top of page
Search

Deze 7 excuses gebruik jij om uit te stellen

Herken jij je in het volgende:

  • Beginnen aan dingen lukt prima, afmaken daar heb ik wel wat meer moeite mee.

  • Mijn lijst met to do’s wordt steeds langer.

  • Ik weet niet of ik deze ooit weg kan werken.

  • Ik heb veel goeie ideeën echter helaas geen tijd om hier iets mee te doen.


Dan kan je constateren dat je last hebt van uitstelgedrag. En het gevaar van uitstel is toch echt wel afstel. De zeven overtuigingen in deze blog zijn in jouw ogen positief verpakte excuses. Er worden voorwaarden geschept waarvan het lijkt of het een taak ten goede komt. Als je wat verder kijkt dan geef je jezelf alleen maar redenen om iets niet te doen.


1. Eerst nog even dit....

Eerst nog even het huis opruimen, mail beantwoorden, eten, sporten en naar afspraken gaan. Voor je het weet, is de dag voorbij en heb je die ene taak uitgesteld. Maar je bent wel super productief bezig geweest, toch?


2. Het is niet het goede moment

Als ik meer kennis heb, dan kom ik in actie. Als ik beter ben in schrijven, dan ga ik meer content plaatsen. Als ik beter ben in sales, dan ga ik mensen bellen. Als ik sterk ben, dan ga ik naar de sportschool. Je hebt last van het AlsDan Syndroom. Als ik X heb gedaan dan....


3. Het voelt niet goed

Je hebt geleerd dat je moet luisteren naar je gevoel. Dat je moet doen wat je leuk vindt. Als het niet goed voelt, dan doe je het niet. Als je het niet leuk vindt, dan blijf je erbij weg. Er is een verschil tussen angst en intuïtie. Maar dat je weerstand vanuit angst komt, ga je natuurlijk niet toegeven aan jezelf.


4. Morgen weer een dag

Vandaag had ik me voorgenomen om X te doen. Maar de dag is anders verlopen, dus is vandaag verpest. In principe zou ik me NU kunnen herpakken. Maar dat doe ik niet. Morgen is een beter moment. Of 1 januari.


5. Een keertje kan toch wel?

Ik moet ook niet zo streng zijn voor mezelf. Ik mag mezelf af en toe wat gunnen. En ene keertje worden er twee. Drie. Vier. En voor je het weet, heb je je eigen glazen in gegooid.


6. Het is nog niet goed genoeg

Je zelf wijsmaken dat het resultaat perfect moet zijn of dat het op de juiste manier gedaan moet worden klinkt mooi. Er is maar heel weinig in de wereld wat echt perfect is. 80% is goed genoeg. Omdat jij die perfectie nastreeft, is het nooit af. En wordt je niet bekritiseerd op het resultaat. Zo heb jij jezelf ingedekt om niet te falen.

7. Het komt wel

Je stelt uit omdat het te makkelijk is. De wet van Parkinson is een wet, die stelt dat het werk van een taak uitdijt naar de tijd die beschikbaar is om een taak te realiseren. Als de deadline nadert, kom je in beweging en rond je de taak in no time af. Zo kom je goed weg met het uitstelgedrag.

25 views0 comments

Comments


bottom of page