top of page
Search

Een leven vol flow met meer zelfvertrouwen - dat wil jij toch ook?

Updated: Jan 20, 2021

Tijdens gesprekken met mijn cliënten kom ik zelfvertrouwen altijd tegen als onderwerp. Zodra men hierover beschikt maakt dat het leven een stuk makkelijker.


Toch lijkt het net zo makkelijk te vinden zijn als een speld in een hooiberg. De kans om erover te beschikken is net zo groot als een knaller van de jackpot in de oudejaarstrekking van de loterij.


Heel veel mensen denken dat zelfvertrouwen een eigenschap is waar je mee wordt geboren.


“Je hebt het of je hebt het niet!”


Met bovenstaande quote ben ik het helemaal eens. Het is heel goed aan de buitenkant te zien welke mensen wel veel zelfvertrouwen hebben en wie de onzekere types zijn.


Maar...


Aan de andere kant ben ik van mening dat iedereen erover kan beschikken. Niet alleen de mensen die voorop stonden in de rij toen er pakketjes met zelfvertrouwen werden uitgedeeld. Het is niet aangeboren maar het kan aangeleerd worden.


Als mindset coach begeleid ik mensen op weg naar een leven vol zelfvertrouwen.

Als jij meer zelfvertrouwen hebt, gaat je leven op elk level omhoog omdat jij jezelf alleen maar het allerbeste gunt. Je accepteert geen middelmaat meer - laat staan bullsh*t


“Ineens komt mijn leven in een stroomversnelling.”


Dat is de veelgehoorde uitspraak na een traject van een aantal maanden. Je mag eerlijk weten dat mijn zelfvertrouwen hiervan nog meer een boost krijg.


Happy coachees = happy coach!




Je kan gerust zeggen dat de handvatten voor meer zelfvertrouwen van ongekende waarde zijn voor de mensen die ik heb geholpen. Die waarde deel ik graag met jou. Als mindset coach gun ik iedereen meer zelfvertrouwen en een leven in een heerlijke flow.

In dit artikel leer je meer over:


✅Zelfvertrouwen: wat is dat nou eigenlijk?

✅Wat is de waarde van zelfvertrouwen?

✅Gebrek aan zelfvertrouwen? Dit is herkenbaar voor jou!

✅7 waardevolle hacks voor een sterke mindset



Wat is zelfvertrouwen?


Zelfvertrouwen is het vertrouwen op jezelf en in je eigen kunnen


Het woord verraadt het eigenlijk al.

Toch klinkt bovenstaande betekenis nog een beetje vaag.

Een gezonde dosis zelfvertrouwen houdt in dat je over een goed zelfbeeld beschikt. Een heerlijker gevoel bestaat eigenlijk niet.


Het positieve zelfbeeld zorgt ervoor dat jij het jezelf waard vindt om een vol en gelukkig leven te leiden. Het leidt er ook toe dat je schijt hebt aan wat anderen van je vinden. Door het zelfvertrouwen ben jij zeker van je zaak. Je twijfelt niet aan jezelf en vaart je eigen koers. Je laat je dus niet leiden door adviezen van je naaste omgeving.


Zelfvertrouwen is overigens niet te verwarren met arrogantie. Bij arrogantie overschat jij je kennen en kunnen, bij zelfvertrouwen matcht het beeld wat je hebt met de realiteit. Bij onzekerheid is je zelfbeeld lager dan de realiteit.


Zelfverzekerde personen communiceren op een open manier, laten anderen in hun waarde en komen uit voor hun fouten en zwakheden. Arrogante mensen gunnen een ander het licht in de ogen niet, verbloemen hun falen en hebben een gesloten houding.


Zie je het verschil? Zelfverzekerde mensen communiceren op een assertieve manier en de verwaande kwasten op een agressieve manier. Mensen met zelfvertrouwen zitten echt lekker in hun vel en arrogante mensen doen alsof. De eerste groep is dus een stuk prettiger in de omgang.



Waar is zelfvertrouwen goed voor?


Je vraagt je hoogstwaarschijnlijk af waar zelfvertrouwen goed voor is. Of hoe komt het dat stralende persoonlijkheden zoveel successen bereiken?


Heel simpel…


Een gevoel van zelfvertrouwen legt de basis voor alle successen die je behaalt in je leven. Als je zelfverzekerd bent, kan dat ( ik geef geen garanties) zorgen voor:


  • het behalen van successen en prestaties

  • meer voldoening in je leven

  • leuke plannen maken en doelen stellen voor de lange en korte termijn

  • een positief beeld van je verschijning en je kwaliteiten

  • het gevoel dat je dromen kan waarmaken

  • moeilijke taken zien als uitdagingen en niet als problemen

  • falen zien als een weg naar succes

  • een positieve mindset.




Zelfverzekerde mensen zijn succesvol omdat ze geloven in hun eigen kunnen.

Ze nemen daardoor grotere stappen ook al voelen ze zich er nog niet 100% klaar voor.





Gebrek aan zelfvertrouwen?

Dan is dit herkenbaar voor jou!


Helaas kom ik veel mensen tegen die niet beschikken over bovenstaande kenmerken.


Een gebrek aan zelfvertrouwen is ongeloof of twijfel over je eigen vermogen om te presteren


Wat zijn de kenmerken van mensen met weinig zelfvertrouwen?


❌Uitstelgedrag

❌Keuzestress

❌Slecht voor zichzelf zorgen

❌Vergelijken zichzelf met anderen

❌Trekken zich het falen heel erg aan

❌Negatief tegen anderen



Hoe komt het dat je deze kenmerken vertoont als je over weinig zelfvertrouwen beschikt?


Dat leggen we je natuurlijk allemaal uit!


Let op: als je het niet prettig vindt om een spiegel voorgehouden te krijgen, lees dan vooral niet verder. In mijn blogs ben ik overdreven eerlijk en niet iedereen kan daar heel goed tegen.



Uitstelgedrag

Zelfverzekerde mensen stellen niet uit vanwege angst. Wat maakt het verschil met mensen die minder goed in hun vel zitten?


Elk mens heeft dromen en doelen. Dat is logisch, want iedereen haalt graag het beste uit zichzelf. Echter, de onzekere types geloven (vaak onbewust) dat ze het niet waard zijn om te streven naar die dromen. Ergens zit het geloof diep vastgeworteld dat men ervoor bestemd is om klein te blijven.


Dus als het je lot is om niet boven jezelf uit te stijgen, waarom zou je dan ook met die dromen of doelen aan de slag gaan? Het heeft uiteindelijk toch geen nut. Je stelt dus uit wat je wil doen en doet enkel wat je moet doen. Na een tijdje merk je dat je enkel leeft op de automatische piloot. Datgene wat jij zo graag wil bereiken verandert steeds meer naar de achtergrond.


Zonde! Zeker als je weet dat er zoveel meer in je zit.



Keuzestress

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, ervaar je vast en zeker een flinke portie keuzestress. Ook dit is makkelijk te verklaren.


Je kan de knoop niet doorhakken omdat je bang bent om de verkeerde keuze te maken. Wat nou als ik A kies en B blijkt toch de beste optie te zijn?


Twijfelende types zijn niet alleen bang om de verkeerde beslissing te maken. Ze zijn ook angstig voor het knagende schuldgevoel dat hen achteraf teistert. Dit gevoel leidt ertoe dat ze varen op de meningen of adviezen vanuit hun omgeving, in plaats van contact te maken met het eigen gevoel.


Oftewel: je leidt het leven van een ander en niet van jezelf. Dat is uiteraard de slechtste keuze die je kan maken.


Slecht voor zichzelf zorgen

Als je van iets of iemand houdt, dan gun je hem of haar het beste. Even kleine check vraag:


Voer jij je geliefde huisdier liters bier, stukken afhaalpizza en grote repen suikerrijke chocola? Skip je de broodnodige blokjes om met je hond?


Grote kans dat het antwoord hierop nee is.


Waarom stop je zelf dan wel al die troep in je lijf? Waarom gun jij je eigen lichaam niet een paar uurtjes beweging per week?


Daar ligt de crux: je gunt het jezelf niet omdat je denkt dat jij het niet waard bent. Maar lief mens… jouw lijf en geest moeten ook gevoed worden en in beweging blijven.


Hier is sprake van een wisselwerking. Als jij sport en je lijf voedt met vitaminen ga je er beter uit zien. Na een tijdje voel je je ook beter. Je prestaties op werk en in de sportschool verbeteren aanzienlijk. Je zelfvertrouwen groeit en dit versterkt jouw relaties met de mensen in je omgeving.


Kortom, van een gezonde leefstijl krijg je meer zelfvertrouwen. Mensen met een sterke mindset gunnen zichzelf die gezonde leefstijl. Het ene valt en staat met het ander.



Jezelf met anderen vergelijken

Als je leeft zonder een gezond referentiekader van hoe je er zelf uit mag zien en kan gedragen, spiegel je je zelfbeeld aan anderen.


Dit is ontzettend ongezond. Het is nou eenmaal onmogelijk om het lijf en leven van iemand anders te hebben. Je streeft naar een onhaalbaar doel, een ideaal dat niet bestaat.


Onzekere mensen vergelijken zichzelf met anderen omdat ze zelf geen idee hebben van hoe ze eruit kunnen zien.


Terwijl je juist zo mooi straalt in je uniekheid. Spiegel je dus niet aan anderen en leef je eigen leven om zelfvertrouwen te krijgen én te behouden.



Als het falen heel erg zwaar weegt

Toegegeven: falen is nooit leuk. Niemand kijkt er naar uit om een belangrijke presentatie te houden en achteraf zien dat er een stuk sla tussen je tanden zit. Koffie morsen op je witte shirt is evenmin zo leuk. Of wat dacht je van in de veronderstelling zijn dat je een gesprek hebt in Eindhoven terwijl later blijkt dat je op het kantoor in Amsterdam moet zijn?


Oeps…


Dit kan je je heel erg aantrekken. Dit had wel eens de kans van je leven kunnen zijn.


Maar wat nou als ik je zeg dat dé kans van je leven niet bestaat. Say what?


Toch is het zo. Onzekere mensen zien één kans als een one shot. De mensen die vol goede moed in het leven staan, creëren die kansen keer op keer.


‘Als ik deze trein niet haal, dan komt er wel weer een volgende.’


Onzekere mensen zien de trein vertrekken en lopen weer terug naar de stationshal omdat ze niet geloven dat ze op de volgende kunnen springen. Zelfvertrouwen geeft je een heel andere gedachtegang:


‘Ik blijf hier vol goede moed staan. Zodra de beste trein voor mij komt aanrijden spring ik er gelijk op.’


Tip: laat die ene gemiste kans niet te zwaar wegen voor de rest van je leven. Ga door je plan voor het behalen van je doelen. Uiteindelijk komt alles goed. Als je op de plek zit waar je altijd wilde zijn, beschouw je al je faal sessies als een cadeautje. Jij weet als geen ander hoe het niet moet.



Negatief tegen anderen

Onzekere mensen praten niet alleen lelijk over zichzelf. Dit doen ze ook bij anderen.


Dit komt omdat deze personen graag de aandacht verleggen van zichzelf naar een collega of klasgenoot.

De grootste pesters zijn ook de types die het meest onzeker zijn. Het is makkelijk om een slecht zelfbeeld te projecteren op iemand die nog minder lekker in zijn of haar vel zit.


Het is ontzettend zwak en bovendien maakt pestgedrag je echt geen beter mens. Denk dus goed na voordat je iemands leven verpest.



7 waardevolle hacks voor een sterke en zelfverzekerde mindset


1. Stel doelen


In mijn coaching calls hoor ik vaak over hele grote dromen. Ik vind dat natuurlijk fantastisch! Ik weet als geen ander hoe het is om naar een grote droom toe te werken. Toch zien veel mensen er tegenop om met hun dromen aan de slag te gaan. Daarom adviseer ik iedereen om doelen te stellen die onderdeel zijn van die ene droom.


Hoe dan?


Je kan het zo zien. Je wil de Mount Everest beklimmen. Dan begin je ook eerst met oefenen in het heuvellandschap van Limburg. Als het je lukt om die relatief kleine heuvel over te komen zoek je het hogerop in de Ardennen. Vervolgens ga je naar de Alpen om daar steeds hogere bergen te pakken. Na maanden of misschien zelf jaren lukt die Mount Everest je wel. En zelfs na al die oefening zal het niet makkelijk zijn.


Begin dus klein en leg de lat langzaamaan steeds hoger. Pak een agenda of kalender en teken het voor jezelf uit.


Zelfvertrouwen krijg je niet van ergens als een berg tegenop zien. Je krijgt het door het behalen van overwinningen. Hoe groot of klein die ook zijn.


2. Deel je dag goed in (en hou je hieraan)


Een goede dagindeling heeft zeker te maken met het verkrijgen van zelfvertrouwen. Zeg nou zelf…


Kreeg jij al eerder een sterke mindset van bingewatchen op Netflix, de hele dag gamen en belangrijke taken uitstellen?


Dit is misschien lekker voor één dag, maar als je dit een tijdje doet loop je achter de feiten aan. Je fitheid gaat achteruit en je betaalt je rekeningen te laat. In plaats van naar de supermarkt te gaan voor gezond voedsel bestel je toch weer een pizza.


Maak voor jezelf een vaste dagindeling zodat je niet weer in deze valkuilen stapt. Stel jezelf als doel om de moeilijke taken eerst te doen. Geef jezelf daarna een schouderklopje en een paar uur van wat je heel graag doet. Zelfvertrouwen groeit van het afronden van lastige taken en het afwerken van een to-do lijst.


3. Neem een coach


Zelfvertrouwen krijg je niet van doordenderen als een bulldozer in sneltreinvaart. Als je alles in je eentje doet raak je je nooit bewust van je blinde vlekken. Het is dan onmogelijk om die uit de weg te gaan en dus om te groeien.


Een coach is een objectieve derde die jou dus wel wijst op die blinde vlekken. Jij denkt dat je het allemaal zo goed doet, maar weet je dat wel zeker? Een goede coach stuurt je in de juiste richting in plaats van steeds maar die zijwegen in te slaan.


Je groeit als mens en tegelijkertijd neemt ook je zelfvertrouwen toe. Hoe fijn is dat? #youcandothis


  1. Zet het van je af

  2. Gewoontes in plaats van motivatie

  3. Zet jezelf op #1


4. Omring je met de juiste mensen


De mindset-fans kennen vast wel de quote:


“Je bent net zo goed als de 5 mensen in jouw meest directe omgeving.”


Helemaal waar! Kijk naar de 5 mensen waar je het meeste mee omgaat en het is gelijk duidelijk wat jouw waarden zijn en hoe je naar jezelf kijkt.


Als jij denkt meer te kunnen moet je je kennissenkring upgraden. Het is niet fijn om je oude vertrouwde clubje op een lager pitje te zetten. De knoop helemaal doorhakken is ook zeker niet nodig. Wel kun je kritisch kijken naar wat men jou biedt op dit moment. Je merkt dat je hier uiteindelijk verder mee komt.





bottom of page