top of page
Search

Een gefaalde operatie | Reageren op Kamp van Koningsbrugge

Er is weer een nieuw seizoen van Kamp van Koningsbrugge. Onder begeleiding van Ray Claassens en Dai Carter gaan 10 gewone burgers de uitdaging van hun leven aan. Welke cursisten weten overeind te blijven staan? Dit keer is het een editie met BN'ers. Dit is de derde aflevering van het seizoen.


Motivatiemars

Na het vechten, gaat de groep verder met een motivatiemars. Ze moeten zo snel mogelijk verplaatsen. Edino wordt aangewezen als leider van de groep. De groep zal elkaar er letterlijk en figuurlijk doorheen moeten slepen. Edino geeft na een tijd aan dat de groep mag vertragen. Ray grijpt in omdat dit niet de essentie is van de oefening. Ze bootsen namelijk een achtervolging na en dan wil je onder geen enkele omstandigheden vertragen. Edino wil de groep waarschijnlijk sparen en de energie verdelen. Hij herpakt zich en laat de groep 100% geven. Dit lukt niet bij alle deelnemers.Ray Claasens besluit om van strategie te veranderen. Vanaf nu hoeft de groep niet als geheel verder, maar loopt iedereen de mars uit op individueel niveau. Hij voorspelt dat niet iedereen aan zal komen en dat blijkt. Celine weet de stem in haar hoofd niet onder controle te houden. In een interview gaf ze aan dat ze alles zou geven wat ze had. Aan de andere kant laat ze dit niet in de praktijk zien bij deze oefening. Ze vertelt zichzelf het verhaal dat ze het niet kan, dat haar lichaam op is en vertraagt. Ray en Dai gaan met haar in gesprek en ze besluit om te stoppen.


Mission Command

Bij deze opdracht wordt Daphne voor haar gevoel buiten spel gezet. Ze moet haar hersenen kraken en wordt commandant van de groep. De groep moet een volgeladen legervoertuig van zo’n 4000 kilo 100 meter heuvelopwaarts trekken. Daarna is het aan Daphne om de groep zonder de grond te raken naar de overkant te laten verplaatsen.


In de groepsdynamiek ziet een van de instructeurs dat Wouter aan het meeliften is. In 80% van de gevallen doen mensen harder hun best in hun eentje dan in de groep. Aan de andere kant kunnen meer mensen onderaan de streep meer werk verzetten, zelfs al leveren ze 50% van hun kracht. Wouter bleek geen kracht te leveren en niet bij te dragen aan de groep en werd op zijn vingers getikt. Hij gaf als reden aan dat hij op de verkeerde plek stond. "Waarom doe je daar niks aan?" was de vraag van de instructeur. Uiteindelijk hielpen de instructeurs mee met het omhoog krijgen van het voertuig zodat ze aan de volgende opdracht konden beginnen.


Daphne heeft haar hersens gekraakt over de volgende opdracht en communiceert dit naar de groep. Ze voelt de druk en uit dit naar de groep. Ze geeft korte bondige instructies maar communiceert dit niet op een neutrale manier, eerder bozig. De verbinding mist. Daardoor landt haar boodschap minder goed bij de groep met als gevolg dat de opdracht faalt.


Bielzenmars

De overige zes cursisten lopen langs een kilometerslange spoorlijn dat sinds 1952 niet meer in gebruik is. De opdracht van de vorige dag was gefaald dus ze moeten een zak met extra gewicht met zich meedragen. Deze opdracht is een fysiek en mentaal zware opdracht. Lukt het de deelnemers om de stem in hun hoofd te temmen? Of geeft iemand op? Dit gaan we pas zien in de volgende aflevering.


Bekijk ook de recap van Kamp van Koningsbrugge van mij waarin ik dieper inga op het stemmetje in het hoofd van de deelnemers. En hoe jij die zelf onder controle kan krijgen, zonder deel te hoeven nemen aan het programma.


Waar kan je Kamp van Koningsbrugge terugkijken?

Kamp van Koningsbrugge terugkijken kan via de website van NPO.


Wanneer is Kamp van Koningsbrugge?

Het is elke donderdagavond om 20.35 op op AVOTROS.

34 views0 comments

Comments


bottom of page