top of page
Search

Goedlopend bedrijf? Dit Business Model Canvas moet je op orde hebben.

Wil je een bedrijf starten, verandert jouw markt of heb je een nieuw productidee? Alles valt en staat met het fundament van je bedrijf. Je kan nog zo'n goed idee hebben, maar als je het bouwt op een instabiele grond, dondert het vroeg of laat in elkaar. Dat is precies de reden dat in de topsport zoveel op techniek gefocust wordt, en later pas op kracht en snelheid. Dat komt wel. Een onderdeel van het fundament van je bedrijf is het Business Mode Canvas. In dit artikel leer je welke onderdelen hierin zitten en hoe je dit inricht. Daarnaast bevat het artikel een aantal voorbeeldvragen en casussen van ondernemers. Zo kan je na het lezen, je eigen canvas invullen.


Wat is het Business Model Canvas?

Dit canvas, ontwikkeld door Alex Osterwalder, vormt een leidraad om je business model op papier te zetten. Het idee van het canvas is dat jij je bedrijf op 1 A4 kan presenteren. Maak het simpel en houd het kort. Want als jij het niet kort kan vertellen, dan snap je niet wat je doet. En als je niet snapt wat je doet, hoe moet je het dan overbrengen? Dit is dus de basis van je bedrijf.


Het is een visueel overzicht waarbij alle belangrijke componenten van een bedrijf aan bod komen, bestaande uit 9 onderdelen. De onderdelen gaan over je bedrijf, producten of diensten, klanten, leveranciers, kosten en opbrengsten. Met het business model canvas ontdek je waar de kracht en zwaktes liggen van je onderneming. Daarnaast geeft het je inzicht in waar je klanten behoefte aan hebben en hoe je hierop in kan spelen.
Waarom werken met het Business Model Canvas?

Er zijn verschillende redenen om met dit model te werken.

  • Vanwege de beperkte ruimte op het formulier, moet je keuzes maken. Kiezen is verliezen zeggen ze wel eens. Je verliest namelijk de dingen die je niet kiest. Aan de andere kant is niet kiezen ook verliezen. Want als je niet kiest, gaat je aandacht alle kanten op. Met het model creëer je focus en maak je jouw idee heel concreet. Op deze manier wordt ook duidelijk wat je links mag laten liggen.

  • De meeste ondernemers maken een businessplan van tientallen pagina's en kijken er nooit meer naar. Zonde. Met het Business Model Canvas is het veel makkelijker om je ondernemingsplan uit te voeren. Niet voor niets is onze slogan: wie z'n plan uitvoert, wint.

  • Als je met een team gaat werken, is het belangrijk dat ze weten waar je naartoe wil. Het Business Model Canvas helpt jouw ondernemingsplan te communiceren met anderen. Ook omdat het kort is, kijken ze er vaker naar dan wanneer het tientallen pagina's bevat.


Uit welke onderdelen bestaat het Business Model Canvas?

Het BMC bestaat uit negen onderdelen die alle aspecten van je bedrijf omvatten.

  1. Klantsegmenten: wie is je ideale klant?

  2. Waardeproposities: waarom zouden klanten voor jou kiezen?

  3. Kanalen: waar bevinden je klanten zich en ben jij acties?

  4. Klantrelaties: hoe bouw je aan de relatie met je klant?

  5. Inkomstenstromen: waarmee en hoe ga je geld verdienen?

  6. Kernmiddelen: wat heb je nodig om verder te komen?

  7. Kernactiviteiten: wat gaat je bedr