top of page
Search

Het beste uit jezelf halen - Interview met Sander Aarts

Sander Aarts wordt beschouwd als een van de best getrainde militairen van de Nederlandse Special Forces. Hij heeft 16 jaar gediend en verschillende leidinggevende functies gehad. Hij is onder andere opgeleid als marinier, commando, kikvorsman, sniper, antiterreurspecialist, medic, vrijeval parachutist, jungle-instructeur, teamleider en duikleider. En hij is oprichter van de Unbreakable Academy.


Je kent hem misschien van zijn bestsellers Niet te breken en Missie Mindset. Of van het tv-programma “Wie durft wint: VIPS”. Daarin test hij bekende Nederlanders of zij voldoen aan de strenge eisen van de Special Forces.Ik sprak hem onder andere over zijn tijd bij Defensie en hoe je een van de best getrainde militairen van Nederland wordt.


Wilde je altijd al bij Defensie?

“Ik was vroeger wel echt van het buiten spelen, lekker rouwdouwen. Ik heb ook aan rugby gedaan. Ik had een oom die bij de Commando’s zat. Echt een stoere vent en daar keek ik wel tegenop. Een neef van mij zat bij de Corps Mariniers. Die leerde ik beter kennen tegen het eind van de middelbare school. Dat heeft me uiteindelijk geïnspireerd om ook bij Defensie te willen.”


Je begon met de Mariniersopleiding. Hoe was dat voor jou?

“Ik werd bijna afgekeurd bij het toelatingsexamen. Ik was toen nog een vrij onzeker en mager jongetje dus ik stak nogal af tegen de anderen die extraverter, ouder en gespierder waren. Gelukkig kreeg ik het voordeel van de twijfel en daarna zag ik wel dat alleen gespierder en mondiger zijn niet genoeg was. Die types vielen bij bosjes af want naast het fysieke gedeelte, ging het ook heel erg om mindset.”


En jij had wel een sterke mindset?

“Ik heb altijd een drive gehad om het beste uit mezelf te willen halen. Ik was wel onzeker maar wilde ook niet zomaar opgeven. Dus ik heb me bekwaam gemaakt in bepaalde trucjes. Steeds als we een onderdeel hadden afgerond, waren we ontzettend trots en blij dat het gelukt was. Dus op de zware momenten hield ik me voor dat hier ook weer een eind aan zou komen. Dacht ik aan dat goede gevoel wat erna kwam en zo kon ik volhouden en doorgaan.”


Na de Mariniersopleiding, ging je de Commando-opleiding doen. Is dat voor iedereen weggelegd?

“Het zijn beide echt zware opleidingen. Bij de Mariniersopleiding haalt gemiddeld 50% het, dus 1 op 2. Bij Commando’s zijn die aantallen nog lager. Daar haalt ongeveer maar 25% het eind, dus 1 op de 4 rond maar die opleiding af.”


Wat maakte dat je toch die uitdaging wilde aangaan?

“Bij de Mariniers zag ik dat het spannende werk door de Speciale Eenheden werden gedaan. Die waren zelfstandiger, hadden zwaardere wapens en gingen gavere dingen doen. Om daar te komen had je de Commando-opleiding nodig. Dat zag ik als een uitdaging. Ik was pas begin 20 toen ik eraan begon en de oudere, meer ervaren mariniers zeiden ‘zou je dat nou wel doen, je bent nog zo jong en onervaren’. Dat motiveerde mij om ze laten zien dat ik het wel zou kunnen.”


Weten waarom Sander uiteindelijk stopte bij Defensie en hoe hij daarna een nieuwe missie vond? En wat hem anders maakt dan anderen? Luister dan snel de hele podcast.1,023 views0 comments

コメント


bottom of page