top of page
Search

Geen vakantiedagen nodig met Suzanne van Duijn

Updated: Feb 26

Auteur, coach en podcaster Suzanne van Duijn, bekend onder de naam Vrije Meid, is ondernemer die locatie onafhankelijk werkt: ze heeft de vrijheid om te werken waar en wanneer ze wil. Volgens haar ideale concept bestaat er dan ook zoiets als nul vakantiedagen. Suzanne hunkerde ooit naar onafhankelijkheid en begon met het onderzoeken van alternatieve methodes om meer te verdienen in minder tijd. Door een tijdelijke inkomstenderving te accepteren en een stap terug te doen ontstond de ruimte om succesvol te werken aan haar nieuwe verdienmodel. Ik sprak haar over deze reis en hoe zij andere ondernemers leert een hoge omzet te realiseren en toch vrij te kunnen leven.


Wat was voor jou het argument om voor jezelf te beginnen, aangezien je dit niet jezelf had zien doen toen je kleiner was en rechten hebt gestudeerd?

Vrijheid. Dat betekende toen niet veel geld verdienen, maar overal kunnen werken, veel van de wereld zien en niet hoeven luisteren naar een baas die zegt waar ik wanneer moet zijn en wat en hoe ik moet doen.

In 2019 ontstond een ommezwaai: eerst was werk een middel voor die vrijheid, maar in de coronatijd viel het reizen weg en werd ik meer met mijn neus op de feiten gedrukt. Vond ik het werk zelf wel echt leuk?


Wat was voor jou het punt om een eigen bedrijf te beginnen?

Eerst heb ik gefreelancet en eind 2018 had ik een eureka moment: nu was het tijd om echt mijn eigen baas te worden, ik wilde niet meer afhankelijk zijn van opdrachtgevers. Het kwartje viel toen ik een online cursus over locatie onafhankelijk werken gaf: dit deed ik al jaren, waarom maakte ik hier niet mijn eigen aanbod omheen? Toen ben ik in 2019 mijn aanbod gaan ontwikkelen met een grotere cursus, een ebook en uiteindelijk een echt boek. Het balletje ging rollen en vanaf 2020 begon dat echt te werken.


Welke dingen kwam je bij jezelf tegen in het ondernemerschap op het gebied van persoonlijke ontwikkeling?

Ik ben heel lang eigenwijs geweest: ik vond dat ik het zelf moest kunnen. In 2019 heb ik best gestruggled met het maken van het aanbod en dit aan de man brengen. Ik had het gevoel dat er iets misging aangezien er mensen waren die wel veel geld konden verdienen met cursussen, iets wat mij nog niet lukte. Ik had best al een bereik, maar wist niet hoe ik dit kon omzetten in winst. In 2020 ben ik me meer gaan openstellen voor anderen. Ik zocht een coach, ben mensen gaan interviewen en meer aan persoonlijke ontwikkeling gaan doen. Al denk ik dat je ook zonder actief daarmee bezig te zijn al heel erg aan het ontwikkelen bent. Voor mij was het werken met mijn oud-compagnon bijvoorbeeld een grote les en spiegel: ik merkte sterker dat dit iets was waar ik goed in ben, maar zij niet en andersom. Ik leerde mijn eigen kwaliteiten beter kennen en op waarde schatten.


Jullie matchten goed, waarom zijn jullie toch uit elkaar gegaan?

Niet om persoonlijke redenen, maar omdat we klaar waren met het bedrijf. Het pr-bureau samen werd op een gegeven moment meer een kunstje dan een passie. Het was een middel geweest om geld te verdienen. Ondertussen was ik al bezig met mijn eigen producten en diensten vanuit Vrije Meid. Toen ze met verlof was en ik alleen of met wat freelancers in het bedrijf werkte, heb ik mezelf de vraag gesteld: wat als geld geen rol zou spelen? Toen werd me duidelijk dat ik iets anders wilde. Ook mijn compagnon had dit bedrijf niet per se als haar droom en we besloten het te verkopen. Soms zijn keuzes moeilijk en spannend, maar ook afgelopen jaar heb ik weer veel losgelaten in mijn eigen Vrije Meid business en merk nu dat ik helemaal vanuit flow lever. De omzet volgt, maar niet per se omdat ik het heel hard wilde laten groeien. Ik geloof in doelen, strategieën en doen wat nodig is, maar wel vanuit flow en plezier en niet eraan onderdoor gaan.


Heb jij de uitdaging nodig?

Ja, ik ben wel iemand die vrij snel verveeld is. Wel blijft vrijheid voor mij het belangrijkste, ook al evolueert dat begrip. Ik doe veel, de middelen zijn verschillend, maar uiteindelijk gaat het wel over hetzelfde: ondernemers helpen om meer vrijheid te krijgen.


Je bent nu moeder, hoe heeft dit je business veranderd?

Ondanks dat het al wat rustiger was door het verkopen van het bedrijf met mijn compagnon en het net uitgeven van mijn tweede boek, vond ik het toch nog steeds te chaotisch. Ik ben met heel veel dingen gestopt en weer puur gaan focussen op: wat vind ik leuk, wat levert makkelijk op (plezier en geld)? Ik merkte namelijk dat ik behoefte had aan rust en overzicht. Keep it simple. Daarmee heeft het me veel focus gebracht. Focus op wat ik het leukste vind, meer verdienen in minder tijd en makkelijk prioriteiten stellen, makkelijker nee zeggen.


Het was voor jou de crux om van het hoofd ook naar het hart te kunnen zakken en het samen te laten werken. Wat heeft jou geholpen meer naar je gevoel te kunnen luisteren?

Voor mij is stilstand heel leerzaam (yoga, meditatie, stilteretreat). Stilstaan bij jezelf en je gedachten. Ik volg ook een jaarprogramma over embodied leadership, waarbij het dus gaat over voelen dat je een leider bent en dat belichamen in plaats van alleen in je hoofd weten hoe het moet. Naar jezelf leren luisteren: wat wil je echt, hoe kan je voelen? Vaak is het toch stilstaan en proberen te voelen in je lichaam. Bij mij helpt ook de vraag: 'Wat als geld er niet toe zou doen?' Het gaat niet om geld, maar om het vertrouwen.


Ben je benieuwd naar het hele interview? Samen spreken we niet alleen over business en targets, maar ook over het willen en krijgen van kinderen. Wat heeft Suzanne bijvoorbeeld doen besluiten moeder te willen worden? En wat is 'genoeg geld' voor haar? Luister dan het hele gesprek!10 views0 comments

Comments


bottom of page