top of page
Search

Een mismatch voorkomen

Zo vind jij de juiste persoon om samen je mindset mee te trainen. Hoe vind je in het huidige landschap van 65.000 coaches, therapeuten, mentors en consultants iemand die een traject aanbiedt dat echt past bij jou en je situatie? En bovendien... hoe kom je erachter wat voor jou gaat werken?


In deze blog leer je niet alleen de verschillen tussen een coach, psycholoog, mentor en consultant, maar ook:

✔️ Wat deze termen inhouden

✔️ Wat jij nodig hebt

✔️ En wat wij voor jou kunnen betekenen


Laten we snel van start gaan.


Tja, ik begrijp dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De coaches vliegen je tegenwoordig om de oren. Daarnaast zijn er vele vormen èn worden ze door verschillende mensen gegeven. Jij staat misschien op het punt om te gaan winnen op alle vlakken van je leven. Momenteel sta je alleen nog in de startblokken te wachten op het signaal. Uiteraard wil je dit op de beste wijze doen. Want ja, jij bent niet oké met een ‘prima’.


Daarnaast is jouw tijd kostbaar en wil je dit zo goed mogelijk besteden. Werken met een successtrategie en niet blanco beginnen zodat je zo min mogelijk 'fouten' hoeft te maken. Je weet dat je tijd geld en moet investeren in persoonlijke ontwikkeling, maar dan wel op een efficiënte manier.Daarom is het juíst belangrijk dat je weet wat de verschillen zijn, zodat je een goede keuze gaat maken. Zodat jij een topsportmentaliteit krijgt en gaat winnen in je leven.

Ik ga hieronder eerst kort de verschillende rollen van hulpverlening uitleggen.


Coach

Een coach is iemand die jou een spiegel voorhoudt, je in actie zet en je stap voor stap laat zien waar jij toe in staat bent. Een coach accepteert geen bullshit verhalen en stelt kritische vragen om je te laten nadenken. Een coach maakt je krachtiger door middel van het doorbreken van patronen en toepassen van gedragsverandering.


Psycholoog

Een psycholoog is iemand die werkt aan het oplossen van een bepaald probleem. Vaak wordt er naar het verleden gekeken om erachter te komen waar bepaalde problemen of klachten vandaan komen. Vergelijk het bijvoorbeeld met een blessure: een psycholoog zal samen kijken hoe de blessure is ontstaan zodat je, met die kennis, niet meer in die valkuil trapt. Een coach gaat met je kijken hoe jij van de blessure kan herstellen of er omheen kan trainen, zodat je er geen last meer van hebt in de toekomst en optimaal kan presteren.


Mentor

Kort gezegd lost een mentor geen problemen voor je op. Wat een mentor wél doet is naar je luisteren en adviezen geven die jij kunt gebruiken om je doel te behalen. Het is een voorbeeldfiguur. Een mentor gebruikt zijn eigen ervaring en staat als het ware naast je in jouw ontwikkeling en groei.


Consultant

Vaak wordt een coach verwart met een consultant. Toch zit er een duidelijk verschil tussen beiden. Een consultant is iemand die je advies geeft en je een oplossing geeft, terwijl een coach je zelf laat nadenken, zodat jij je inzichten zelf krijgt.


Zo, de termen zijn nu helder. Een side note die ik mee wil geven is dat de ene persoon niet per definitie beter is dan de andere. Het ligt er maar net aan wat jij nodig hebt. Ook kan een persoon meerdere rollen op zich nemen.


Merk je dat je behoefte hebt aan het doorbreken van patronen? Een coach kan je helpen.

Merk je dat je wordt tegengehouden door dingen die in het verleden zijn gebeurd? Een psycholoog kan je helpen.


Zelf ben ik al jaren bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling en heb veel ervaring met coaching, therapeuten, mentoren en consultants. Hier nam ik ook een podcast over op om je meer te vertellen over mijn ervaringen. Ook vertel ik je wat de Red Flags zijn zodat je een mistmatch voorkomt.Wanneer je met mij of een van mijn teamleden gaat samenwerken, gaan wij all-in. We houden niet van half/half en nemen niet met een 6 genoegen. En lucky you! Wij bieden alle vier de soorten begeleiding aan. Om jouw het totaalpakket te bieden, zodat jij kunt winnen op alle vlakken.


Als je er klaar voor bent om echt volgens een topsportmentaliteit te leven, dan ga je zoveel sprongen vooruit maken en resultaten krijgen die next level zijn. Ben jij er klaar voor?


Meld je dan via deze link aan voor een 1-op-1 doorbraaksessie waarin je binnen 60 minuten helder hebt op welk vlak jij jezelf tegenhoudt èn welke stappen jij vervolgens kunt zetten.


83 views0 comments

Comments


bottom of page