top of page
Search

Ijzeren Discipline: zo weersta jij elke verleiding

"The temptation to take the easy road is always there. It is as easy as staying in bed in the morning and sleeping in. But discipline is paramount to ultimate success and victory for any leader and any team."

- Jocko Willink


Gedoemd om te mislukken

Volgens de Griekse mythologie maakte de god van het vuur, genaamd Hephaestus, in zijn werkplaats de eerste vrouw: Pandora. Het was eerst een metalen beeld, maar het was zo mooi dat de oppergod Zeus besloot het tot leven te brengen.


Toen gaven alle goden haar op hun beurt een geschenk: schoonheid, kracht, slimheid, handigheid, overredingskracht. Hera, de vrouw van Zeus gaf haar de nieuwsgierigheid die haar geen moment met rust zou laten.


Zeus gaf Pandora als geschenk aan Epimetheus die met haar trouwde. Als huwelijksgeschenk kregen zij een prachtige doos, versierd met goud en edelstenen.


Deze doos zat op slot, maar Zeus had de sleutel erbij gegeven en tegen Pandora gezegd dat als ze gelukkig willen leven, ze de doos nooit moest openen.


Op een bepaald moment won de nieuwsgierigheid en kon Pandora de verleiding niet meer weerstaan. Ze opende de doos en alle tegenslagen en onheil kwamen uit de doos: ziektes, verbittering, pijn en alle mogelijke kwaad.


Ook in de bijbel is er een zelfde soort verhaal waarbij Eva de verleiding niet kon weerstaan om een hapje van de verboden vrucht te nemen. Vervolgens werden ze verbannen uit het paradijs.

In deze verhalen staat verleiding centraal. In dit artikel ga ik je meer uitleggen over het concept van verleiding, hoe je deze kan weerstaan en waarom dat zo belangrijk is.


Wat is verleiding?

Wat is verleiding? Dit is in de basis het verlangen om iets te doen. Verleiding zorgt ervoor dat je ergens toe wordt aangetrokken. Als er een hittegolf is, kan het enorm verleidelijk zijn om een koele duik in het water te nemen. Als je honger of dorst hebt, is het verleidelijk om te eten of drinken om je behoeften te vervullen.

In onze maatschappij heeft verleiding over het algemeen onterecht een slechte naam gekregen. Ook in de Griekse Mythen en in de bijbelverhalen komt dit ook naar voren: de verleiding kan niet worden weerstaan en daar betalen de personen een hoge prijs voor. Toegeven aan verleiding wordt gezien als een zwakte.

Wat belangrijk is om rekening mee te houden is de aan-of afwezigheid van een doel.

Verleiding is pas een obstakel op het moment dat hetgeen wat je wil doen conflict is met de regels van je geloof, de wetten en normen van de maatschappij maar nog belangrijker: aan je eigen langetermijndoelen.


Conflict

Mensen vinden het lastig om hun gedrag in lijn te hebben met hun lange termijn doelen in plaats van te kiezen voor een korte termijn beloning - met andere woorden: we hebben moeite met zelfcontrole of zelfdiscipline.

Als je honger of dorst hebt, is het verleidelijk om te eten of drinken om je behoeften te vervullen. Het is geen probleem om hieraan toe te geven tenzij het in conflict is met bepaalde doelen.

Stel je voor dat je onderweg bent naar huis na een lange werkdag. Je gaat thuis eten en de reis duurt ongeveer een uur. Je merkt op bij jezelf dat je trek hebt, zin hebt in iets lekkers, iets zoets. Het zal verleidelijk zijn om onderweg te stoppen en iets te kopen. Laten we zeggen dat je de gedachte hebt om bij een benzinestation een chocoladereep te kopen om op te eten. Alleen... je bent op dieet om een paar kilo kwijt te raken. Je hebt je voorgenomen om niet meer tussendoor te snacken. Dan ontstaat er een innerlijk conflict.

Bij conflict zal je er ofwel niet in slagen om de verleiding te weerstaan of gaat het je wel lukken. Er zijn dus 2 scenario's.


#Scenario 1: Stel dat je er niet in slaagt om de verleiding te weerstaan.

Je verlangen is bevredigd. Op korte termijn ben je dan verzadigd. Het geeft een goed gevoel. Maar zodra je de laatste hap op hebt, of misschien al eerder besef jij je dat je ontrouw bent geweest aan je eigen doelen. Je voelt je schuldig of erger nog: je schaamt je.


Als jij je schuldig voelt, dan besef jij je dat je iets hebt gedaan wat je niet zou moeten doen. Schaamte gaat nog een stapje verder: je koppelt je gedrag aan je identiteit. Niet alleen je gedrag was niet oké maar je denkt dat ook jij niet oké bent. Gedachten gaan door je heen als: ik ben een sukkel. Ik ben niet goed genoeg. Ik kan dit niet en de volgende keer gaat dit vast weer mislukken.


Dit zorgt voor mentale pijn. Het liefst willen we comfortabel zijn en zullen er alles aan doen om discomfort te vermijden. Dan kunnen we de volgende keer ons gedrag aanpassen maar dat doen we niet zo snel. Eerder zullen we ervoor kiezen om onze gedachtes aan te passen. We gaan het goed praten voor onszelf. "Een keertje kan toch wel..?"#Scenario 2: Stel dat je er wel in slaagt om de verleiding te weerstaan.

Dan heb je op de korte termijn een ongemakkelijk gevoel. Je verlangen is niet bevredigd. Je voelt je misschien gefrustreerd en denkt de hele reis aan eten. Maar op de lange termijn heb je meer kans om je doel te bereiken en voel jij je trots over hoe je met deze situatie bent omgegaan.Welke verleidingen zijn er?

Op zich lijkt dit voorbeeld nog onschuldig maar als we naar het grotere plaatje kijken, dan liegen de cijfers er niet om.

Meer dan de helft van de mensen in Nederland heeft overgewicht. Meer dan de helft heeft minimaal 1 chronische ziekte. Toegeven aan de verleidingen die in conflict zijn met lange termijn doelen zoals gezond oud worden, heeft een prijs.


40% van de sterfgevallen in westerse samenlevingen wordt veroorzaakt door de langetermijngevolgen van het handelen naar verlangens zoals tabak, sex, alcohol, drugs en ongezond eten.

Wilhelm Hofmann en zijn collega’s hebben onderzoek gedaan naar verschillende bronnen van verleiding die we op dagelijkse basis ervaren, de sterkte en in hoeverre deze in conflict zijn met de lange termijn doelen.


In de tabel kun je zien wat er uit het onderzoek is gekomen. Elke bron van verleiding wordt weergegeven door een cirkel. Hoe hoger de cirkel staat, hoe groter het conflict is met je doelen als je toegeeft aan de verleiding. Hoe meer de cirkel naar rechts staat, hoe krachtiger de prikkel is.