top of page
Search
Writer's pictureIsabelle Feteris

Ijzeren discipline trainen door de grenzen op te zoeken

Updated: Feb 3, 2022

Wat is een van de beste tools om jouw mindset te trainen en af te rekenen met jouw uitstelgedrag? In mijn ogen is dat om uit de comfortzone te komen. Binnen een veilige omgeving de grenzen opzoeken en er (lichtelijk) overheen gaan. Weerstand opzoeken maakt je namelijk mentaal weerbaar. Of het nu gaat om het verplaatsen van ijzer, het blootstellen aan kou of het opzoeken van stilte.


Om uit die comfortzone te komen, heb je op korte termijn wilskracht en discipline nodig. Motivatie gaat je niet helpen. Ik sta never nooit te springen bijvoorbeeld om onder die koude douche te gaan. Hoe krijg je dan meer discipline? Ken jezelf. Herken en erken de verleidingen. Pas dan ben je in staat om er iets aan te doen, om iets te veranderen.


Je reptielenbrein is altijd op zoek naar instant gratification: dingen die alleen op korte termijn een fijn gevoel geven. Vermijd of verban zo veel mogelijk dingen die hieraan gelinkt zijn zoals social media, films of series bingewatchen, snelle suikers, (online) shoppen, kortingen, snoozen en laat gaan slapen. Besef ook dat je per dag maar een bepaald aantal goede keuzes kan maken.


Ben je op dieet maar staat er de hele dag een chocoladereep op je bureau? Grote kans dat je na tien interne discussies hebt verloren. Het resultaat? De reep is ‘spontaan’ verdwenen en jij baalt achteraf weer als een stekker. Morgen weer een dag. Je zal dan met een andere strategie aan de slag moeten.


Niet altijd kan je je discipline trainen door te plannen om uit de comfortzone te komen. Soms komen dingen op je pad. Zeg dus ‘ja’ tegen dingen waar je normaal gesproken ‘nee’ op zou zeggen.


Tot december 2019 dacht ik dat ik nooit van mijn leven in een ijsbad zou gaan. Ik douchte warm. Mensen die in de winter buiten zwommen, daar snapte ik niks van. Daarnaast had ik een goede reden om de warmte op te zoeken. Ik heb een spierziekte waardoor mijn spieren sneller verkrampen bij kou en ik niet meer kan bewegen. Suboptimaal dus.


Tot het moment dat ik Demian Beenakker leerde kennen. Hij is een topondernemer en fanatiek sporter. Ik wilde meer van hem leren en vroeg of ik hem mocht interviewen. Dat mocht. Alleen had hij een aantal voorwaarden:

  1. Hij wilde samen trainen om van mijn kennis als krachtsporter te leren. Dit was voor mij mijn comfortzone en het leek me gaaf om mijn kennis te delen. Geen punt dus.

  2. Ademhalingsoefeningen doen volgens de Wim Hof-methode. Demian is een aantal keer op reis geweest met Wim, ook wel bekend als the Iceman. Hij heeft onder andere de Kilimanjaro beklommen in zijn zwembroek in 31 uur. Bizar als je bedenkt dat de meeste klimmers de top bereiken in winterkleding en in vijf tot zeven dagen. Door de juiste ademhalingstechnieken kan je meer zuurstof in het lichaam brengen waardoor je sneller herstelt, hoogteziekte onderdrukt en je immuunsysteem een boost geeft. Dat was zeker een techniek die ik wilde leren.

  3. De sauna in. Ook de sauna heeft veel positieve invloed op je gezondheid. Zo scheid je er onder andere afvalstoffen mee uit, is je doorbloeding beter, verhoog je je weerstand, vermindert het de spierpijn en bevordert het je herstel na het trainen. Ook dit was geen blokkade voor mij.


Maar dat waren niet de enige voorwaarden om hem te mogen interviewen. Zijn trainingssessie was niet compleet zonder ijs als toetje. IJs. Zonder suiker, vetten of calorieën. Ja, je leest het goed. We zouden ook in een ijsbad gaan. Dit was zijn bericht:


"Enige voorwaarde: we gaan wel even tevoren een ijsbadje pakken"


Mijn reptielenbrein klom in de hoogste boom. Normaal gesproken zou ik zoiets niet doen maar wat denk je dat ik heb gezegd? Ik stuurde het volgende bericht:


"Ik ben helemaal in! Lijkt me een leuk plan!"


Nee, natuurlijk was ik niet ‘helemaal in’. Start before you are ready. Ik deed het met angstzweet in mijn bilnaad. Even was ik er letterlijk van overtuigd dat ik dood zou gaan. Mijn rationele brein was volledig uitgeschakeld. Toen de emotie wat gezakt was, heb ik een plan gemaakt. En dat plan ga ik met je delen!


In 4 stappen toewerken naar jouw eerste ijsbad

1. Plan in om in het ijsbad te gaan

De eerste keer kan de stok achter de deur enorm helpen om het te gaan doen. Je kan wel met jezelf afspreken om het te doen, maar grote kans dat die stemmen in je hoofd jou er onderuit kletsen. Zorg dat je hierop voorbereid bent. Ga bijvoorbeeld met een vriend of vriendin in de winter in open water zitten, of doe dit onder mijn begeleiding.


2. Let op je ademhaling

Als je in een oncomfortabele situatie komt (een ijsbad in dit geval), dan kom je in een overlevingsmodus. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten, te vluchten of te bevriezen. Je hartslag gaat omhoog, je bloed stroomt sneller en je haalt sneller adem. Hierdoor ga je door je borst ademen. Het is aan jou de taak om comfortabel te worden met het oncomfortabele. In deze situaties het hoofd koel te houden. Hoe doe je dat?


Simpelweg denken: het is fijn - dat werkt niet! Je lichaam voelt namelijk iets totaal anders! Het enige wat je hoeft te doen, is te focussen op je ademhaling. Zorg dat je ademhaling regelmatig is en door je buik. Je kan bepaalde ademhalingsoefeningen doen voorafgaand aan het ijsbad om juist je adrenaline op te wekken en je pijngrenzen te verhogen.


Een manier om dit te doen is door middel van de Wim Hof ademhalingstechnieken. Hoe werken deze? Ik ga het stap voor stap uitleggen.

  1. Ga op je rug liggen. Zoek een positie waarin je je kunt ontspannen.

  2. Adem diep in en uit door je mond. Hierbij mag je best wat geluid maken. Doe het krachtig. Begin de ademhaling in je buik en adem door naar je borstkas en adem dan in omgekeerde richting weer uit.

  3. Adem dan 40 keer snel in en uit. Na de veertigste inademing, adem je volledig uit. Blaas alle lucht uit je longen en houd dan zo lang mogelijk je adem vast. Het kan zo zijn dat je handen gaan tintelen of jij je licht in je hoofd voelt. Dit hoort er allemaal bij.

  4. Als je voelt dat je weer zuurstof nodig hebt, adem dan langzaam in. Adem een keer diep uit en doe dan een diepe inademing. Houd dit tien seconden vast terwijl je alle spieren in je lijf aanspant.

  5. Doe drie rondes van deze ademhaling. Elke ronde zal het je lukken om je adem steeds iets langer vast te houden. Na de drie rondes kom je rustig overeind en beweeg je een beetje. Je kan squats doen of een paar rek en strek oefeningen.


3. Start met koud(er) douchen

Wat is het heerlijk he, om 's ochtends onder een warme douche te staan? Weet je wat nog fijner is? Koud douchen. Op de korte termijn is het oncomfortabel maar op de lange termijn geeft het energie, is het goed voor je mentale kracht en heeft het talloze fysieke voordelen. Daarnaast is het een ideale voorbereiding op jouw eerste ijsbad. Hoe doe je dat dan, het koude douchen?


- Je kan cold turkey gaan en direct de kraan op de koudste stand zetten en er minimaal 2 minuten onder staan.

- Je warm beginnen en koud afdouchen. Dan draai je de warme kraan uit of de temperatuur terug en eindig je met een koude douche.

- Je kan het in kleine stapjes doen door elke dag / week een paar graden kouder te douchen. Als je elke week 5 graden kouder doucht, dan werk je met kleine stappen toe naar je einddoel. Het duurt langer tot je er bent maar het voelt minder heftig.


4. Kom in actie

Dan is het moment daar: Je eerste ijsbad! Ik raad je aan om er in 1x in te stappen. Voel niet eerst of het water koud is. Ik kan je verzekeren: dat is het zeker! Ga zitten in een comfortabele houding en ontspan je spieren zo veel mogelijk. Sluit je ogen, zeker de eerste keren. Houd je hoofd rechtop. Adem rustig in en uit en focus op een buikademhaling. Om een extra verdiepingsslag te krijgen, kan je een bepaalde zin in je hoofd herhalen zoals in mijn geval: 'Ik heb de rust om te voelen wat ik wil' of 'Ik ben een doorzetter' of 'Ik ben krachtig en kan alles bereiken'


Laat iemand anders de tijd bijhouden en spreek af of ze tussentijds de tijd doorgeven.


Vind je het spannend om te doen? Ik kan het me helemaal voorstellen! Dat vond ik ook. Aan de andere kant zijn er heel weinig dingen die niet spannend zijn maar wel groei opleveren.


Ik heb komende maand nog een paar plekjes om in een veilige omgeving te grenzen samen op te zoeken door middel van stilte, kou en hitte.



Benieuwd naar ervaringen van anderen?


"Ik heb bij Isabelle een training gevolgd. Dit bevatte ademhalingsoefeningen, een ijs bad en krachttraining. Ze heeft me dingen geleerd en me een andere kijk op sporten gegeven, ik wist niet dat temperatuur zo een invloed kon maken op je dag!"

- Colin Caresani | BMW M2 driver



"Een fantastische workshop ondergaan. Heeft mij in het dagelijks leven geboost met mijn persoonlijke vooruitgang en vertrouwen in oncomfortabele situaties te verbeteren. Super tijd gehad en tot op de dag van vandaag enorme baat bij." - Loek Hartog | Racing driver


"Het ijsbad was de eerste keer voor mij. Ik heb mezelf nog niet gecreëerd als iemand die fan is van kou. Een groot deel van die 2 minuten zat ik volledig in m’n hoofd. Gelukkig besefte ik me dit en kon ik die stem weer aan de kant zetten. Heel veel mensen leven zo’n beetje de hele dag in hun hoofd zonder dat ze die stem aan de kant zetten. Erg? Niet als je wilt blijven doen wat je altijd hebt gedaan. Wel als je weet dat er meer uit dit leven te halen is. Kom uit je hoofd door het te doen!"

- John Slabbekoorn



Korte mindset meting doen?

Doe de gratis test om binnen twee minuten precies te weten hoe je mindset ervoor staat.



2,152 views0 comments

Comments


bottom of page