top of page
Search

Hoeveel verschil maakt ‘werken aan een topsportmentaliteit’ nou echt?

De uitspraak ‘werken aan je mindset’ geeft sommige mensen energie en sommigen juist een onheilspellend gevoel. Dat laatste gebeurt vaak wanneer mensen weinig beeld bij deze uitspraak hebben. En dat snap ik. Het klinkt namelijk leuk ‘werken aan je mindset’, maar hoe werkt dat nou in de praktijk? En hoe belangrijk is dit nou daadwerkelijk? Welk wezenlijk verschil kan het maken?

In het volgende artikel ga ik daar wat dieper op in. Om je een goed en realistisch beeld te geven, maak ik gebruik van ervaringen en verhalen van een aantal van mijn cliënten.

Ik werk in mijn 1-op-1 coachingstrajecten met verschillende ‘soorten’ mensen, die met verschillende kernvragen bij me komen. Voor de een is de vraag puur sport gerelateerd, voor de ander is het psychisch/mentaal en weer voor de ander een combinatie van beiden. Maar ik kan je verzekeren dat met wat voor persoon of vraag ik ook het werk ben, het staat of valt allemaal -en dan bedoel ik echt íédere casus- met een sterke(re) mindset.

Zo heb ik 6 maanden met Denise (36) gewerkt, die na een ziekte het geloof in haarzelf en haar lichaam was kwijtgeraakt. Ze vond zich te perfectionistisch en zorgde niet goed voor zichzelf. Ik leerde haar kennen als een vrouw die haar leven lang al angst heeft gehad voor veranderingen, voor relaties en voor nieuwe dingen. Ze was voornamelijk druk met de mensen te pleasen die ze wél in haar leven had.

Haar leven was over het algemeen rustig, maar Denise stelde zichelf de vraag ‘is dit het nou?’ steeds vaker. Dus eigenlijk wilde ze van alles, maar door haar overkoepelende angst was Denise discongruent: Er was een duidelijk verschil tussen wat zij dacht en voelde.

In eerste instantie zijn we alle doelen die Denise zou willen halen, gaan bespreken. Vervolgens hebben we de stappen richting dit doel zo minuscuul klein gemaakt- dat iedere % dichterbij het doel, een relatief ‘simpel & haalbare’ stap was. Waar ze normaliter al teruggevallen zou zijn in oude patronen en gewoontes, kostte het Denise nu bijna geen moeite om zich aan het plan te houden. Op gegeven moment bereikte zij haar eerste doel en kon ze aan nieuwe doelen gaan werken, dit gaf haar vertrouwen een enorme boost. Ze begon groter te denken en liet zich niet meer stoppen door dat negatieve stemmetje- de angst. Door het vertrouwen wat zij kreeg in zichzelf, leerde ze dit stemmetje te negeren.

Wanneer Denise tegenwoordig een tegenslag krijgt, is zij veel eerder terug op de been. Problemen worden veel sneller opgelost en ze durft grotere stappen te zetten. Ze gaat (ver) buiten haar comfortzone, wat voor haar in eerste instantie ondenkbaar was. Haar zelfzorg is on point, ze heeft veel vrienden en geeft het leven weer een dikke 8!

“Ik heb geleerd dat als je iets graag wilt en dit als doel stelt en je ook daadwerkelijk een plan maakt om dit doel te bereiken van alles mogelijk is. Een positieve mindset is echt de basis om te kunnen bereiken wat je graag wilt bereiken, beter om te kunnen gaan met tegenslagen, hierdoor kan je je emoties beter onder controle houden of ze uiten wanneer dit nodig is. Kortom een positieve mindset heeft echt mijn leven veranderd en me een veel gelukkiger mens gemaakt.

Zoals je kunt lezen, is het praktisch ‘werken aan je mindset‘ voor Denise de belangrijkste shift in haar leven geweest. Dit is een voorbeeld van iemand die het, na een duidelijke aanleiding, mentaal gezien heel erg nodig had.

Maar het is niet altijd zo voor de hand liggend. Zo heb ik afgelopen jaar ook powerlifter Siri (29) gecoacht, die voor zowel mindset als sport gerelateerde vragen bij mij kwam. Toen ik haar leerde kennen, zat ze constant in een hoog stresslevel. Omdat ze naast het sporten en haar baan als docent op een VMBO ook nog een opleiding aan de hogeschool volgde, verloor ze het overzicht en was ze erg rusteloos.


Omdat ik ook wel het een en ander van powerliften weet zijn we een keer samen gaan trainen en hebben we daarna haar obstakels en doelen uitgewerkt. Siri heeft in een soort dagboek bijgehouden wat haar gedachtes en gevoelens waren. Alleen al dit uitdenken en opschrijven, hielp haar om haar gedachtes meer overzichtelijk te houden.

Tijdens onze calls zijn we in eerste instantie stil gaan staan bij hoe realistisch sommige negatieve gedachten zijn, voornamelijk gericht op haar planning. Wat voel en doe je als je je planning niet haalt? Is dat daadwerkelijk erg? Of kunnen sommige dingen wel wachten?

Vervolgens zijn we ons tijdens de volgende stap gaan richten op overzicht creëren in prioriteiten en ‘minder belangrijke’ zaken en op hoe Siri dit zelf kon gaan toepassen in haar leven.

Uiteindelijke hield Siri zich aan haar realistische planningen, zakte haar stresslevel en kreeg ze het overzicht en de rust terug in haar leven.

“Ik heb veel minder stressmomenten, ik ben rustiger in mijn hoofd, ik slaap beter, ik maak realistische planningen waar ik mij aan kan houden en ik heb dit schooljaar al mijn tentamens mede daardoor ook gehaald. Het meest waardevolle uit onze samenwerking vond ik de videogesprekken, omdat ik mij daardoor vaak rustiger voelde en er iemand was die naar mij luisterde en oprecht wilde meedenken met bepaalde struggles.”

In het geval van Siri, lag de kern van het probleem vooral in haar (gedachten over) planning en overzicht. Toen wij haar mindset hierin hebben getraind (hoe hou ik het overzichtelijk, hoe kijk ik hiertegen aan en wat is nou echt relevant) vond zij in haar hoofd, en daardoor in alle facetten van haar leven, de rust terug.

Tot slot wil ik ter ondersteuning van mijn mening over het belang van ‘werken aan je mindset’ het bijzondere verhaal van Lisette met je delen. Lisette heeft psychologie gestudeerd en houdt van krachttraining. Ze vindt het fijn om goede gesprekken met vrienden te voeren en heeft een jaar als au pair gewerkt in Engeland. Toch bestond haar leven toen ik haar leerde kennen uit maar 1 ding. Namelijk: Controle over haar voeding.


Sociale aangelegenheden waren een nachtmerrie voor Lisette, omdat ze op die manier niet kon bepalen wat en hoeveel ze at. In haar hoofd waren voedingsmiddelen óf goed óf slecht en haar ze stond haar lichaam alleen maar toe om ‘goed’ te eten. En de drang om te blijven afvallen bleef constant aanwezig. Ze had eetbuien en erkende dat ze in een vicieuze cirkel beland was, waar ze zelf niet uit kwam.

In haar hoofd was ze nu op punt A en moest ze naar punt Z. Maar omdat ze die sprong steeds probeerde te maken zonder eerst via B, C, D etc. te gaan, viel ze telkens weer terug en dit werkte uiteraard ontzettend demotiverend. Zwart-wit denken en te hoge verwachtingen van jezelf hebben is iets wat haar enorm beperkte in haar dagelijkse leven.

We zijn van start gegaan met het concretiseren van de doelen aan de hand van 4 pijlers. Per pijler hadden we 1 hoofddoel, waaruit meerdere subdoelen ontstonden, waaruit we weer wekelijkse doelen konden noteren. Lisette vond het “zowel overweldigend als inzicht gevend omdat ik nu precies kon zien wat ik per week ging doen”. Geen mega stappen meer, maar kleine stapjes die resultaat opleverde en waardoor ze uiteindelijk het grote hoofddoel bereikte.

In het eerste deel van het traject zijn we aan de slag gegaan met het werken aan een gezonde mindset omtrent voeding. Lisette wilde graag naar een gebalanceerd eetpatroon en wilde zichzelf ook toestaan minder ‘voedzame’ dingen te eten zonder zich daar schuldig over te voelen. Het was keihard werken, maar door in die kleine stappen toe te werken naar haar einddoel- kon Lisette uiteindelijk zeggen dat de balans terug was in haar voedingspatroon en haar gedachten en mindset hierover.

Het tweede deel van het traject zijn we aan de slag gegaan met haar emoties en het werken aan een sterke mindset. Want, doordat Lisette in eerste instantie alleen maar gericht was op voeding en in haar eigen hoofd zat- was er geen ruimte voor andere dingen. Ze zag haar eigen potentieel niet meer en kon zich niet focussen op andere dingen.

Tijdens de coachgesprekken heb ik door Lisette haar blinde vlekken te laten zien, haar valkuilen inzichtelijk gemaakt.

“Elke keer dacht ik ‘shit ze heeft gelijk’. Dat was soms heel confronterend. Daardoor ging ik wel echt buiten mijn comfortzone, je groeit elke keer.

Dat gevoel dat je groeit en beter wordt overstemt het gevoel van angst en pijn.”

Aan eind van het traject hebben we, door te werken aan een mega krachtige mindset, verschillende kleine en grote doelen behaald. Lisette heeft zoals genoemd nu een gezond en gebalanceerd voedingspatroon. Daarnaast durft ze nu emotie echt toe te laten, te voelen en durft ze bij zichzelf in te tunen. Ze weet waar dingen vandaan komen en hoe ze daarop in kan spelen.

“Naast de grote overwinningen heb ik ook kleinere doelen behaald zoals me-time, echt momenten voor mezelf in te plannen. Tijd daarvoor claimen, grenzen stellen tegenover mensen – nee zeggen of aangeven wanneer het ‘genoeg’ is. Ik heb vriendschappen verbroken omdat ze mij geen energie gaven. Omdat ik strikter ben geworden in mensen en dingen die me energie geven/vreten. Dat leidt dan weer tot zelfacceptatie- ik ben mezelf zoveel meer gaan accepteren en daarin mezelf ook zoveel meer gaan leren kennen.

Je hebt een krachtige mindset niet voor 1 ding nodig, maar voor alles. Als je dat onder de knie hebt kan je zoveel aan. Je weet hoe je met dingen moet omgaan. Ik ben in charge van mijn eigen leven. Ik ben oké met mezelf. Ik voel me trots van binnen. Die krachtige mindset is de basis geweest van al mijn overwinningen die ik heb behaald. Die gun ik iedereen want je kunt er echt alles mee. Zolang je er maar voor werkt- het komt je niet aanwaaien.”

Ik hoop dat door deze verhalen en dit artikel te lezen je duidelijk is geworden wat een krachtige mindset kan doen en veranderen. Het is de basis om de persoon te kunnen zijn die je wilt zijn. En dat kan letterlijk alles zijn, zo lang je er maar in gelooft en voor wilt werken.

Wil jij ook werken aan die mindset?

Stuur me vrijblijvend een berichtje- dan kijken we samen wat een mooie vervolgstap voor jou zou kunnen zijn!

125 views0 comments
bottom of page