top of page
Search

Hoe voorkom je een burn-out – interview met Albert Sonnevelt

Ben jij benieuwd naar de werkelijke oorzaken en gevolgen van een burn-out en hoe je dit kan voorkomen? Wil je weten wat ervoor nodig is om op een gezonde manier te ontspannen en hoe je dit kunt doen?


Over dit en meer sprak ik onlangs met Albert Sonnevelt. Albert is al meer dan 30 jaar werkzaam als psycholoog. Hij ging psychologie studeren nadat hij op jonge leeftijd zijn ouders verloor en moeite had om daarmee om te gaan. Die studie vond hij veel te theoretisch omdat het lichaam los werd gezien van de geest. Wat hem betreft zijn deze juist onlosmakelijk met elkaar verbonden en zo ontstond zijn


fascinatie voor natuurgeneeswijzen en meer integrale behandelingen zoals reflexologie, aromatherapie, ademhalingstechnieken, en nog veel meer.


In de loop der jaren ontwikkelde hij zich tot stress- en burn-out specialist en inmiddels coacht succesvolle ondernemers en bekende Nederlanders. Albert heeft niet alleen veel kennis van burn-outs, hij heeft het ook zelf ervaren.


Omgaan met teleurstellingen

“Ik vind het ontzettend belangrijk dat mensen leren om te gaan met teleurstellingen. En die juist niet continu te willen voorkomen. Zonder die weerstand of tegenslag kun je niet groeien. Want dan kom je niet uit je comfort zone. En als je geen weerstand tegenkomt mis je het meest essentiële van je leven, namelijk de mogelijkheid om je essentie te ontdekken.


Ik ben bang en doe het toch

“Als je die angst voor teleurstellingen leidend laat zijn, hou je jezelf tegen om verder te komen. Dat zie ik terug bij veel mensen; iets is eng en daarom haken ze af. Vaak juist op het moment vlak voor die belangrijke doorbraak. En dat zorgt voor ontzettend veel frustratie en onrust in je hoofd en in je lijf. Mijn mantra is daarom “Ik ben bang en ik doe het toch”. Want die angst is er nou eenmaal en hoe meer je jezelf toestaat om je daar niet door te laten leiden, hoe makkelijker het wordt.”


Leef je leven ten volle

“Daarbij is het ook de enige manier om je leven ten volle te leven. Dat lukt niet door dingen vanuit je hoofd te doen. Om echt te leven, moet je dingen in het moment doen en ervaren. Leuke dingen en soms ook enge of spannende dingen. Veel mensen roepen dat ze niet weten wat ze willen, maar daar kom je alleen achter door iets te gaan doen. Zo ontdek je bijvoorbeeld wat je niet wil en waar je stress van krijgt en dat brengt je dichterbij wat je wel wil.”


Het goed kunnen hebben met jezelf

“Je ziet dat veel jongeren die niet weten wat ze willen een tussenjaar nemen en de rond wereld gaan reizen. Grote kans dat ze tijdens zo’n reis tegen weerstand aanlopen. Zelf dingen moeten uitzoeken en verantwoordelijkheid nemen in plaats van dat hun ouders het voor ze doen. Dat is goed want juist daar word je volwassen van. Tijdens zo’n reis kun je ontdekken hoe je het goed kan hebben met jezelf. Wat mij betreft iets van onschatbare waarde. En daarmee bedoel ik niet dat iedereen op wereldreis moet gaan, maar het is wel een mooie manier om te groeien.”


Luister de hele podcast om te horen wat Albert nog meer vertelde over de preventie van een burn-out, leren ontspannen en op die manier presteren op de toppen van je kunnen. En oh ja, ik werd on the spot nog even geanalyseerd en uit mijn comfort zone gehaald. Dus dat hoor je ook!


125 views0 comments

Comments


bottom of page