top of page
Search

Ik zoek een coach - Zo vind je een coach die bij je past

Trainen voor de wedstrijd van het leven. Dat is een van de dingen waar ik ondernemers bij help. Het ondernemerschap en het leven zit vol uitdagingen en soms hebben we wat extra ondersteuning nodig om ze te overwinnen. Of het nu gaat om het najagen van zakelijk succes, het verbeteren van je gezondheid en welzijn, het ontwikkelen van sterke relaties of het ontdekken van onze ware passies, een coach kan een waardevolle partner zijn op het pad naar persoonlijke groei. Een coach kan je begeleiden, uitdagen, motiveren en ons helpen onze doelen te bereiken op een manier die bijdraagt aan ons welzijn en geluk.


Daarom besloot ik om een uitgebreid artikel te schrijven over coaching.

Na het lezen van dit artikel weet je:

- Wat is coaching is en wat een coach doet

- Wat voordelen zijn van coaching

- Wat het verschil is tussen coaching en therapie

- Wat coaching gemiddeld kost

- Hoe lang een coachingstraject duurt

- Welke soorten coaching er zijn

- Of een coachingstraject geschikt is voor je

- Wat kenmerken zijn van een goede coach

- En hoe je de juiste coach vindt.

Wat is coaching en wat doet een coach?

Coaching helpt je om vanaf het punt waar je nu staat, je A-punt, te komen naar waar je naartoe wil, je B-punt. Kortom: het helpt je om een andere toekomst te creëren.


Een coach is iemand die naast je staat in het hele proces en je de juiste vragen stelt om zelf tot inzicht te komen.


Coaches dienen als de stok achter de deur, moedigen je aan in het proces, wijzen je op blinde vlekken, helpen je obstakels te overwinnen, en laten je nieuwe mogelijkheden zien.


Een coach biedt een veilige en vertrouwelijke omgeving waarin de jij je gedachten, gevoelens en doelen kan verkennen. Een coach luistert actief, stelt diepgaande vragen en moedigt zelfreflectie aan. Zo kan een coach je de dingen laten zien die je zelf nog niet ziet namelijk je blinde vlekken. Ook helpt een coach je om doelen te stellen die specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn. Niet elke coach doet dat, sommige coaches werken verkennend.


Tijdens een coachingproces biedt een coach ook inzichten, perspectieven en strategieën aan. Ze geven informatie over de werking van je brein. Ze dagen beperkende overtuigingen uit en helpen je om nieuwe denkpatronen en gedragingen te ontwikkelen die je ondersteunen bij het bereiken van je doelen.


Waarom? Het doel van een coach is niet om jou te vertellen wat je moet doen, maar om je te begeleiden bij het ontdekken van je eigen antwoorden en oplossingen. Een coach is dus in de basis neutraal. Een coach gelooft in de potentie en capaciteiten van jou als persoon en fungeert als een katalysator voor groei en verandering. Om die reden is een eerste gesprek zo belangrijk, om te bepalen of er een match is. Of jij denkt dat je door de coach geholpen kan worden, en of de coach jouw potentie ziet. Net zoals bij de Olympische spelen er selectierondes en kampioenschappen aan vooraf gaan.


Kortom, coaching is een samenwerking tussen een coach en een cliënt, gericht op het helpen van individuen om hun doelen te bereiken, obstakels te overwinnen en hun volledige potentieel te benutten. Door middel van ondersteuning, reflectie en accountability speelt een coach een waardevolle rol bij het begeleiden van individuen naar succes en persoonlijke groei.


Wat zijn de voordelen van coaching?

Ik ben groot fan van coaching. Ik heb er veel tijd, geld en energie ingestopt. Inmiddels heb ik al meer dan €100.000 in coaching geïnvesteerd. Daar nam ik ook een uitgebreide podcast over op. Luister 'm hier.


Coaching heeft veel voordelen die je kunnen helpen bij zowel je persoonlijke als je zakelijke ontwikkeling. Enkele belangrijke voordelen zijn:

  1. Heldere doelstellingen: Coaching helpt bij het stellen van duidelijke en haalbare doelen. Door een gestructureerd proces van zelfreflectie en begeleiding, helpt een coach bij het identificeren van wat mensen willen bereiken en waarom het belangrijk voor hen is. Dit verhoogt de focus en motivatie om actie te ondernemen.

  2. Verbeterde prestaties: Een coach dient als een ondersteunende en uitdagende partner die helpt bij het ontwikkelen van effectieve strategieën en het overwinnen van obstakels. Dus niet iemand die boven je staat en je omhoog trekt, maar iemand die naast je staat om je vooruit te helpen. Op die manier kan je het later zelf doen. Door middel van feedback, accountability en het aanreiken van nieuwe perspectieven, kan coaching je prestaties verbeteren en de groei versnellen.

  3. Zelfbewustzijn en zelfvertrouwen: Coaching moedigt mensen aan om dieper in zichzelf te kijken en een beter begrip te krijgen van hun sterke punten, waarden en belemmerende overtuigingen. Niet om een 10.0 versie van jezelf te worden maar om jezelf beter te leren kennen. Dit vergroot het zelfbewustzijn en helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen.

  4. Verbeterde communicatie en relaties: Coaching richt zich ook op het verbeteren van interpersoonlijke vaardigheden en het opbouwen van betekenisvolle relaties. Een coach kan helpen bij het ontwikkelen van effectieve communicatiestrategieën, het verbeteren van luistervaardigheden en het versterken van relaties op zowel persoonlijk als professioneel vlak.

  5. Werk-privébalans: Coaching kan ook bijdragen aan het vinden van een gezonde balans tussen werk en privéleven. In de 21e eeuw is iedereen druk, terwijl rust nemen essentieel is voor duurzaam succes. Coaching helpt daarom om prioriteiten te stellen, grenzen te stellen en een evenwichtiger leven te leiden.

Kortom, coaching biedt tal van voordelen, waaronder het stellen van heldere doelen, verbeterde prestaties, zelfbewustzijn, verbeterde communicatie en relaties, en het vinden van een gezonde werk-privébalans. Door de begeleiding van een coach kunnen mensen hun volledige potentieel benutten en een bevredigend en succesvol leven leiden.Wat is het verschil tussen coaching en therapie?

Hoewel coaching en therapie beide vormen van begeleiding zijn, verschillen ze in hun focus, benadering en doelstellingen. Het is belangrijk om onderscheid te maken om te bepalen wat je nodig hebt. Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen coaching en therapie:


Focus: Coaching richt zich voornamelijk op het heden en de toekomst, terwijl therapie vaak gericht is op het verleden en het omgaan met psychologische en emotionele problemen. Coaching is gericht op het identificeren van doelen, het ontwikkelen van vaardigheden en het bereiken van persoonlijke groei, terwijl therapie zich richt op het behandelen van psychische stoornissen, trauma's en emotionele problemen.


Gezondheidstoestand: Therapie is geschikt voor mensen met psychologische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen of verslavingen, die professionele diagnose en behandeling vereisen. Coaching daarentegen richt zich op mensen zonder ernstige psychische stoornissen, maar die streven naar persoonlijke groei, betere prestaties of het realiseren van doelen.


Expertise: Therapeuten hebben doorgaans een formele opleiding en certificering in de psychologie of psychiatrie en zijn getraind om psychologische aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen. Coaches hebben vaak een achtergrond in coaching, counseling, management of andere vakgebieden en richten zich op het begeleiden en motiveren van individuen om hun doelen te bereiken.


Tijdsduur: Therapie kan langdurig zijn en kan maanden of zelfs jaren duren, afhankelijk van de aard en complexiteit van de problemen. Coaching daarentegen is vaak korter van duur en richt zich op specifieke doelen die binnen enkele maanden kunnen worden bereikt.


Het is belangrijk op te merken dat deze verschillen niet absoluut zijn en er overlapping kan zijn tussen coaching en therapie, afhankelijk van de benadering en training van de professional. In sommige gevallen kunnen coaching en therapie ook complementair zijn, waarbij een cliënt coaching ontvangt voor persoonlijke groei en tegelijkertijd therapie voor het omgaan met onderliggende psychische aandoeningen. Dan geldt dat 1 + 1 = 3. Het is essentieel om de specifieke behoeften en doelen van jezelf te evalueren bij het kiezen tussen coaching en therapie.


Hoeveel kost coaching gemiddeld?

De kosten van coaching kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ervaring en expertise van de coach, de duur en intensiteit van het coachingstraject, en de geografische locatie. Over het algemeen liggen de gemiddelde kosten voor coaching tussen de €75 en €500 per sessie van ongeveer 60 minuten.


Hoe lang duurt een coachingstraject?

De duur van een coachingstraject kan variëren afhankelijk van de doelen en behoeften van de cliënt. Het kan variëren van enkele weken tot enkele maanden of zelfs langer.


Sommige coachingstrajecten zijn gericht op specifieke kortetermijndoelen en kunnen in enkele sessies worden afgerond, terwijl andere trajecten langer duren om diepgaandere veranderingen en groei te bevorderen.


De frequentie en duur van de coachingssessies worden meestal in overleg met de coach bepaald, rekening houdend met de beschikbaarheid en voorkeuren van zowel de coach als de coachee.Welke soorten coaching zijn er? Coaching is een veelzijdig vakgebied met diverse specialisaties die gericht zijn op verschillende aspecten van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Hieronder vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende soorten coaching:


Life Coaching: Life coaching richt zich op het begeleiden van mensen bij het ontdekken en bereiken van hun levensdoelen. Het is vrij algemeen en daarmee geschikt om mee te beginnen als je nog geen ervaring hebt op het gebied van coaching. Het omvat het verkennen van persoonlijke waarden, het vergroten van zelfbewustzijn, het verbeteren van relaties, het creëren van een gezonde levensstijl en het ontwikkelen van persoonlijke groei.


Executive Coaching: Executive coaching is gericht op het ondersteunen van leidinggevenden en managers in hun professionele ontwikkeling. Het richt zich op leiderschap, strategische besluitvorming, communicatievaardigheden, teammanagement en het behalen van organisatorische doelen.


Career Coaching: Career coaching helpt individuen bij het verkennen en ontwikkelen van hun carrière. Het omvat loopbaanplanning, het identificeren van sterke punten en vaardigheden, het navigeren door veranderingen in loopbaantrajecten, het verbeteren van sollicitatievaardigheden en het bereiken van carrièredoelen.


Business Coaching: Business coaching is gericht op ondernemers en kleine ondernemers. Het helpt bij het opzetten en laten groeien van bedrijven, het ontwikkelen van zakelijke strategieën, het verbeteren van managementvaardigheden, het overwinnen van uitdagingen en het behalen van succes in de zakelijke wereld.


Performance Coaching: Performance coaching richt zich op het verbeteren van prestaties in specifieke domeinen, zoals sport, kunst of muziek. Het helpt individuen bij het ontwikkelen van vaardigheden, het beheren van prestatiedruk, het stellen van doelen, het overwinnen van obstakels en het behalen van topprestaties.


Health & Wellness Coaching: Health & Wellness coaching concentreert zich op het bevorderen van een gezonde levensstijl en welzijn. Het omvat het stellen van gezondheids- en fitnessdoelen, het aanmoedigen van een gebalanceerd dieet, het bevorderen van lichaamsbeweging, het beheren van stress en het creëren van een positieve mindset.


Het is belangrijk op te merken dat er ook andere specialisaties en niches binnen coaching bestaan, zoals relatie coaching, financiële coaching, creatieve coaching en meer. Elke vorm van coaching heeft zijn eigen expertise en benadering, maar ze delen allemaal het gemeenschappelijke doel van het ondersteunen en begeleiden van individuen bij het bereiken van persoonlijke groei, succes en welzijn.


Is coaching geschikt voor mij?

Het antwoord op de vraag of coaching geschikt is voor jou hangt af van je individuele behoeften, doelen en bereidheid om te groeien en veranderingen aan te brengen.


Coaching is geschikt voor mensen die gemotiveerd zijn om hun leven te verbeteren, doelen te stellen en actie te ondernemen om die doelen te bereiken.


Als je het gevoel hebt dat je vastzit, behoefte hebt aan begeleiding bij het nemen van beslissingen, het ontwikkelen van vaardigheden, het overwinnen van obstakels of het bereiken van persoonlijke groei, kan coaching zeer waardevol voor je zijn.Coaching biedt een ondersteunende en gestructureerde omgeving waarin je kunt verkennen, reflecteren en groeien met de begeleiding van een professionele coach. Het helpt je bij het vergroten van zelfbewustzijn, het ontwikkelen van nieuwe perspectieven, het stellen van doelen en het nemen van actie om die doelen te bereiken.


Als je openstaat voor nieuwe inzichten, bereid bent om te leren en bereid bent om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen groei, dan kan coaching een waardevol instrument zijn om je leven naar een hoger niveau te tillen. Het is belangrijk om te onthouden dat coaching geen vervanging is voor therapie bij ernstige psychische aandoeningen, maar eerder gericht is op persoonlijke ontwikkeling, het versterken van vaardigheden en het bereiken van doelen. Het is aan te raden om een coach te vinden die past bij jouw specifieke behoeften en doelen om het maximale uit een traject te halen.


Wat zijn de kenmerken van een goede coach? Een goede coach kan worden gekenmerkt door verschillende eigenschappen die van cruciaal belang zijn voor het leveren van effectieve coaching en het behalen van positieve resultaten. Hier zijn de drie belangrijkste kenmerken van een goede coach: integriteit, track record en resultaatgerichtheid.


Integriteit: Integriteit is een essentiële eigenschap van een goede coach. Wanneer is iemand integer? Als je eerlijk, oprecht en onomkoopbaar bent. Dat iemand zegt wat hij of zij doet en doet wat hij of zij zegt, zonder verborgen agenda of het veinzen van emoties. Een coach met integriteit handhaven vertrouwelijkheid, respecteren de autonomie van de coachee, degene die gecoacht wordt, en zetten de belangen van de coachee voorop. Ze werken vanuit een basis van eerlijkheid, transparantie en betrouwbaarheid, wat zorgt voor een veilige en vertrouwelijke omgeving waarin de coachee zich vrij voelt om open te communiceren.


Track record: Een goede coach heeft een bewezen track record van succes en tevredenheid bij eerdere coachees. Ze hebben ervaring en expertise in hun vakgebied en kunnen aantonen dat ze effectieve resultaten hebben behaald. Een sterke track record geeft vertrouwen aan potentiële coachees en geeft aan dat de coach in staat is om anderen te begeleiden en te ondersteunen bij het behalen van hun doelen.


Resultaatgerichtheid: Een goede coach is resultaatgericht en gefocust op het helpen van de coachee bij het behalen van meetbare en zinvolle resultaten. Ze stellen samen met de coachee haalbare doelen en werken samen aan het ontwikkelen van een strategie om die doelen te bereiken. Ze bieden ondersteuning, stimuleren de coachee om actie te ondernemen en bieden feedback om de voortgang te meten en aan te passen indien nodig.


Hoe kies je een juiste coach? 9 stappen naar een succesvolle samenwerking

Het vinden van de juiste coach is echter geen eenvoudige taak. Met zoveel verschillende coaches, specialisaties en benaderingen kan het overweldigend zijn om te bepalen welke coach het beste bij onze behoeften en doelen past. In deze uitgebreide gids deel ik belangrijke stappen, overwegingen en praktische tips om je te helpen bij het vinden van de juiste coach die perfect aansluit bij jouw behoeften.


Of je nu op zoek bent naar een carrièrecoach die je kan begeleiden bij het maken van belangrijke professionele beslissingen, een life coach die je helpt bij het vinden van balans en vervulling in je dagelijks leven, of een gezondheidscoach die je ondersteunt bij het bereiken van een gezonde levensstijl, het proces van het vinden van de juiste coach is van cruciaal belang voor het behalen van succes op het gebied dat jij belangrijk vindt.


Stap 1: Bepaal je doelen en behoeften

Voordat je op zoek gaat naar een coach, is het belangrijk om je doelen en behoeften helder te definiëren. Neem de tijd om na te denken over wat je precies wilt bereiken met coaching. Wil je bijvoorbeeld werken aan het verbeteren van je leiderschapsvaardigheden, het versterken van je zelfvertrouwen, het vinden van meer balans in je leven of het ontwikkelen van gezonde gewoonten? Door je doelen duidelijk te stellen, kun je gerichter zoeken naar een coach die gespecialiseerd is in het betreffende domein.


Stap 2: Onderzoek verschillende coachingsmethoden en -benaderingen

Er zijn talloze coachingsmethoden en -benaderingen beschikbaar, elk met hun eigen focus en filosofie. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de verschillende methoden om te bepalen welke het beste bij jou past. Enkele veelvoorkomende benaderingen zijn life coaching, executive coaching, gezondheidscoaching, relatiecoaching en spirituele coaching. Lees over elke benadering, begrijp de principes erachter en overweeg welke het beste aansluit bij jouw persoonlijkheid, waarden en behoeften.


Stap 3: Vraag om aanbevelingen en referenties

Een effectieve manier om een coach te vinden, is door aanbevelingen te vragen aan mensen in je netwerk. Bijna alle coaches met wie ik heb gewerkt, zijn vanuit mijn netwerk gekomen. Praat met vrienden, familieleden, collega's of zelfs andere professionals in je vakgebied en vraag of ze ervaring hebben met coaching en of ze iemand kunnen aanbevelen. Persoonlijke aanbevelingen zijn waardevol omdat ze gebaseerd zijn op directe ervaringen. Als je geen aanbevelingen kunt krijgen, zoek dan online naar gecertificeerde coaches en bekijk hun referenties en klantbeoordelingen.


Stap 4: Selecteer potentiële coaches en doe grondig onderzoek

Zodra je enkele potentiële coaches hebt geïdentificeerd, is het tijd om dieper in hun achtergrond en ervaring te duiken. Bezoek de websites van de coaches en bekijk hun professionele profielen. Let op hun opleiding, certificeringen en ervaringsniveau. Bekijk ook of ze gespecialiseerd zijn in jouw specifieke interessegebied.


Stap 5: Maak kennis met potentiële coaches en stel vragen

Nadat je een selectie van potentiële coaches hebt gemaakt, is het belangrijk om persoonlijk of via een online gesprek kennis te maken met hen. Dit geeft je de kans om vragen te stellen, hun coachingstijl en persoonlijkheid te ervaren en te beoordelen of er een goede klik is tussen jullie. Stel vragen over hun werkwijze, ervaring met situaties vergelijkbaar met de jouwe, en hun verwachtingen van jou als coachee. Vergeet ook niet te vragen naar hun beschikbaarheid en eventuele kosten die aan de coaching verbonden zijn.


Stap 6: Beoordeel de chemie en professionaliteit

Het is essentieel dat er een goede klik en vertrouwensband is tussen jou en je coach. Tijdens het kennismakingsgesprek let je op hoe comfortabel je je voelt bij de coach, of ze goed naar je luisteren en of ze empathisch en ondersteunend zijn. Een goede coach zal een veilige en oordeelvrije omgeving creëren waarin je vrij kunt spreken en groeien. Daarnaast is het belangrijk om de professionaliteit van de coach te beoordelen, zoals hun punctualiteit, betrouwbaarheid en vermogen om vertrouwelijkheid te waarborgen.


Stap 7: Vraag naar coachingsmethoden en -tools

Tijdens het kennismakingsgesprek kun je vragen naar de specifieke methoden, technieken en tools die de coach gebruikt in hun coachingpraktijk. Informeer naar hun aanpak en hoe ze je zullen ondersteunen bij het behalen van je doelen. Sommige coaches kunnen bijvoorbeeld assessments of opdrachten gebruiken om inzicht te krijgen in je sterke punten en groeigebieden, terwijl anderen een meer intuïtieve benadering hanteren. Kies een coach wiens methoden en tools resoneren met jou en je leerstijl.


Stap 8: Overweeg de logistiek en kosten

Voordat je een coach inhuurt, is het belangrijk om de logistiek en kosten van de coaching te overwegen. Denk na over de locatie en beschikbaarheid van de coach, evenals de frequentie en duur van de sessies. Zo heb ik met een coach gewerkt die 9 maanden per jaar op Bali woonde, wat betekende dat we bijna altijd via Skype afspraken. Voor mij was dit geen obstakel omdat het een van de betere coaches binnen dit vakgebied is. Bespreek ook de kosten en eventuele betalingsregelingen. Houd er rekening mee dat coaching een investering in jezelf is, en hoewel de kosten een rol spelen, is het belangrijker om de waarde en potentieel positieve impact op je leven in overweging te nemen.


Stap 9: Begin het coachingstraject en evalueer regelmatig

Nadat je de juiste coach hebt gekozen en de logistiek hebt afgehandeld, is het tijd om het coachingstraject te beginnen. Werk samen met je coach om doelen te stellen, actieplannen te ontwikkelen en aan je persoonlijke groei te werken. Tijdens het traject is het belangrijk om regelmatig te evalueren en te reflecteren op je vooruitgang. Communiceer openlijk met je coach en geef feedback over wat wel en niet voor je werkt. Dit helpt om het coachingproces effectief en waardevol te maken.


Tot slot

Het vinden van de juiste coach is een belangrijke stap op je reis naar persoonlijke groei en succes.


Door je doelen en behoeften duidelijk te definiëren, verschillende coachingsmethoden te onderzoeken, aanbevelingen te vragen, grondig onderzoek te doen, kennismakingsgesprekken te voeren en de chemie en professionaliteit te beoordelen, kun je de coach vinden die het beste bij jou past.


Vergeet niet dat coaching een samenwerkingsverband is en dat de relatie met je coach gebaseerd moet zijn op vertrouwen, open communicatie en wederzijds respect.


Met de juiste coach aan je zijde kun je nieuwe inzichten verwerven, obstakels overwinnen en je volledige potentieel bereiken. Meer weten over de waarde van een goede coach en hoe je deze selecteert? Samen met Lobke Faassen nam ik er een uitgebreide podcast over op.


Denk je na het lezen van deze blog dat wij een match kunnen zijn? Klik dan op deze link om vrijblijvend een gesprek aan te vragen.

252 views0 comments

Comments


bottom of page