top of page
Search

Het belang van het hebben van zelfvertrouwen

Het belang van het hebben van zelfvertrouwen en hoe jij onzekerheid herkent. Zelfvertrouwen is extreem belangrijk. Het zorgt ervoor dat jij bepaalde risico's durft te nemen, omdat je op je eigen kennen en kunnen vertrouwt. Het is DE overkoepelende factor voor het wel of niet hebben van knelpunten.

Onzeker zijn heeft een aantal kenmerken:


Uitstelgedrag: Zelfverzekerde mensen komen meer in actie. Elk mens heeft dromen en doelen. Dat is logisch, want iedereen haalt graag het beste uit zichzelf. Echter, de onzekere types geloven (vaak onbewust) dat ze het niet waard zijn om te streven naar die dromen.


Keuzestress: Als je weinig zelfvertrouwen hebt, kun je vaak de knoop niet doorhakken omdat je bang bent om de verkeerde keuze te maken. Twijfelende types zijn niet alleen bang om de verkeerde beslissing te maken. Ze zijn ook angstig voor het knagende schuldgevoel dat hen achteraf teistert. Dit gevoel leidt ertoe dat ze varen op de meningen van anderen of adviezen vanuit hun omgeving.


Slechte zelfzorg: Als je van iets of iemand houdt, dan gun je hem of haar het beste. Even een kleine checkvraag: voer jij je geliefde huisdier liters bier, stukken afhaalpizza en grote repen suikerrijke chocola? Grote kans dat het antwoord hierop nee is. Waarom stop je zelf dan wel al die troep in je lijf? Waarom gun jij je eigen lichaam niet een paar uurtjes beweging per week of juist die rust?


Negatief praten over anderen: Onzekere mensen praten niet alleen lelijk over zichzelf. Dit doen ze ook bij anderen, omdat ze graag de aandacht verleggen van zichzelf naar een collega of klasgenoot. De grootste pesters zijn ook de types die het meest onzeker zijn. Het is makkelijk om een slecht zelfbeeld te projecteren op iemand die nog minder lekker in zijn of haar vel zit.

Jezelf vergelijken met anderen: Als je leeft zonder een gezond referentiekader van hoe je er zelf uit mag zien en kan gedragen, spiegel je je zelfbeeld aan anderen. Je kan jezelf opwaarts vergelijken door te kijken naar mensen die het beter doen of neerwaarts door te kijken naar mensen die het minder doen dan jij. Vergelijk jezelf dus niet met anderen. Wees een zelfverzekerd persoon die zijn/haar eigen zelfbeeld alleen aan zichzelf spiegelt.


Net zoals een spier, kan jij je mindset trainen. Zo kan je ook zelfvertrouwen opbouwen. Hoe meer je het traint, hoe sterker het wordt. Vertrouwen is niet iets wat er zomaar is, maar iets wat wordt opgebouwd door structurele herhaling. Elke keer dat je een succeservaring hebt, wordt je vertrouwen versterkt.


Het is makkelijk om mentaal sterk te zijn als alles goed gaat in je leven. Maar je topsportmentaliteit heb je nodig wanneer je te maken krijgt met uitdagingen of tegenslagen.

Verander als eerste je gedachten. Je gedachten hebben invloed op je gevoel. Je gevoel heeft invloed op je gedrag. Je gedrag heeft invloed op je leven.



Deze 9 helpende gedachtes helpen je om zelfvertrouwen op te bouwen en uitdagingen te overwinnen.


1. Ik kan dit

Als je denkt 'Ik kan dit niet' blokkeer je. Misschien heb je deze uitdaging nog nooit overwonnen. Bedenk dan hoe ver je tot nu toe al gekomen bent. De vaardigheden zoals doorzettingsvermogen, kennis en vertrouwen heb je al.

2. Ik sta op nummer 1

Er zullen altijd mensen zijn die het niet met je eens zijn. Het is niet jouw verantwoordelijkheid om het hen naar de zin te maken. Sterker nog: ik ben dankbaar als ik tegengas krijg. Steek jij je kop boven het maaiveld uit door je uit te spreken, dan krijg je niet alleen haters maar ook fans. En kan je mensen daarmee helpen.


3. Falen hoort bij succes

In de topsport leer je door te vallen en opstaan. Letterlijk. In het turnen ben ik al meer dan 10.000 keer van de balk gevallen. Ook in het ondernemerschap leer je met vallen en opstaan. Wees bereid om te falen, dit is een kans om te groeien en sterker te worden.


4. Goed is goed genoeg

Perfectionisme zorgt er eerder voor dat je verlamd raakt of opgeeft, dan dat het je helpt om succesvol te worden. Bepaal dus voor jezelf: wanneer is het goed genoeg? Compassie helpt om beter te presteren.


5. Weet ik dit later nog?

Waarschijnlijk niet meer. Veel dingen waar jij je nu druk om maken, kun je over een jaar niet meer herinneren. Vaak maken we dingen groter dan ze zijn. Deze vraag helpt je om dingen in perspectief te plaatsen.


6. Je kan meer dan je denkt

Gedachten zoals 'ik kom hier nooit meer uit' of 'vanaf hier gaat het alleen maar achteruit' brengen je niet verder. Je bent sterker dan je denkt en kan meer dan je je kan voorstellen.


7. Ik ben comfortabel met het oncomfortabele

Juist in moeilijke periodes is het belangrijk om uit je comfortzone te komen en dingen anders te doen. Je niet te laten leiden door angst, schaamte en teleurstelling. Wees bereid om deze gevoelens te ervaren, maar het je niet te laten beïnvloeden.


8. Ik heb de controle

Je hebt niet de controle over wat er gebeurt in je leven. Maar omstandigheden de schuld geven van je situatie, helpt je niet. Je hebt wel controle over wat je denkt, voelt en doet. Daar kan je 100% verantwoordelijkheid voor nemen.

9. Ik heb een topsportmentaliteit

Met een winnaarsmentaliteit focus je op de uitkomst. Wil je 200% geven en is het nooit goed genoeg. Met een topsportmentaliteit focus je op het proces. Neem je genoeg rust. Met een lach kijk je naar je fouten. Blijf je doorgaan nadat je bent gevallen, en dat is waarom je er altijd sterker uitkomt.


25 views0 comments

Comentarios


bottom of page