top of page
Search

Genieten, hoe dan?!

Updated: Jun 5, 2020

Geniet ervan! Ga ik doen!


Dit soort woordenwisselingen heb ik afgelopen weken heel veel gehad. Ik ben op dit moment in Bali waar ik 3 weken reizen combineer met werken. Over mijn reisavonturen (zo klinkt het heel erg spannend wat ik hier allemaal doe) deel ik soms wat op sociale media. Ik krijg dan goedbedoelde adviezen om vooral heel erg te genieten hier.


Het is niet zo gek dat we willen genieten. Plezier is iets wat we proberen te krijgen en pijn is iets wat we proberen te vermijden. Zo is ons lichaam nu eenmaal gemaakt en zo zijn we nu eenmaal geprogrammeerd. Daarom creëren we omstandigheden voor onszelf zodat we alle mogelijkheden hebben om te genieten . En als we het zelf niet kunnen dan genieten we van het plezier van anderen. Ik krijg dan ook terug van mijn volgers op Instagram dat ze het leuk vinden mijn reis in mijn stories te volgen.


Dus ik probeerde heel hard te genieten.

Ik probeerde te genieten toen ik met mijn frozen margarita de zonsondergang bekeek.

Ik probeerde te genieten toen ik op het strand lag en de zee hoorde ruisen.

Ik probeerde te genieten toen ik aan het zwembad zat met uitzicht over de rijstvelden.


Het was allemaal ontzetten fijn om te doen maar ik ervoer het intense geluksgevoel niet. Ik probeerde het te hard. Ik was in Bali en ik moest en zou genieten. I was wrong. Hoe harder ik het probeerde, hoe minder ik het deed.


Het lukte me in het begin niet om te genieten omdat er op de achtergrond nog dingen speelden. Afgelopen half jaar zijn er een heleboel dingen gebeurd: veel fijne dingen maar ook veel minder fijne dingen. Ik heb mijn moeder verloren, mijn relatie verbroken en vlak voordat ik naar Bali ging, moest ik noodgedwongen mijn appartement verlaten. Twee dagen voordat ik vertrok, heb ik het hele appartement leeggehaald. Ik weet nog dat ik 's avonds in de woonkamer zat op de grond waar vroeger de bank stond. De plek waar ik 4 jaar gewoond had was nu leeg en voelde niet meer als mijn thuis.Het was niet realistisch om te denken dat ik dan wel even naar de (bijna) andere kant van de wereld kon vliegen en alles even zou vergeten.


Ik moest eerst de dingen verwerken die onderaan de oppervlakte aan het etteren waren, voordat ik echt kon genieten.

Je af en toe slecht voelen hoor nu eenmal bij het leven. En ja, ook als je naar een paradijs als Bali gaat, mag je jezelf toestaan om je op bepaalde momenten even heel rot te voelen.


Wat er vervolgens gebeurde was dat het ging stromen. Eerst kwam er een vlaag van negatieve emoties maar toen die voorbij was, was er ruimte om me goed te voelen. Om echt te genieten. De druk was eraf.


Ik genoot toen ik op de boot zat naar de Gili eilanden. Ik zat op het dek in het zonnetje en luisterde naar de muziek.

Ik genoot toen ik op de scooter kriskras langs alle auto's reed en me enorm vrij voelde.

Ik genoot toen ik samen met een Nederlandse vriendin aan het zwembad zat in onze privé (!) villa.


Door niet te proberen om te genieten, genoot ik juist.

Genieten is niet iets wat je aan en uit kan zetten. Het is weliswaar een actief werkwoord in onze Nederlandse taal maar het is meestal iets een fijne bijkomstigheid is wanneer je helemaal in het moment opgaat. Wanneer je hoofd leeg is en je in het hier en nu bent.


Op mijn reis kwam ik een Engelsman tegen en ik vertelde over mijn bedrijf. Ik vertelde dat ik vrouwen help om een krachtige mindset te krijgen zodat ze doelen bereiken en het maximale uit zichzelf halen. Zijn reactie was: You must be really zen now.


En ja, op dat moment was ik inderdaad heel zen maar een stemmetje in mijn achterhoofd zei ook: 'Jij hebt makkelijk praten'. Ik kon allemaal helpende gedachtes bedenken om tegen deze gedachte te vechten maar ik besloot er even aandacht aan te besteden. De gedachte even serieus te nemen en te kijken waar die vandaan kwam. Ik had inderdaad makkelijk praten voor mezelf op dit moment. De gedachte kwam vanuit een angst dat ik de ideale omstandigheden nodig had om te genieten.


Ik stelde mijzelf daarom een volgende vraag: Waar kan ik van genieten zonder ideale omstandigheden zoals de zon, de zee en het strand? Het antwoord op deze vraag zorgde ervoor dat er een golf van dankbaarheid over me heen kwam die sterker was dan het gevoel van genieten op dat moment.


Wat was het antwoord op mijn vraag? Ik kan genieten van ontzettend veel dingen. Ik kan genieten van het drinken van een warme kop thee in de winter. Van een goed gesprek met de lieve mensen om mij heen. Ik kan genieten van heerlijk eten, een goed boek, een warm bad, het luisteren van muziek en het knuffelen met mijn katten. Ik kan enorm genieten van het inspireren, motiveren en helpen van vrouwen om doelen te bereiken - op wat voor manier dan ook.


Damn, wat voelde dit goed!


Om te genieten kun je de perfecte omstandigheden creëren maar het is geen voorwaarde.

Het maakt het weliswaar allemaal een stukje gemakkelijker maar daarom is het juist de kunst om te genieten wanneer de omstandigheden niet perfect zijn. Wanneer dingen voor je gevoel niet zo gaan als je zou willen en toch kunt denken: wat heb ik het maar goed!


Wil jij ook een krachtige mindset?

48 views0 comments

Commenti


bottom of page