top of page
Search
Writer's pictureIsabelle Feteris

De waarde van een goede coach met Lobke Faasen

Lobke Faasen is diëtist en spreekt over voeding, gezondheid, plantaardig (vegan) eten, duurzaamheid en bewust leven. Ze coacht mensen op het gebied van hun leefstijl en gezondheid, ik doe dat richting zakelijk succes. Dit klinkt als twee verschillende dingen, maar het zijn dezelfde radartjes waar je aan moet draaien. En als je aan één radar gaat draaien, merk je vaak dat andere deelgebieden van je leven ook ineens lekkerder verlopen. Lobke werd door mij begeleid om zakelijk en privé te groeien. Waarom is het zo waardevol om een-op-een met een coach aan de slag te gaan? Lees gauw verder, want in dit gesprek interviewt Lobke mij over de waarde van een coach.


Om te beginnen: heeft een coach een coach nodig?

Absoluut. Ronaldo heeft ook een coach nodig als hij beter wil presteren. Als je wil presteren op de toppen van je kunnen, heb je iemand nodig die eigenlijk een stapje verder is dan jij. Als coach vind ik dat je ook moet groeien, want ik kan mensen alleen maar helpen tot het punt waar ik gekomen ben. Door zelf te groeien, kan ik mensen net dat stapje verder helpen.


Jij komt ook ergens vandaan. Wat zijn jouw ervaringen met coaches? En wat heeft gemaakt dat je jezelf steeds wil blijven verbeteren?

Met de eerste hulp die ik kreeg, was ik helemaal niet zo blij. Ik had toen een eetstoornis, ik ging in behandeling en de therapeuten hadden naar mijn mening zelf weinig meegemaakt en coachten uit een boekje. Er waren geen ervaringsdeskundigen om mee te praten en de therapeuten gingen te veel mee in het verhaal van de cliënten. Misschien vanuit aardig gevonden willen worden of lief willen zijn, maar dan ben je juist helemaal niet lief en help je niet als coach.


Jaren later had ik juist een hele goed ervaring met coaching en heb ik een halfjaar samengewerkt met een mindset coach. Ik vond dat zo gaaf dat ik ook een jaar voor haar heb gewerkt. Ik wilde hier mensen ook mee gaan helpen en heb zo uiteindelijk mijn eigen bedrijf opgezet.


Ook tijdens het powerliften heb ik slechte en goede (fysieke) coaching gehad. Ik heb veel geleerd wat ik wel en niet moet doen, maar ik zie vaak - zeker in de sport - dat coaches niet zorgen voor de grenzen van hun klanten. Meer is namelijk niet altijd beter, of in het geval van voeding: minder is zeker niet altijd beter. Mijn voedingscoach liet mij te weinig eten, ik viel niet af en snapte niet waarom. Ook trainde ik veel te zwaar en ging richting overbelasting. Ik verloor het vertrouwen in mijn coach en besloot het zelf te gaan doen. Als je een goede coach hebt kun je juist loslaten dat je het zelf moet doen. Ik denk dat ik meer uit het laatste halfjaar als powerlifter had kunnen halen als ik met een goede coach had gewerkt of bij mijn oude plan was gebleven.


Veel coaches gaan direct in op het probleem dat de klant wil oplossen. Het maakt iemand een goede coach door juist niet altijd direct te gaan helpen, maar eerst eens vragen te stellen. Waarom wil iemand dat? Dit is wat ervoor nodig is, ben je bereid om dat te doen?


Wat vind jij een goede coach?

Je moet eerst voor jezelf bepalen wat je nodig hebt. Wat voor soort coach zoek je? Coaches die iedereen helpen, helpen daarmee eigenlijk niemand. Zoek naar een specialist in plaats van een generalist. Bepaal vervolgens wat jij een fijne manier van werken vindt: wil je bijvoorbeeld juist offline of online werken? Er is geen goed of fout, het is een andere werkwijze.

Een goede coach is iemand die niet alleen maar gezellige gesprekken gaat voeren, maar ook door de vragen heen durft te prikken, het grotere plaatje ziet, de dingen voor jou ziet die jij misschien zelf nog niet ziet - zowel van je eigen potentie als belemmeringen. Het voelt elke keer oncomfortabel en je gaat misschien met een beetje buikpijn het gesprek in, maar als je achteraf weer veel helderheid hebt gekregen en weet wat je moet gaan doen, dan weet je dat je goed zit.


Heb je zelf een voorbeeld van een ervaring waarbij iemand een hele goede of hele slechte coach was?

We hebben allebei een sterke bullshit radar, dus meestal als ik al voel dat iemand een slechte coach is, ga ik geen intakegesprek aan. Een goede coach vind ik iemand die heeft bereikt wat jij wil bereiken of anderen heeft geholpen om dat te bereiken. Ze zeggen wel eens: je hoeft geen goede voetballer te zijn om voetballers te kunnen coachen. Je moet alleen wel snappen wat het is om in het spel te staan, de bal aangespeeld te krijgen, om te gaan met de druk van penalty’s, etc. Anders is het heel moeilijk om dat ook aan iemand anders te leren. Iemand hoeft niet rock bottom te hebben gezeten, maar moet wel ervaring hebben om goed te kunnen coachen. Ik denk ook dat dat het probleem is van bepaalde coaches die heel succesvol zijn en waarbij alles voor de wind is gegaan. Ze vertellen dat als zij het kunnen dan kun jij het ook en delen hun succesformule. Maar zo werkt het ook niet. Het zijn allebei de kanten van de medaille die niet werken: als je het niet hebt gedaan werkt het niet, maar als je het wel hebt gedaan, het is je alleen maar voor de wind gegaan en je leert mensen je succesformule, werkt het ook niet. Tegenslagen meemaken is nodig, op die manier leer je.


Er ligt best wel een stigma op coaching/coaches tegenwoordig, hoe denk jij hierover?

Coach is geen beschermd beroep. Iedereen mag zichzelf coach noemen, maar wat sommige mensen doen heeft helemaal niets met coaching te maken. Een coach stelt jou de vragen zodat je zelf tot inzicht komt. Hierin mag hij het jou een beetje oncomfortabel maken zodat jij gaat groeien in de goede richting.

Wat velen doen kan zelfs averechts werken: leuke gesprekken hebben, adviezen geven of eigen verhalen vertellen en hun succesformule geven. Dit kan klanten het gevoel geven dat het aan hen ligt: ik heb alle informatie, maar toch doe ik er niets mee. Ik ben niet goed genoeg. Elke keer als je je doelen niet haalt is dat een mes in je eigen zelfvertrouwen. Als coach moet je samen realistische, haalbare doelen stellen. Je kunt beter minder beloven en meer geven. Je hoeft ook niet altijd een doel te stellen om het als resultaat te behalen.


Hoe doorbreekt iemand dat dan, hoe kan iemand naar de kern gaan in plaats van heel doelgericht zijn?

Ga hulp zoeken. Het gaat zoveel makkelijker, sneller en het is leuker als je het samen doet. Laat iemand anders bij jou de patronen doorbreken, heel vaak zie je zelf niet tegen welke muren je loopt. Daarom heb ik zelf ook op veel vlakken in mijn leven geïnvesteerd in coaching. Het is zo fijn om er al eerder aan te werken, voordat het mis is, want dan ga je het doen vanuit angst in plaats vanuit vertrouwen.


Meer komen vanuit vertrouwen in plaats van angst?

We gaan pas aan de slag als de pijn groot genoeg is, dan zijn we gemotiveerder dan vanuit vertrouwen. Als mens willen we overleven, maar als je wil presteren op de toppen van je kunnen, is het veel werkbaarder om vanuit vertrouwen te komen. Dat is het verschil tussen de winnaars- en topsportmentaliteit. Bij de winnaarsmentaliteit heb je de wil om te winnen, alles daarvoor te geven. Daardoor ga je óf over je eigen grenzen óf je komt helemaal niet in beweging omdat je overweldigd raakt. Bij een topsportmentaliteit kom je vanuit vertrouwen, je geniet van het proces en meestal overtref je je eigen verwachtingen ook nog. Je stelt doelen, maar laat deze vervolgens los. Je maakt een plan en dat ga je uitvoeren in plaats van steeds kijken of er al resultaat is. Je hoeft niet meteen te winnen. Blijf opdagen. Sta op. Vanzelf ga je een keer winnen.


We zijn zo gericht op het resultaat, wat is dat toch in mensen?

We zoeken het extern, zijn daardoor gemotiveerd. Zo zijn we ook opgevoed. Sommige mensen worden lui van het resultaat, ze komen weg met voldoendes. Dat zijn juist de mensen die ik leuk vind om te coachen: ze zijn niet lui, maar stellen wel uit en halen niet alles uit zichzelf. We zijn zo gestuurd op het resultaat dat we of te hard werken of achteroverleunen, uitstellen en pas gas geven als de deadline komt. We mogen meer de transitie maken naar van binnenuit komen. Je bent goed genoeg, dat hangt niet af van je prestatie.


Ben je benieuwd hoe je die transitie maakt? Hoe je je intuïtie volgt en op jezelf kunt vertrouwen? En waarom zou je zelfs als single in relatietherapie gaan? Luister dan het hele interview hieronder.



29 views0 comments

Comments


bottom of page