dat je niet nog meer prikkels binnenkrijgt. Scrollen op je telefoon is denk ik nog vermoeiender dan je werk zelf, door alle prikkels en impulsen.”


Wat zou jij adviseren aan mensen die de combinatie van thuiszitten en donker/grauw weer heel vervelend vinden en daarom de tweede lockdown nu zo moeilijk vinden?

“Als je nu veel thuiswerkt, is het belangrijk om te kijken of je onderscheid kunt maken tussen de plek waar je werkt, eet en leeft. Ik zie dat dat heel erg door elkaar gaat lopen bij mensen. Daarnaast is een goede planning ook heel belangrijk. Plan ook echt pauzes in en doe dit in je online agenda, zodat er ook geen afspraken ingepland kunnen worden door anderen. Neem deze ingeplande pauzes ook echt. Ook is het belangrijk om buiten te blijven komen en dingen te blijven doen die goed voor je werken. Als je in de zomer vaak ging wandelen, doe dat nu dan ook. Kijk naar de periode waarin je je goed voelde en naar wat er toen goed voor je werkte. Kijk of je die dingen kunt blijven doen.”


Wat zou jij adviseren aan mensen die zich in deze periode veel minder gemotiveerd en creatief voelen?

“Creativiteit is heel lastig, dat komt niet zomaar. Belangrijk is om te kijken hoe jij je creativiteit saboteert. Dat doe je door de hele tijd bezig te zijn. Vaak komen de beste ideeën als er ruimte is. Stop eerst met de dingen die heel veel tijd en ruimte innemen, zoals social media en Netflix. Ga eens lummelen en jezelf vervelen, dan komt die creativiteit en motivatie wel.”

Zijn er nog andere dingen die jij zelf doet in deze periode die wij echt moeten weten?

“Mijn tip is om je te focussen op je eigen weerbaarheid, zowel fysiek als mentaal. Een heleboel mensen zijn bang om ziek te worden en die focussen op een stukje veiligheid. Ze blijven binnen en wachten op het vaccin. Dat snap ik, maar wat kun jij nu al doen aan jezelf? Hoe kun jij mentaal al weerbaarder worden? Daarmee bedoel ik omgaan met tegenslagen. Fysiek weerbaarder worden kan door goed te eten en te bewegen. Zelf neem ik aan het begin van de dag een koude douche en aan het eind van de dag een ijsbad van twee minuten. Dat is geweldig voor je weerstand, maar zorgt er ook voor dat je verder niks meer gaat uitstellen dat oncomfortabel is.”


Hoe kun je jezelf mentaal weerbaar maken tegen tegenslagen?

“Wat belangrijk is, is hoe je ernaar kijkt. Als je iets ziet als een tegenslag, kruip je snel in je schulp. Maar je kunt het ook zien als een uitdaging en bekijken wat je ervan kunt leren. In deze periode kun je naar jezelf kijken en naar je patronen. Misschien kom je er wel achter dat je veel dingen uitstelt. Dat is niet leuk, maar ook daar kun je van leren. Het is maar net hoe je het bekijkt.”


Korte mindset meting doen?

Doe de gratis test om binnen twee minuten precies te weten hoe je mindset ervoor staat.Comments


bottom of page