top of page
Search

Een date met jezelf: 3 tips en 25 ideeën

Nog nooit eerder had ik ervaring met alleen reizen. Voorheen trok ik er altijd op uit met familie, vriendinnen en vriendjes. Soloreizen? Nee, bedankt. Ik was veel te bang om eenzaam te zijn. En wat zouden anderen er van vinden? Ik zag leeftijdsgenoten dit wel doen. Na hun eindexamen gingen ze naar bestemmingen als Australië of Azië om zichzelf te ontdekken. Ik leerde mezelf beter kennen middels een studie psychologie en een mindset traject met een coach. Ook deed ik aan topsport en wilde ik in mijn routines blijven. De vraag die ik mezelf elke dag stelde was: ga ik hier fysiek sterker van worden? En bij soloreizen was het antwoord dan 'Nee'.


Maar alles veranderde toen ik stopte met de topsport, mijn bedrijf startte mijn moeder overleed, mijn relatie op de klippen liep, ik moest verhuizen en ik de behoefte voelde om er even tussenuit te gaan om mijn gedachten te verzetten. Dus besloot ik impulsief een vliegticket te boeken naar Thailand. Dat was ver buiten mijn comfortzone en totdat ik aankwam op mijn bestemming, ervaarde ik veel weerstand. Toch heeft die reis voor mij het verschil gemaakt. Ik werd gedwongen om tijd met mezelf door te brengen. En met mezelf op date te gaan. Dat gaf me zelfvertrouwen. Als ik in mijn eentje kan reizen, dacht ik, dan moet de rest ook wel te doen zijn.


Het gaf me ook vertrouwen voor andere dingen in mijn leven die ik solo zou doen. Ondernemen bijvoorbeeld. Tijd doorbrengen met jezelf is een geweldige manier om zelfvertrouwen op te bouwen. Bovendien ben je nooit helemaal alleen. Je kan altijd een praatje maken met anderen of je zelfs aansluiten bij hen. Zo heb ik nieuwe vrienden gemaakt en met hen samen gereisd.


Je hoeft geen retourticket naar het buitenland te boeken, om dit zelfvertrouwen te krijgen. Je kan het ook doen middels dates met jezelf. Om minder tijd achter je beeldscherm door te brengen of op je telefoon te zitten en meer het echte leven te leven. In kleine stappen. Vrij om te gaan en staan waar je wilt, op jouw eigen tempo, zonder de zorgen van anderen. Een solo-date is gewoon geweldig. Maar eerlijk is eerlijk, het kan best spannend zijn, vooral in het begin. Gelukkig heb ik een paar handige tips om het een stuk relaxter te maken.


Op date met jezelf: 3 tips

 1. Begin klein. Als je nog nooit een date met jezelf hebt gehad, begin dan met kleine stapjes. Reserveer bijvoorbeeld een half uurtje voor jezelf. In het begin kun je dit zelfs binnenshuis doen, en later kun je het uitbreiden naar langere dates buiten de deur.

 2. Neem iets mee. Als je het spannend vindt, kan het helpen om iets mee te nemen zoals een boek, een boekje om in te schrijven of een tijdschrift. Grijp niet naar die telefoon, dan ga je aan je doel voorbij.

 3. Stel je verwachtingen bij. Het is wennen de eerste keer. Voor mij was het extreem ongemakkelijk toen ik in Thailand voor het eerst met mezelf uit eten ging. Ik had het idee dat iedereen naar me keek en er iets van vond. Na een tijd werd dat minder en nu heb ik er geen last meer van.

Op date met jezelf: 25 ideeën

 1. Drink een kopje thee of koffie in een restaurant

 2. Ga naar het theater, opera of een concert

 3. Ga een lange ronde wandelen

 4. Neem een bad

 5. Probeer een nieuwe sport uit

 6. Ga naar een museum

 7. Ga naar de spa of neem een massage

 8. Kook uitgebreid voor jezelf

 9. Ga buiten of binnen picknicken

 10. Maak een fietstocht in de natuur

 11. Ontdek een nieuwe stad

 12. Ga in je eentje uit eten, lunchen of ontbijten

 13. Ga naar een lezing

 14. Boek een soloreis

 15. Ga een nachtje naar een hotel

 16. Ga naar de markt

 17. Bezoek een festival

 18. Shop voor jezelf een nieuwe outfit

 19. Laat jezelf fotograferen

 20. Doe een cursus of workshop

 21. Ga schaatsen in de winter. Binnen of buiten

 22. Bestel eten voor jezelf en eet het met aandacht

 23. Ga alleen kamperen onder de sterrenhemel

 24. Ga klussen. Verf een muur, doe een DIY via Pinterest of richt je kamer anders in

 25. Wees creatief. Maak een schilderij, tekening of ga kleuren

41 views0 comments

Comentários


bottom of page